sâmbătă, decembrie 23, 2006

Georgia accepta dublarea preturilor la gazele rusesti


Conducerea Gazprom a anuntat, vineri, ca a semnat cu Georgia, trei contracte pentru furnizarea de gaze naturale in 2007, care insumeaza 1,1 miliarde de metri cubi la pretul maxim de 235 de dolari pentru mia de metri cubi, fata de 110 dolari cat plateau anul acesta.

Anuntul survine la numai cateva ore de la declaratia unui purtator de cuvant al gigantului Gazprom, care instiinta ca alimentarea cu gaze naturale a Georgiei va fi sistata de la 1 ianuarie 2007, relateaza agentiile internationale de presa.

"Am semnat trei contracte la un pret de 235 de dolari mia de metrei cubi, pentru un volum de 1,1 miliarde de metri cubi", a declarat vicedpresedintele Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Gazprom a obtinut astfel mai mult decat dublarea pretului la care furniza gaze Georgiei, care a fost de 110 dolari in 2006

Anterior, purtatorul de cuvant al companiei Gazprom, Serghei Kuprianov, anuntase ca trustul va intrerupe alimentarea Gergiei cu gaze naturale, din cauza atitudinii critice a autoritatilor de la Tbilisi in timpul negocierilor privind contractul de furnizare a gazelor.

"Gazprom a trimis oficialilor georgieni o scrisoare, in urma cu cateva zile, pentru fixarea cat mai curand a volumului de gaz care va fi cumparat in 2007. Nu am primit niciun raspuns oficial, in pofida termenului fixat de Moscova pentru vineri, ora 15" (14, ora Romaniei), a declarat Serghei Kuprianov.

"Liderii Gazprom considera ca pozitia Georgiei reprezinta un refuz de a cumpara gaz rusesc in 2007", a adaugat Kuprianov, precizand ca va fi sistata alimentarea cu gaze a Gergiei, de la inceputul anului 2007.

Georgia, care depinde in mare masura de livrarile de gaz rusesc, a incercat sa negocieze contracte alternative cu vecinii sai, precum Azerbaidjanul si Iranul, pentru a face fata unei eventuale sistari a gazului rusesc anul viitor, fara a ajunge insa la nici un rezultat

Relatiile ruso-georgiene, tensionate dupa venirea la putere a presedintelui pro-occidental Mihail Saakasvili in 2004, traverseaza o criza fara precedent dupa arestarea la sfarsitul lunii septembrie, in Georgia, a patru ofiteri rusi acuzati de spionaj si dupa blocada aeriana, maritima, rutiera si postala impusa de Rusia republicii caucaziene.

Georgia i-a eliberat la inceputul lunii octombrie pe militarii rusi, dar Moscova a decis mentinea acestei blocade, care se adauga la embargoul rus asupra apei si vinurilor georgiene.

Criza din Georgia aminteste de situatia din iarna trecuta, cand Ucraina s-a aflat intr-o situatie asemanatoare. Atunci compania Gazprom a majorat preturile de la 50 la 200 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, iar oficialitatile de la Kiev au respins oferta Moscovei si au acuzat ca se fac presiuni politice asupra statului ucrainean.

Ca raspuns la refuzul primit, Rusia a sistat livrarea de gaze naturale in Ucraina, afectand asfel mai multe state europene, printre care Ungaria, Polonia, Austria, Slovacia, Franta si Germania.

HotNews.ro, C. Marin, 22 dec 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu