sâmbătă, septembrie 02, 2006

Moda copiilor-minune


Cu un album de debut la doar 3 ani, vandut in 12.000 de exemplare in prima saptamana de la lansare, cu un concert live de doua ore si un videoclip care bate recorduri pe internet, Cleopatra Stratan a intrat rapid in galeria copiilor-minune.

De-a lungul timpului, industria showbizului a fabricat copii-vedeta, de la Shirley Temple pana la Drew Barrymore si Macaulay Culkin. Si in Romania exista o "pepiniera" de vedete "in miniatura", copii-minune care au incantat generatii intregi.

Lulu Mihaescu, Medeea Marinescu sau Costel Baloiu sunt cateva exemple de micuti carora astrele le-au rezervat partea de celebritate. Pentru unii dintre ei insa celebritatea a durat doar cat copilaria.

"Veronica" are 39 de ani

Lulu Mihaescu, fetita care a intruchipat-o pe Veronica, a fost timp de cativa ani una dintre cele mai populare actrite ale Romaniei.

"Veronica" (1972) si "Veronica se intoarce" (1973), cele doua filme in care a jucat alaturi de actori celebri ca Dem Radulescu, Margareta Paslaru, Vasilica Tastaman, Florian Pittis si George Mihaita, au propulsat-o rapid in galeria stelelor, fiind adeseori comparata cu Shirley Temple, insa si-au pus amprenta asupra vietii ei.

Fetita a crescut intre timp si, dupa cele doua mari succese, n-a mai aparut decat in productiile "Mama" si "Saltimbancii". Lulu Mihaescu s-a transformat din fetita cu codite intr-o liceeana timida si studioasa, iar Veronica a fost uitata de public.

Dupa alte cateva incercari pe plan artistic - s-a inscris cu o piesa la Mamaia, dar a fost respinsa, apoi a fost clapar in formatia Timpuri Noi - Lulu s-a mutat in Canada, in 1996. Veronica este acum o femeie de 39 de ani, care traieste la Vancouver, are o fiica de 15 ani si preda lectii de pian.

Cariera pe care i-o preconizasera multi si la care ea insasi visa a ramas doar un vis, iar Veronica s-a inchis in lumea ei.

Shirley Temple a Romaniei

Printre putinii prieteni pe care Lulu ii mai are in Romania se numara Adrian Plesca, solistul formatiei Timpuri Noi. "Lulu pe care o cunosc eu e un artist puternic, energic, creativ. Dupa ce a jucat in "Veronica", a crescut, s-a maturizat si nu s-a mai identificat cu personajul caruia i-a dat viata", explica artistul.

"Cred ca de la o anumita varsta copiii-minune se simt jenati sa tot fie asociati cu un anumit personaj, doresc ca lumea sa-i perceapa altfel", adauga cantaretul. "Lulu nu a plecat din tara pentru ca ar fi avut vreo dezamagire.

Dupa Revolutie, multi romani au decis sa-si incerce norocul in strainatate, si ea face parte din acea categorie destul de mare de oameni tentati sa plece din tara", mai spune Adrian Plesca.

Medeea Marinescu este si ea unul dintre copiii-vedeta ai Romaniei. La 6 ani, ea a devenit foarte cunoscuta prin rolul Mirabelei, din productia "Maria, Mirabela" (1980), o combinatie de film cu actori si desen animat. Gilda Manolescu, fetita care a interpretat-o pe Maria, s-a mutat impreuna cu familia in Germania, imediat dupa premiera filmului, si a renuntat la actorie.

"Mirabela", celebra si acum

"Bucuria mea cea mai mare este ca oamenii mai stiu de Mirabela dupa 26 de ani si ca nu au uitat-o. Intalnesc femei mature care imi spun ca numele lor, Maria-Mirabela, se datoreaza filmului", marturiseste actrita. "Rolul Mirabelei mi-a marcat in mod clar cariera si viata", marturiseste Medeea Marinescu.

"Un copil care incepe o astfel de cariera la o varsta tanara nu constientizeaza ce i se intampla. El se joaca, insa ia joaca aceasta la modul cel mai serios, asa cum fac toti copiii. O fetita care are o papusa e convinsa ca papusa aia e copilul ei, atunci cand se joaca", explica actrita.

"La varsta aceea nu am constientizat succesul, mi se parea ceva firesc. Ori ca as fi avut cele mai frumoase papusi, ori ca as fi avut succes, pentru mine era acelasi lucru", spune ea.

"Mi-a fost teama ca nu o sa o pot depasi pe "Maria Mirabela"

Medeea Marinescu este unul dintre copiii-minune a caror cariera a continuat si la varsta maturitatii, insa in viata ei au existat si momente de cumpana. "Eram eleva la liceul de muzica si, intr-o seara, la o receptie, m-am intalnit cu Victor Rebengiuc, care ma stia de cand eram mica. Mi-a spus un lucru care m-a pus pe ganduri multa vreme: "Shirley Temple nu si-a continuat cariera. Ma intreb ce-o sa se intample cu tine?", marturiseste Medeea.

Dupa aceasta discutie, actrita a trecut prin multe framantari. "Multi ani m-am gandit serios la ce mi-a spus Rebengiuc, m-au urmarit vorbele lui. Mi-a fost teama ca n-o sa mai pot face nimic care sa depaseasca "Maria, Mirabela"", dezvaluie ea.

Copilul-minune care i-a dat viata Mirabelei si-a urmat insa visul, este acum actrita la Teatrul National din Bucuresti, iar ultimul film in care a jucat, "Je vous trouve tres beau", s-a bucurat de un foarte mare succes in Franta.

"Pistruiatul", sofer de TIR

Pistruiatul a fost un personaj indragit de multe generatii. Costel Baloiu, cel care i-a dat viata, si-a facut debutul la 14 ani, iar rolul Pistruiatului l-a facut celebru. A urmat "Roscova-nul" si, cu toate ca avea in fata o cariera promitatoare, Costel Baloiu a luat-o pe alt drum.

Dupa cum el insusi a marturisit intr-un interviu, n-a fost nimeni care sa-l traga de urechi si sa-l abata de la greselile adolescentei. In timpul filmarilor, pentru ca era prea ocupat pe platou, a facut scoala prin corespondenta, iar la doar 18 ani s-a casatorit, un mariaj care nu avea sa dureze prea mult. A doua casnicie a Pistruiatului a fost, de asemenea, un esec.

Adolescentul, care a castigat pentru rolul din filmul "Pistruiatul" 100.000 de lei (bani cu care, la vremea respectiva, in 1973, puteai cumpara o Dacie si o garsoniera), a ajuns mai tarziu sofer de taxi.

A plecat in Italia, s-a intors, pentru ca ii era dor de tara, a fost anchetat de Securitate, iar pentru a putea trai facea taximetrie clandestina si desena planse pentru studentii de la Medicina.

Acum, Pistruiatul este sofer la o firma de transport si este casatorit pentru a treia oara.

Evenimentul Zilei, 01 sep 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu