sâmbătă, iunie 23, 2007

Top 10 cele mai bune plaje din Croatia


Daca nu va puteti hotari intre un concediu la mare si unul la munte, puteti merge pe Coasta Dalmata. In Croatia, va puteti bucura atat de umbra padurilor de pini, cat si de briza Marii Adriatice. Site-ul croatiatraveller.com a realizat un top al celor mai bune plaje de aici. Iata ce le recomanda croatii celor care vin pentru prima data la plaja, in tara lor.

Daca vor sa se simta ca in rai, sa aleaga plaja Brela. Se afla intre orasul Split, al doilea ca marime din Croatia, si statiunea Makarska. Plaja se intinde pe o distanta de 6 kilometri, este acoperita cu prundis alb si inconjurata de smochini si maslini. De-a lungul ei sunt golfuri, ca niste ascunzatori discrete, marginite de pini.

Este una dintre cele mai bune plaje ale Croatiei, cu apa cristalina, ideala pentru familii cu copii mici. In topul celor mai bune 20 de plaje de pe glob, realizat de revista Forbes, Brela este pe locul 6.

Pe locul 2 - plaja Zlatni Rat. Lunga de aproape o jumatate de kilometru, plaja este cunoscuta si sub numele de „Cornul de aur”. Se afla pe insula Brac, langa oraselul Bol, si este una dintre cele mai spectaculoase plaje de pe tarmul Marii Adriatice. Forma ei unica, ca o limba alba intinsa in mare, o face sa apara in orice brosura croata de calatorie. Este unica si pentru ca isi schimba forma si pozitia in functie de vant.

Ea atrage turisti din intreaga lume, care se bucura de soare, mare si sporturi acvatice. Locul este preferat de surferi. In apropiere este muntele Vidova Gora, unde turistii se pot plimba sau face catarari.

Pe locul 3 - plaja Baska. Este o lunga intindere de nisip, aflata pe Insula Krk, cea mai mare din Croatia. Este printre putinele plaje nisipoase. Incadrat de munti sterpi, care isi schimba mereu culoarea, in functie de soare. Locul este mai tot timpul plin de turisti germani si austrieci, care vin aici, incepand din primavara. Este vorba, in special, de familii cu copii.

Pe locul 4 - plaja Sunj. Foarte aproape de Dubrovnik, aceasta mica insula, Lopud, acoperita cu nisip, este accesibila numai cu barca. Aici se afla una dintre cele mai bune plaje din regiune - plaja Sunj. Acoperita de nisip alb si fin, foarte rar in Croatia, este marginita, pe de-o parte de mare, iar pe de alta, de vegetie luxurianta si dealuri verzi.

Pe locul 5 - plaja . Langa portul Lopar, pe insula Rab, sunt 22 de plaje acoperite cu nisip. Cea mai mare si mai spectaculoasa este Plaja Rajska. Nisipul fin se intinde pe o lungime de doi kilometri. Foarte putin adanca, apa este cristalina si calda (vara atinge 28 de grade Celsius) este numai buna pentru copii si batrani. Cei care nu rezista prea mult la soare, se pot retrage la umbra pinilor.

Pe locul 6 - plaja Trstenica. Se afla in peninsula Peljesac, langa Orebic. Este o plaja mare, incantatoare, marginita de o padure de pini, care nu este niciodata aglomerata. Cine vrea liniste, poate veni aici.

Pe locul 7 - plaja Lokrum, de pe insula cu acelasi nume. Se afla la mica distanta de Dubrovnik, 10 minute cu taxiurile barci. Localnicii si turistii apreciaza linistea acestei insule stancoase, acoperite, pe alocuri cu pini. Aici nu sunt case, hoteluri, magazine sau restaurante. Turistii vin aici doar sa inoate, sa se bronzeze si sa se relaxeze.

Pe isula se afla ruinele unei manastiri si o gradina botanica cu palmieri si plante exotice. Lokrum este o zona protejata de Academia de Arta si Stiinta din Croatia.

Pe locul 8 - plaja Palmizana. Face parte din ademenitoarea insula Pakleni, langa Hvar. Nu este numai o insula si un oras incantator, ci si centrul Rivierei Hvar. Palmizana este inconjurata de o padure deasa de pini, de tufe de rozmarin si nenumarate plante exotice.

Pe locul 9 - plaja Crveni Otok (Insula Rosie). In partea de nord a Croatiei, langa Rovinj, se afla o alta insula mica, stancoasa, inconjurata de padure de pini in care te poti ascunde de arsita.

Pe locul 10 - plaja cascadelor Krka. Se afala in Parcul National Krka. Nu este o plaja in sensul strict al cuvantului. Totusi, aici puteti sa inotati in cea mai proaspat apa si sa va udati pe par la cascada, asa cum fac modelele in reclame.

HotNews.ro, Veronica Radulescu, 23 iun 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu