luni, octombrie 30, 2006

Leonard Orban a fost propus pentru functia de comisar european


Secretarul de stat la Ministerul Integrarii, Leonard Orban, este a doua propunere a Romaniei pentru postul de comisar european, au declarat, pentru NewsIn, surse oficiale. Leonard Orban a fost desemnat dupa ce postul i se propusese ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, care a declinat oferta. Orban nu face parte din vreun partid politic.

Nominalizarea lui Orban urmeaza sa fie anuntata, cel mai probabil luni, simultan la Bucuresti si Bruxelles.

Potrivit purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, noua propunere a fost stabilita, duminica dimineata, la o intalnire intre premierul Tariceanu si presedintele Basescu.

Leonard Orban, cunoscut in structurile europene

Leonard Orban si-a inceput relatia cu Uniunea Europeana in 1993, cand a devenit consilier parlamentar pentru afaceri europene si internationale in Parlamentul Romaniei, in Camera Deputatilor. Tot atunci, Orban si-a inceput activitatea in Comitetul Parlamentar Mixt Uniunea Europeana - Romania, in calitate de secretar tehnic.

In varsta de 45 de ani, Leonard Orban a fost, in perioada mai 2001 - decembrie 2004, negociator-sef adjunct cu Uniunea Europeana, iar apoi negociator-sef pana in aprilie 2005.

Din decembrie 2004, Orban ocupa functia de secretar de stat la Ministerul Integrarii Europene, unde coordoneaza pregatirea Romaniei pentru aderarea la Uniunea Europeana si, din aprilie 2005, pozitia Romaniei referitoare la statutul de observator activ la Uniunea Europeana.

Daca va fi acceptat de Bruxelles, Orban va fi audiat in comisiile de specialitate si apoi supus votului plenului Parlamentului European, unde este importanta sustinerea din partea principalelor doua grupuri politice ale legislativului european - popularii si socialistii. Va avea un salariu de 18.000 euro lunar si nu va mai putea sa primeasca alte functii publice in Romania, ci numai onorifice.

Mihai Razvan Ungureanu a refuzat nominalizarea

Initial, postul i-a fost propus ministrului de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, insa acesta a refuzat oferta. Seful diplomatiei romane a declarat ca doreste sa isi continue mandatul de ministru, acesta fiind in egala masura un "mandat politic si moral".

"M-am angajat fata de toti colegii mei din Executiv, fata de presedinte si de premier, ca Ministerul Afacerilor Externe sa devina o institutie reprezentativa pentru o Romanie a Uniunii Europene, cu un corp diplomatic profesionist, tanar si apt sa reprezinte tara noastra.

Ne-am angajat atunci sa facem o politica externa reprezentativa, prin corenta si forta sa, pentru o tara cu un puternic potential, cu resurse umane deosebite", a precizat Ungureanu, intr-un interviu pentru agentia NewsIn.

Presedintele Basescu a vrut sa se implice in alegerea noului comisar

Intr-un interviu pentru Jurnalul National, care urmeaza sa apara luni, presedintele Traian Basescu a apreciat ca desemnarea lui Varujan Vosganian a fost un esec. "Ma voi implica, pentru ca Romania nu-si mai poate permite inca un esec in desemnarea comisarului.

Comisarul roman nu reprezinta nici PNL, nici pe Calin Popescu Tariceanu, nici pe Sorin Ovidiu Vantu, nici pe Dinu Patriciu, nici Securitatea. El reprezinta Europa, componenta romaneasca a Europei unite si asta trebuie sa priceapa toti cei implicati in desemnarea comisarului roman in Guvernul Europei", a adaugat presedintele Basescu.

Senatorul liberal Varujan Vosganian a anuntat, sambata, la sediul PNL, ca i-a cerut premierului Calin Popescu Tariceanu sa retraga candidatura sa pentru postul de comisar european. El a precizat ca gestul sau este unul de responsabilitate pentru ca nu vrea sa aduca un prejudiciu Romaniei.

HotNews.ro, D. Mihai, 29 oct 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu