marți, mai 16, 2006

UE a alocat Romaniei peste 28 de miliarde de euro


Uniunea Europeana a alocat Romaniei, pentru perioada 2007-2013, peste 28 de miliarde de euro. Aceste sume pot fi cheltuite pe parcursul a noua ani, pana in 2015, tinand cont de faptul ca fondurile europene pot fi cheltuite in decurs de doi ani de la data semnarii contractelor.
Ministrul Integrarii Europene, Anca Boagiu, a aratat ca sumele vor urca pana la 30 miliarde euro, daca se iau in calcul si instrumentele financiare europene de vecinatate si parteneriat.

De asemenea, Romania va beneficia in perioada 2007 - 2013 de fonduri structurale de 4 miliarde de euro destinate exclusiv sectorului transporturilor. La mijlocul lunii aprilie, deputatul francez Jacques Myard, raportorul pentru Romania din delegatia pe probleme ale Uniunii Europene din Adunarea Nationala a parlamentului din Franta si-a exprimat, la Paris, ingrijorarea in legatura cu incapacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene.

In prima parte a lunii martie, un numar de 12 memorandumuri de finantare ISPA, in valoare de 292 milioane euro, dintre care 217 milioane euro asistenta nerambursabila de la Uniunea Europeana, au fost semnate de ministrul Finantelor Publice, Sebastian Vladescu, si seful Delegatiei Comisiei Europene, Jonathan Scheele.

Banii vor fi alocati pentru lucrari de infrastructura de mediu (apa potabila, canalizare si deseuri) si transport (infrastructura rutiera si feroviara). Potivit lui Jonathan Scheele, in afara de cele 12 memorandumuri de finantare mai exista in faza de finalizare inca doua. Unul din sectorul transporturi, in coridorul sapte, pentru imbunatatirea conditiilor pe Dunare, in valoare de 38 milioane euro, iar celalalt in sectorul de mediu (pentru imbunatatirea sistemului de distributie a apei potabile, canalizare si epurare in judetul Caras Severin), in valoare de 52 milioane euro.

Pana in prezent, Romania a incheiat un numar de 60 de Memorandumuri de Finantare, cu o valoare totala de 2,7 miliarde euro, din care doua miliarde euro reprezinta asistenta nerambursabila ISPA. Potrivit lui Razvan Cotovelea, director general in Ministerul Finantelor Publice (MFP), fondurile alocate de UE Romaniei in perioada 2007-2013 se cifreaza la 29,2 miliarde euro, in preturi 2004, fara cofinantare nationala si fara TVA, din care 12 miliarde euro pentru politica agricola comuna si 17,2 miliarde euro pentru fonduri structurale si de coeziune.

Datele UE releva faptul ca Romania a beneficiat, incepand din 1993, de circa 1,2 miliarde de euro din fonduri europene destinate infrastructurii de transport, prin instrumentele UE de pre-aderare Phare si ISPA. Prin programul Phare au fost alocati circa 200 milioane de euro destinate atat reabilitarii unor drumuri nationale, cat si unor programe de asistenta pentru absorbtia de fonduri europene. Prin facilitatea ISPA, UE a alocat fonduri de peste un miliard de euro pentru infrastructura din transporturi.

'Fondurile structurale vor trebui folosite pentru retelele trans-europene de transport, respectiv Coridorul IV feroviar si rutier, Coridorul IX rutier si feroviar si Coridorul VII de transport naval pe Dunare, pentru ca sunt prioritare pe agenda UE', au aratat experti ai Delegatiei CE la Bucuresti.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu