marți, august 22, 2006

Comisia Europeana - 850 de noi posturi pentru romani si bulgari


Autoritatile de la Bruxelles au estimat un necesar de 850 de noi posturi de executie care vor fi scoase la concurs pentru cetatenii romani si bulgari.

Intreaga procedura de recrutare si angajare a personalului executiv din institutiile europene se realizeaza prin ESPO (European Personnel Office), iar aproximativ 50-60 de posturi de conducere ar putea sa revina Romaniei in cadrul structurilor Comisiei Europene.

Acestor persoane le va fi asigurat sprijin pentru pregatirea profesionala, insa vor ocupa posturile din administratia europeana numai daca reusesc sa promoveze examenele organizate de Comisia Europeana, potrivit procedurilor valabile pentru toate tarile membre. Guvernul nu se va implica in procedurile de selectare propriu-zisa a celor care vor ocupa posturile respective.

Ministerul Integrarii Europene va coordona procesul de selectie si recrutare a candidatilor pentru functiile de conducere alocate Romaniei. Acesta va fi si interlocutorul permanent al institutiilor europene pe aceasta chestiune.

De asemenea, institutiile administratiei centrale vor trebui sa identifice potentiali candidati pentru aceste posturi. Autoritatile romane vor putea sa apeleze in procesul de recrutare si la firme specializate de consultanta, deoarece candidatii pot proveni atat din mediul public cat si din cel privat.

Concursurile pentru ocuparea posturilor de conducere sunt etapa care urmeaza declansarii competitiilor pentru posturile executive pentru romani, din cadrul Comisiei. Angajarile propriu-zise de cetateni romani la Comisia Europeana vor incepe in toamna anului 2006, iar posturile dedicate cetatenilor romani vor fi ocupate pana in anul 2010.

In ceea ce priveste posturile de conducere, selectia persoanelor care vor ocupa aceste functii se face de un departament special din fiecare institutie europeana, in baza promovarii concursului de admitere in corpul functionarilor europeni. Criteriile de selectie pentru posturile de conducere vor fi: experienta indelungata intr-o functie de conducere, cunoasterea domeniului aferent.

Pentru posturile de executie procedurile de selectare au fost deja demarate. Au fost publicate si sunt in desfasurare competitiile pentru traducatori, interpreti si juristi-lingvisti (120 de posturi), drept, economic, administratie publica si audit (210 posturi) si 225 posturi secretariale.

Primii angajati cetateni romani ai Comisiei Europene vor fi castigatorii concursului pentru traducatori, interpreti si juristi-lingvisti, iar aceasta deoarece Bruxelles-ul doreste ca imediat dupa data aderarii Romaniei la UE limba romana sa poata fi folosita ca limba oficiala.

Pe data de 21 iulie s-au terminat inscrierile pentru cele 435 de posturi secretariale si pe domeniile drept, economic, administratie publica si audit.

SmartFinancial.ro, 21 aug 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu