joi, iulie 31, 2008

Apple asteapta vanzari masive cu noul iPhone, dotat cu 3G, GPS si mail de business


Apple vrea sa ajunga pe locul doi in topul vanzatorilor de telefoane inteligente, dupa ce mobilul a fost dotat cu noi functii care sa atraga atat sectorul rezidential, cat si cel de business.

Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a anuntat lansarea unui nou model iPhone mai ieftin si cu un acces mai rapid la internet. Compania din Cupertino, California, si-a extins de asemenea serviciile de distributie pe plan global si a prezentat o noua gama de aplicatii si servicii ce au ca scop stabilirea unei pozitii puternice a acesteia in indsustria de telefonie mobila.

Targetul propus de Apple este acela de a comercializa zece milioane de telefoane iPhone in 2008, ceea ce ar insemna ca acesta sa devina unul din cei mai mari producatori de telefoane mobile la doar doi ani de la vanzarea primului telefon iPhone. De la introducere sa, telefonul Apple s-a vandut in sase milioane de exemplare.

"Acesta este telefonul ce a schimbat lumea telefoanelor mobile pentru totdeauna", a declarat Jobs in cadrul conferintei dezvoltatorilor Apple.

El a adaugat ca noul iPhone 3G va fi disponibil in SUA prin intermediul operatorului de telefonie mobila AT&T incepand cu data de 11 iulie. Aparatul va fi comercializat cu suma de 199 de dolari (126,29 euro) in varianta de 8 gigabytes, respectiv 299 de dolari (189,75 de euro) pentru modelul de 16 gigabytes. Potrivit analistilor si executivilor din aceasta industrie, noul pret va mari numarul de clienti ai Apple care pana acum erau retinuti in a achizitiona telefonul iPhone datorita pretului acestuia de 399 de dolari (253,21 de euro).

Asa cum era de asteptat, noul iPhone va functiona prin intermediul asa-numitelor retele 3G wireless ce permit o conexiune mai rapida la internet.

In decursul unei prezentari de 110 minute, CEO-ul companiei din Cupertino, California, a comparat viteza noului aparat cu cea a unor modele rivale precum Nokia N95 sau Palm Treo 750.

Aparatul, mult mai subtire decat predecesorul sau, va incorpora aplicatii de localizare bazate pe tehnologia GPS. De asemenea, acesta va dispune de o baterie mult mai eficienta ce va permite convorbiri de pana la 5 ore, pe baza retelelor 3G, sau 24 de ore de rulare de muzica pe telefon.

Anunturile au fost facute in cadrul Conferintei Internationale a Dezvoltatorilor Apple, unde cativa din acesti dezvoltatori au prezentat diferite programe software ce transformau telefonul fie intr-o consola de jocuri video, fie intr-un instrument muzical.

Steve Jobs a lansat de asemenea o provocare indirecta la adresa Microsoft introducand un serviciu de internet mobil, denumit MobileMe. Acesta va fi disponibil pentru

99 de dolari (62,82 de euro) pe an si va avea un spatiu de stocare de date de 20 de gigabytes. Gigantul american ofera un serviciu similar sub numele de ActiveSync.

Principalul obstacol pentru Apple pe de alta parte in oferirea acestui serviciu este faptul ca rivali precum Google pun la dispozitie servicii similare contra unor sume mult mai mici. Google ofera 10 gigabytes spatiu de stocare pentru e-mail-uri pentru doar 20 de dolari (12,69 de euro) pe an.

Producatorul de electronice a anuntat ca va vinde noul aparat in 70 de tari incepand cu aceasta vara. Actualul model este comercializat in doar sase tari.

"Avand in vedere setul de noi aplicatii, parteneri, tarile unde va fi lansat si pretul noului telefon, este foarte probabil ca Apple sa atinga targetul propus pana in septembrie-octombrie", a declarat consultantul Chetan Sharma.

Compania din Cupertino, California, a anuntat de asemenea ca va comercializa telefoanele 3G in SUA prin intermediul unor aranjamente de afaceri diferite. In trecut, Apple incasa o parte din veniturile din abonamente ale AT&T si ale altor companii de telefonie mobila. Telefoanele din a doua generatie iPhone vor fi comercializate fara a mai percepe operatorilor un comision din valoarea incasarilor si fara a mai incheia contracte de exclusivitate.

"Ne-am schimbat modalitatea in care incheiem tranzactii, iar acest lucru ne permite sa ne extindem pe alte piete mult mai repede", a precizat Jobs in cadrul unui interviu. AT&T a anuntat ca va vinde noile telefoane si la pret de abonament pentru a atrage mai multi clienti. Potrivit planului operatorului, serviciile 3G vor fi disponibile utilizatorilor pentru 30 de dolari pe luna.

"Aici nu este vorba doar despre noul telefon, efectul produs de reputatia acestuia va stimula vanzarile de calculatoare Mac printre utilizatorii iPhone", a declarat analistul financiar Charles Wolf.

Lansarea noului telefon a determinat scaderea actiunilor High Tech Computer Corp, cel mai mare producator de telefoane mobile ce utilizeaza sistemul de operare al Windows.

Actiunile HTC au scazut cu 6,9 procente stabilindu-se la un pret de 765 de dolari taiwanezi (16,02 euro). Actiunile Apple au scazut cu 2,2 procente sau 4,03 dolari stabilindu-se la 181,61 de dolari pe bursa din New York dupa ce producatorul de electronice a anuntat ca nu va mai percepe operatorilor o cota din veniturile lunare pentru noile telefoane 3G.

AT&T Inc. va comercializa noile telefoane si la pret de abonament in SUA, unde are incheiat un cotract de exclusivitate cu Apple. Reprezentantii companiei din Cupertino, California au refuzat sa dezvaluie pretul platit de operatori pentru fiecare aparat, precizand doar ca acesta este mai mare decat pretul de vanzare.

In vederea descurajarii practicilor de "deblocare" pe alte retele, cei ce vor achizitiona un telefon iPhone vor fi solicitati sa il activeze la unul din magazinele Apple sau AT&T, a mentionat directorul executiv al diviziei wireless a AT&T, Ralph de la Vega.

Reprezentantii Apple au declarat ca nu vor percepe alte sume pe langa pretul original de vanzare. Totusi, compania va incasa aceste cote din venit de la vechile modele ce ruleaza pe retele autorizate.

Ei au mai adaugat ca noul telefon include functii de securitate si ca este compatibil cu sistemul de schimb de mesaje al Microsoft, cel mai popular program utilizat de utilizatorii postei electronice din mediul de afaceri.

CEO-ul companiei, Steve Jobs, a anuntat de asemenea lansarea urmatoarei versiuni a sistemului de operare pentru Macintosh, denumita Snow Leopard.

Orange: iPhone vine in Romania in toamna

Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, va incepe sa proceseze precomenzi pentru noul model al terminalului Apple iPhone inainte de data la care aparatul va fi disponibil in oferta operatorului, in toamna acestui an. Operatorul nu a precizat la ce pret va fi comercializat in Romania terminalul. "Facem toate eforturile pentru a aduce cat mai repede clientilor nostri noul iPhone 3G. Un terminal multimedia spectaculos, acesta va exploata din plin oportunitatile oferite de acoperirea Orange 3G si HSDPA", a declarat Vanina Ungureanu, Product Division Manager la Orange Romania. Orange urma sa lanseze o pagina web cu informatii despre modelul Apple iPhone, accesibila la adresa www.orange.ro/iphone,

dar de pe care nu vor putea fi realizate pentru moment precomenzi. Compania urmeaza sa anunte in perioada urmatoare detalii despre data la care va comercializa telefonul mobil, pretul si modalitatile de precomanda.

Sursa: Ziarul Financiar

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu