joi, iulie 27, 2006

Romania este prima tara din Europa care recunoaste importanta diversitatii expresiilor culturale


Romania este primul stat din Europa si al patrulea din lume care a ratificat Conventia Internationala pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, adoptata de UNESCO, in octombrie 2005, informeaza site-ul UNESCO.

Aceasta a fost adoptata in urma necesitatii protejarii si promovarii expresiilor culturale si a continutului acestora, in special in situatiile in care ele sunt amenintate sa dispara sau sa fie grav alterate.

Prin ratificarea Conventiei, Romania a aderat la principiile si obiectivele acesteia, dintre care amintim: protejarea si promovarea diversitatii expresiilor culturale, incurajarea dialogului intre culturi pentru asigurarea unui schimb cultural mai intens si mai echilibrat in lume, reafirmarea importantei legaturii intre cultura si dezvoltare durabila, pentru toate tarile, in special pentru cele

in curs de dezvoltare, stimularea cooperarii si solidaritatii internationale, recunoasterea specificitatii activitatilor, bunurilor si serviciilor culturale, purtatoare de identitate, valori si intelesuri.

Directorul General al UNESCO, Koïchiro MATSUURA, a apreciat promptitudinea cu care autoritatile romane au indeplinit procedura prevazuta de Conventie, ratificand documentul.

Delegatul permanent al Romaniei la UENSCO, domnul Ambasador Andrei Magheru, a fost cel care a depus instrumentele privind ratificarea de catre Romania a Conventiei pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, la 20 iulie 2006.

Expresiile culturale reprezinta formele de manifestare ale creativitatii indivizilor, grupurilor si societatilor, cu un continut cultural.

Conform Conventiei, diversitatea culturala se manifesta atat prin formele variate ale patrimoniul cultural al umanitatii, imbogatit si transmis datorita pluralitatii expresiilor culturale, cat si prin diverse modalitati de creatie artistica, de productie, difuzare si distributie a expresiilor culturale, indiferent de mijloacele si tehnologiile folosite.

Conform articolului 29, Conventia va intra in vigoare la trei luni de la data depunerii instrumentului de ratificare, acceptare, aprobare si adeziune al celui de-al treizecilea stat care devine parte la Conventie.

In vederea consultarii textului Conventiei Internationale pentru protectia si promovarea diversitatii expresiilor culturale, puteti accesa pagina de internet a UNESCO la www.unesco.org/culture.

HotNews.ro, 25 iul 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu