Peste 100 de localitati din zece judete ale tarii, situate pe malul Dunarii, sunt in pericol de inundatii intre 9-11 aprilie, daca debitele fluviului prognozate la intrarea in tara, sectiunea Bazias, ar depasi 13 500-13 600 de metri cubi pe secunda, informeaza ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor.
Prognoza hidrologica arata ca debitul Dunarii la intrarea in tara va fi, in continuare, in crestere. Astfel, sunt in pericol sa fie inundate aproape 21 000 de case si gospodarii si 290 000 de hectare de terenuri agricole din judetele Mehedinti, Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Calarasi, Ialomita, Braila, Constanta si Tulcea.
Debitul la intrarea in tara, marti, era stationar 12.100 mc/s, peste media multianuala lunara de 7.900 mc/s. Pe sectorul aval Portile de Fier, debitele au fost in crestere pe sectoarele Gruia-Bechet si Oltenita-Tulcea, stationare la Corabia si in usoara scadere pe sectorul Turnu Magurele-Giurgiu.
Autoritatile au intervenit pentru a consolida mai multe diguri protectie de pe Dunare.
In judetul Tulcea a cedat un dig de pe canalul Chilia, si mai multe familii din localitatea Plaur au fost evacuate din locuintele grav avariate.
In Braila cheiul a fost inundat, apa a acoperit faleza iar in Constanta, sunt inundate zeci de case din mai multe localitati riverane Dunarii. Sute de hectare de gradini si culturi agricole sunt acoperite de ape.
Nivelul Dunarii a depasit, duminica, la Galati cota de inundatie cu 9 cm, nivel record care nu s-a mai inregistrat in ultimii 80 de ani. Cel mai afectat de revarsarea Dunarii a fost santierul Naval Damen, Galati, unde aproape jumatate din activitate a fost oprita.
HotNews.ro, C.N.A., 04 apr 2006
marți, aprilie 04, 2006
O suta de localitati amenintate de apele Dunarii
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu