duminică, iunie 03, 2007

"Suprafata" - computerul sensibil fara mouse si fara tastatura


Foarte curand, va trebui sa ne obisnuim cu o noua specie de computere - unele care interactioneaza cu oamenii, intr-un sens tot mai cuprinzator al termenului. Microsoft a prezentat recent un nou concept - “Surface” - un computer in forma de masuta de cafea, “sensibil”.

Respectiv, care reactioneaza la atingerile umane, dar si la codurile de bare ale diferitelor obiecte. Dispozitivul a fost prezentat chiar de “gurul” IT-ului, Bill Gates. Cu o simpla atingere, ceea ce parea suprafata din plastic a unei masute s-a activat dintr-odata, transmitand un fel de unde asemanatoare celor create de apa. Fara mouse, fara niciun fel de tastatura.

Computerul reactioneaza insa la cel mai usor gest. Totul incepe de la felul in care este construita “suprafata”. In primul rand, neavand nici mouse si nici tastaura, nu exista nici “mate” care sa interconecteze componentele. Sub suprafata de platic rezistent la impact se afla cinci camere cu infrarosii, un proiector si un modem wireless.

Scanerele recunosc obiectele si formele plasate pe suprafata si reactioneaza in mod adecvat. De pilda, daca scanerele recunosc degete, proiectorul “creeaza” niste linii colorate care urmaresc directia si miscarea degetelor.

Intre timp, modemul intern trimite si primeste semnale de la orice obiect electronic plasat pe suprafata. Toate aceste “componente” hardware sunt dirijate de o noua versiune speciala a sistemului de operare Microsoft - Windows Vista.
Integral in Gandul

Gandul, Eliza Francu, 02 iun 2007 & Gadgets Blog

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu