miercuri, martie 19, 2008

Istoria bijuteriilor


Bijuteriile au o istorie lunga, si sunt in lumea noastra din antichitate, cand purtarea lor era un simbol al puterii celui care le purta. Era considerata si semnul bogatiei, si de aceea a fost inmanata de-a lungul generatiilor.

In triburi era folosita la evidentierea modificarii corpului; in unele triburi femeile purtau inele de gat, care le faceau gaurile lungi, si odata purtate, ele nu se mai puteau lua jos, deoarece gatul nu se mai putea suporta pe sine. Femeile din trib faceau asta doar pentru a arata altfel decat celalaltele.

Desi obicieiul de a purta bijuteriile era semnul puterii, era purtat si pentru a indica anumite lucruri. Ori pentru putere, ori pentru a arata bine, folosirea bijuteriilor s-a raspandit in intreaga lume. Desi in antichitate erau folosite din motivele mentionate, astazi au numai scopul de a ne face sa aratam mai atractivi.

Bijuteriile de corp nu sunt doar inele, lanturi si bratari. Expresia ‘bijuterie de corp’ inseamna astazi orice, iar oriunde poate fi pus, oamenii il vor pune. Majoritatea bijuteriilor moderne sunt facute cu materiale de inalta calitate si de cele mai multe ori sunt scumpe.

Multe bijuterii sunt facute din plastic sau din metale, dar si mai multe sunt produse din pietre pretioase sau argint. Exista multe tipuri de bujuterii, care pot fi cumparate din magazine din lumea intreaga.

Cel mai bun lucru este ca oricine le poate purta, spre deosebire de trecut, cand numai aristocratii si bogatii isi rezervau acest drept. Astazi bijuteriile sunt folosite pentru a arata unicitatea persoanelor. Multi oameni isi fac piercing-uri, majoritatea in locuri la care numai oamenii nebuni s-ar gandi. Insa de multe ori, punand bijuterii in locurile cele mai neobisnuite nu mai inseamna sa fii unic, pentru ca toata lumea face la fel, si ce era odata considerat original astazi este normal, pentru ca atatia o fac.

De exemplu, este obisnuit pentru o gasca si membrii acestuia sa poarta bijuterii numite ‘bling-bling’, dar de cand artisti cunoscuti, rapperi si cantareti pop promoveaza aceeasi moda, a devenit parte a culturii muzicale. Deci, in loc sa incurajeze exclusivitatea, a devenit moda sa purtam aceste bijuterii.

In orice caz, putem vedea ca bijuteriile nu vor disparea prea curand. Poate este modul generatiei noastre de a spune ‘afara cu lucrurile vechi’ si ‘bun venit celor noi’.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu