vineri, septembrie 08, 2006

Om de afaceri trimis in judecata pentru fraude cu fonduri europene


Administratorul mai multor societati comerciale din Bucuresti a fost trimis in judecata de procurorii anticoruptie pentru comiterea unor infractiuni care au generat prejudicierea bugetului Comunitatii Europene cu echivalentul a peste 140 de mii de euro.

Conform procurorilor anticoruptie, Negru Adrian, este acuzat de savirsirea a sase infractiuni: folosirea sau prezentarea de documente si declaratii false sau incomplete, in scopul obtinerii pe nedrept de fonduri europene (trei infractiuni); schimbarea nelegala a destinatiei fondurilor europene (trei infractiuni).

Din probele administrate de procurori a reiesit ca in perioada 2002 - 2004 in calitate de asociat si administrator al mai multor firme private, Negru a semnat trei contracte de finantare PHARE cu Ministerul Dezvoltarii si Prognozei (actualul Minister al Integrarii Europene).

Este vorba de un contract privind infiintarea unui centru electronic de formare, consiliere si plasament pentru someri si absolventi, alt contract privind facilitarea accesului la internet si asigurarea unor servicii de informare electronica, cel de-al treilea se refera la furnizarea unor pachete software in mediul internet.

In cadrul celor trei contracte inculpatul a primit o finantare nerambursabila din bugetul Comunitatilor Europene in valoare totala de 3,8 miliarde lei vechi si 36.472,5 Euro.

Cercetarile au relevat ca in calitate de semnatar al contractelor de finantare si responsabil pentru implementarea celor trei proiecte PHARE, inculpatul Negru Adrian a folosit si prezentat autoritatilor de implementare, respectiv contractanta, atat documente cat si declaratii inexacte si false pentru a obtine pe nedrept fondurile europene.

Pe de alta parte, avand la dispozitie finantarile nerambursabile, a schimbat destinatia utilizarii acestora fara sa respecte prevederile contractuale si legale, folosind banii practic in interes propriu.

Ca metoda infractionala folosita in implementarea celor trei contracte PHARE, Negru Adrian a trucat (simulat) licitatiile pe care era obligat sa le organizeze in vederea achizitionarii de bunuri si servicii, toate contractele de furnizare fiind acordate unor societati comerciale administrate (sau cel putin controlate) tot de el - societati romanesti sau inregistrate in Germania.

De exemplu, licitatia pentru achizitii de bunuri a fost “castigata”, in cazul a doua din proiectele PHARE din speta, de firma prezentata in acte ca “SBAN DEUTSCHLAND” care in realitate se numeste “S.B.A.

Negru inhaber Dr Adrian Negru”, iar o alta societate participanta la licitatie a fost “Schuder Datensysteme GmbH” care in realitate, conform informatiilor transmise de autoritatile germane, este desfiintata din anul 1997.

In plus, sumele incasate cu titlu de finantare nerambursabila au fost cheltuite de inculpat in foarte scurt timp dupa incasare, acesta dispunand plati sau ridicari de numerar fara legatura cu obiectul contractelor PHARE.

Ulterior acesta a prezentat drept justificare documente bancare (extrase de cont) false, din care rezulta utilizarea finantarilor conform destinatiilor contractate.

Desi era obligatoriu, conform procedurii specifice, ca derularea tuturor operatiunilor financiare legate de implementarea proiectelor PHARE sa se faca prin conturi bancare speciale, destinate numai proiectului, numeroase plati in numerar au fost facute catre firmele controlate de Negru Adrian.

De asemenea pentru a justifica existenta unor disponibilitati banesti proprii pe care trebuia sa le aloce realizarii proiectelor PHARE, alaturi de finantarile nerambursabile, Negru Adrian a prezentat autoritatilor de monitorizare dispozitii de incasare false, din care reiesea ca el si doi dintre asociatii firmei S.C. Best XZ S.R.L.

(care in realitate nu mai avea nici o legatura cu firma), ar fi “creditat” societatea cu 1,3 miliarde lei.

Dosarul a fost trimis spre judecare Judecatoriei Sectorului 1 Bucuresti.

HotNews.ro, M.C., 07 sep 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu