vineri, decembrie 22, 2006

A murit presedintele Turkmenistanului


Doliu national in Turkmenistan. Saparmurat Niazov, autoritarul presedinte al tarii, a murit miercuri noapte, dupa cum a anuntat televiziunea publica. Niazov a impus un adevarat cult al personalitatii sale, conducand cu mana forte republica inca din 1985.

El a fost unul dintre aliatii SUA in zona Marii Caspice, decesul sau, survenit la varsta de 66 de ani, fiind considerat de analistii citati de presa internationala o lovitura grea pentru Occident.

Pe langa ajutorul dat SUA in razboiul din Afganistan, fostul presedinte turkmen a devenit cunoscut prin masuri care deseori au frizat ridicolul. Una dintre ele a fost redenumirea lunilor anului pe baza numelui sau si ale familiei. Anul trecut, Niazov a decis interzicerea prin lege a play-backul in timpul concertelor.

Conducand tara cu mana forte, presedintele turkmen a fost deseori criticat pentru subordonarea Parlamentului. Grupurile internationale pentru apararea drepturilor omului au denuntat permanent politicile anti-sociale promovate de Niazov.

Turkmenistanul, o tara musulmana, se claseaza pe locul cinci in lume in ceea ce priveste rezervele de gaze naturale.

In acest moment nu se stie inca cine va prelua puterea in statul situat in desertul Karakum.

HotNews.ro, C.P., 21 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu