Din fericire, in Romania nu a fost confirmat, pana acum, vreun caz de gripa aviara la om. Totusi, autoritatile sanitare au avertizat populatia sa ia masuri de precautie si a facut cateva recomandari:
-carnea de pui trebuie preparata termic, evitandu-se consumul acesteia in stare cruda sau doar semipreparata
-pe durata transarii carnii de pasare va fi evitat scobitul in nas, aceasta fiind singura cale de transmitere a infectiei
-la prepararea hranei trebuie separata carnea cruda de cea prelucrata termic sau de alimentele care sunt gata de consumat
-nu trebuie folosit acelasi cutit sau instrument de taiat pentru a pregati carnea cruda si alimentele care sunt gata de consumat
-intre operatiile de manipulare a alimentelor crude si a celor prelucrate termic trebuie sa se recurga obligatoriu la spalarea pe maini.
-nu trebuie pusa carnea prelucrata termic pe aceeasi farfurie sau suprafata pe care a fost asezata inainte de a fi prelucrata
-toate alimentele provenite de la pasari, inclusiv oua sau sange, trebuie prelucrate termic cu atentie
-galbenusurile de oua nu trebuie sa fie lichide sau sa se preliga
-temperatura pentru prelucrarea carnii de pasare trebuie sa fie mai mare de 70 de grade Celsius
-inainte de a pregati ouale, acestea trebuie sa fie spalate cu apa si sapun, dupa care cei care le prepara trebuie sa se spele pe maini
-nu trebuie sa fie folosite oua fierte moi sau crude in alimente care nu vor fi prelucrate termic
-cei care umbla cu oua crude sau pasari trebuie sa se spele pe maini
Persoanele care cred ca au fost expuse gripei aviare, trebuie sa-si urmareasca starea de sanatate timp de zece zile. In cazul in care au febra, tusesc sau au dificultati in respiratie, trebuie sa consulte un medic.
Virusul gripei aviare nu se distruge prin congelare, ci la temperaturi mai mari de 70 de grade Celsius.
HotNews.ro, D.M., 15 mai 2006
marți, mai 16, 2006
Cum sa ne ferim de gripa aviara
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu