luni, august 21, 2006

Vin fondurile de pensii private


Marile banci si societati de asigurare se pregatesc sa ocupe felii importante din noua piata

Ianuarie 2007 este data la care vor incepe sa functioneze si in Romania fondurile de pensii private.

Cu o intarziere de sase ani fata de Polonia, de exemplu, angajatii romani vor putea alege sa economiseasca intr-un fond de pensii cu administrare privata, care le va asigura venituri decente dupa pensionare.

Banci precum Raiffeisen, BRD sau BCR, societati de asigurare ca ING, Allianz, Interamerican sau Generali vor fi, mai mult ca sigur, printre actorii principali pe piata fondurilor de pensii private.
Acestea nu vor fi insa singurele societati cu drept de infiintare a astfel de fonduri. Concurenta va veni, ca si in cazul fondurilor deschise de investitii, de la administratorii privati. Am stat de vorba cu Eugen Voicu, presedintele celei mai vechi societati de administrare a investitiilor din piata romaneasca, SAI Certinvest SA.

Se vorbeste deja, de ceva vreme, de pensii private. Acum, termenul este ianuarie 2007. Va fi respectat?

Sunt toate sansele sa fie respectat. Exista o lege a fondurilor de pensii private, acum se lucreaza la elaborarea normelor de aplicare a legii, in septembrie se vor aproba aceste norme, iar in ultimele trei luni ale anului se vor constitui societatile de administrare si se vor infiinta fondurile propriu-zise.

Spun ca sunt toate sansele pentru ca persoanele responsabile in acest sens de la Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private (CSSPP) par foarte decise sa respecte calendarul de lansare.

A fost o surpriza placuta sa observ ca oamenii de la aceasta comisie de reglementare, spre deosebire de alte comisii de acest tip, sunt rezonabili, seriosi, pusi pe treaba.

E vorba de pensii private facultative, si nu obligatorii. In piata unii au spus ca trebuia sa se inceapa cu pensiile private obligatorii.

Nu neaparat, depinde de la tara la tara. Unii au inceput cu pensiile private obligatorii, noi incepem cu cele facultative, cu nivelul trei adica. Nivelul doi sunt pensiile private obligatorii, iar nivelul unu sunt pensiile de stat. Nu conteaza asa de mult ca se incepe cu pensiile facultative.

Cum va functiona un fond de pensii private?

Va functiona pe baza unui prospect de emisiune, numit si schema de pensii. Seamana mult cu un fond deschis de investitii, cu deosebiri desigur. Un fond de pensii poate oferi, de exemplu, protectie de invaliditate, deci va functiona si ca o forma de asigurare.

De asemenea, administratorii fondurilor de pensii vor avea limitari in legatura cu expunerile pe instrumentele financiare cu grad de risc mai ridicat, cum sunt actiunile. Ca si in cazul fondurilor deschise de investitii, fondurile de pensii vor fi de mai multe tipuri, cu diferite grade de risc, care se vor adresa, prin urmare, unor categorii diferite de populatie.

Trebuie spus si ca nu orice societate poate administra astfel de fonduri, capitalul minim prevazut de lege fiind 1,5 milioane de euro. Se cotizeaza cu maximum 15% din venitul brut anual al unei persoane. Statul ofera un avantaj fiscal pentru o suma de pana la 400 de euro pe an, platita jumatate de angajat, jumatate de angajator.

Avantaj fiscal, adica...

Adica, impozit 0 atat pentru angajat, cat si pentru angajator, in limita celor 400 de euro pe an. Ce depaseste aceasta suma se impoziteaza conform normelor fiscale in vigoare.

Cand si cum beneficiaza un investitor la un fond de pensii private de banii pe care i-a platit?

Varsta minima este 60 de ani. Investitorul va avea atunci acces la o parte din suma totala. In urmatorii trei ani trebuie sa apara o lege care va reglementa modul de plata a acestor pensii private.

Nu trebuia sa fie gata pana acum?

Nu neaparat. In Polonia, sistemul de pensii private functioneaza de sase ani si ei nu au nici astazi o astfel de lege, care sa stabileasca modalitatea de plata a pensiei la momentul atingerii varstei care iti da dreptul sa primesti din banii investiti.

Cat timp trebuie sa cotizezi pentru a beneficia de pensie?

Durata minima este de sapte ani si jumatate. Aceasta inseamna 90 de contributii lunare. De mentionat ca banii investiti raman mostenire in cazul in care beneficiarul direct moare inainte sa incaseze toata suma. Aceasta este una dintre marile deosebiri fata de sistemul de pensii de stat, cand, dupa deces, se intrerupe plata pensiei.

Si ce facem daca investim intr-un fond privat de pensii si nu ne place cum acesta ne administreaza banii? Randamente proaste sau alte probleme...

Dupa doi ani te poti muta la alt fond sau poti sa alegi sa platesti contributia lunara divizata la mai multe fonduri. De exemplu, Certinvest va infiinta mai multe fonduri de pensii, tocmai pentru a le oferi clientilor posibilitatea sa migreze de la un fond la altul, in functie de oportunitatile din piata si potrivit gradului de risc acceptat de fiecare dintre noi.

Adica, exact aceeasi filozofie pe care o aplicam si in cazul fondurilor deschise de investitii, pe care le administram deja de timp indelungat.

"Piata fondurilor mutuale s-a maturizat"

In legatura cu fondurile mutuale pe care le administrati, piata a trecut prin momente grele anul acesta - in special fondurile cu plasamente preponderent in actiuni, avand in vedere scaderile majore de la bursa. Cum se prezinta piata fondurilor mutuale in acest moment?

Este mult mai matura in comparatie cu anii trecuti. Am apreciat reactia investitorilor: acestia nu au intrat in panica in lungile saptamani de scaderi. Ba, mai mult, am inregistrat chiar recorduri de incasari in anumite zile cu scaderi foarte mari ale cotatiilor titlurilor de la bursa.

In luna mai, o luna cu pierderi pentru bursa si pentru fondurile cu plasamente importante in actiuni, am avut o crestere a unitatilor de fond pentru Intercapital, fondul nostru de actiuni. A crescut, de asemenea, interesul pentru Orizont, un fond de obligatiuni, pentru care prevedem randamente anuale de plus 11-12%.

Cred ca oamenii vor incepe sa-l descopere din ce in ce mai mult drept o alternativa la depozitele bancare.

Spuneti ca piata s-a mai maturizat, dar ea este in continuare subdezvoltata in comparatie cu tarile din regiune care au aderat deja la UE, precum Polonia, Ungaria sau Cehia.

Da, la noi, investitia minima anuala pe cap de locuitor este de 6 euro, in timp ce in aceste tari este de cel putin 20 de ori mai mare. Sunt intrebat deseori daca mai este loc pe piata, cu numeroasele banci care au infiintat propriile fonduri deschise de investitii... Este destul loc pe piata. 31 de fonduri si 14 administratori nu inseamna asa de mult.

Bancile fac distributie si pentru fondurile administrate de independenti, iar aceasta confera credibilitate afacerii noastre. Am fost de curand la o reuniune de private banking la Bruxelles si a venit cineva cu un exemplu din Marea Britanie. Piata fondurilor mutuale de acolo era dominata in anii '80 de fondurile deschise administrate de banci. Acum, situatia s-a schimbat.

Cei mai cautati sunt administratorii independenti. Lumea a capatat incredere in sistem si si-a dat seama ca administratorii cei mai talentati isi fac propriile firme pentru a-si pune in valoare mai bine talentul. Cred ca asta va fi tendinta si la noi, dar mai avem inca de parcurs niste etape. Revenind la subdezvoltare, piata este subdezvoltata si pentru ca nu are destula sustinere...

Am ajuns deci la problemele cu care va confruntati. Pana acum catva timp, industria fondurilor din Romania suferea de probleme majore de imagine.

Da, mai sunt inca, probabil, si probleme de imagine. Unii potentiali investitori sunt speriati inca de scandalurile SAFI si SOVINVEST. Prabusirea FNI si a FMOA a lasat urme adanci pe aceasta piata si nu s-a facut destul pentru a sterge imaginea negativa.

Oamenii nu sunt bine informati - administratorii de fonduri nu au facut destule eforturi in aceasta privinta, pe de o parte, iar regulile impuse de CNVM privind promovarea fondurilor au fost destul de stricte (n.n. - dupa prabusirea FNI). Dar astazi este, practic, imposibil sa se mai repete situatiile din trecut.

Un fond nu mai poate fi fraudat, pentru ca acum exista un control curent, facut de banca depozitara.

Acum, fiecare fond are o banca depozitara. Inainte, FNI si FMOA nu aveau si de aceea au fost posibile acele fraude. Piata fondurilor de investitii este acum 100% sanatoasa, iar oamenii trebuie sa stie lucrul acesta.

Comunicarea cu oamenii trebuie imbunatatita. Eu cred ca trebuie convinsi intai liderii de opinie, pentru ca acestia trimit oamenii la fonduri. In Turcia, lumea a inceput sa investeasca masiv in piata dupa ce ministrul Finantelor a declarat public ca fondurile sunt in regula.

Spuneti ca oamenii nu sunt bine informati. Cine e de vina?

Sunt de vina si administratorii fondurilor, pentru ca nu si-au facut mai bine cunoscuta activitatea publicului larg. Sunt de vina, uneori, si mass-media, care prezinta materiale de o calitate indoielnica despre industria fondurilor mutuale. Nu ar fi rau ca jurnalistii sa fie mai documentati cand scriu despre aceasta piata.

Repet, piata este sanatoasa pentru cei informati. Celor care vor sa se informeze le recomand site-urile societatilor de administrare, site-ul UNOPC, institutia care grupeaza principalii administratori de fonduri din Romania. Desigur, presa de specialitate.

Le recomand oamenilor sa verifice si istoricul unei societati de administrare - cu cat este de mai mult timp in piata, cu rezultate bune, cu atat este mai de incredere. Exista si acele numere de telefon cu apel gratuit, la care persoanele interesate pot primi un fel de consiliere.

BaniiNostri.ro, 22 aug 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu