duminică, octombrie 11, 2009

Noile reţele de sprijin gay


Discuţiile din ce în ce mai aprinse despre căsătoriile gay i-au convins pe analiştii CBS să investigheze vara aceasta părerile cetăţenilor americani despre necesitatea legalizării căsătoriilor şi parteneriatelor gay, folosind eşantioane de populaţie din toate statele americane, atingând criterii diverse de vârstă, educaţie, convingeri religioase şi legalitate/ilegalitate a relaţiilor gay în statele respective. Rezultatele au fost surprinzătoare, cu atât mai mult cu cât sondajul a fost efectuat într-un climat media în care numeroase state au amânat luarea unei decizii sau au negat dreptul persoanelor gay de a se căsători sau a înregistra parteneriate: numai 28% din cei intervievaţi s-au arătat împotriva oricărei forme de recunoaştere a cuplurilor gay, 25% au optat pentru parteneriate, iar 42% din americani au fost de acord cu ipoteza căsătoriilor gay.

Momentul sondajului de opinie realizat de CBS nu este un caz izolat în care drepturile gay au ieşit din propriul laborator, depăşind limita publicaţiilor şi canalelor de comunicare gay şi devenind o discuţie mainstream şi la nivel naţional.

Căsătoriile gay acoperă suficient spaţiu mediatic pentru a concura cu conflictele din Iran sau moartea artistului Michael Jackson şi depăşesc graniţele comunitare. Proiecte extracomunitare, precum Faces of US sau This is Oz se răspândesc viral, iar noul marketing comunitar gay este în mare parte susţinut de alte segmente ale populaţiei, ceea ce dovedeşte maturitatea democraţiilor care îşi pun problema egalizării de drepturi.

Una din cele mai recente dezvoltări ale acestui nou marketing comunitar este un proiect care a fost iniţiat de persoane heterosexuale, foşti soţi şi soţii heterosexuali care au fost căsătoriţi cu persoane gay. Aceştia au creat organizaţia Straight Spouse Network, iar mesajul lor este simplu: 'noi suntem victimele nerecunoscute ale homofobiei'. Dacă procesul de auto-acceptare şi condiţiile unui trai demn ca persoane gay ar fi fost posibile, aceştia nu ar mai fi încercat căsătorii heterosexuale şi nu ar mai fi condus la divorţuri, partaje şi artificii de drept tutelar. Nu este un moment inedit istoric cel în care persoanele heterosexuale încep să conştientizeze şi să comunice un mesaj de toleranţă şi să tragă un semnal de alarmă pentru felul în care homofobia în loc să apere, uzurpă instituţia căsătoriei heterosexuale. Amploarea fenomenului este totuşi una nemaiîntâlnită.

Aceeaşi luare de atitudine pozitivă se remarcă şi în cazul copiilor care provin din familii în care unul sau ambii părinţi sunt gay, aceştia făcându-şi curaj să vorbească despre importanţa căsătoriilor gay. Unul din recentele cazuri foarte mediatizate a fost al unei tinere de 16 ani, Chelsea Montgomery-Duban, care a ţinut un discurs la nunta părinţilor ei, Dennis şi Kevin. 'Părinţii mei sunt un exemplu perfect, depun eforturi pentru relaţia lor, dar se iubesc foarte mult. Nu cred că există cineva care să se opună căsătoriei lor, deoarece nu există în întregul univers două persoane care să fie mai potrivite una pentru alta şi să se iubească mai mult şi să fie mai fericiţi decât ei. Ei sunt taţii mei, modelele mele în viaţă, şi sper ca într-o bună zi să am parte de o zecime din fericirea lor în momentul în care găsesc o persoană cu care să-mi petrec restul vieţii', a transmis Chelsea invitaţilor.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu