marți, iunie 27, 2006

Universitatea Bucuresti obligata de tribunal sa publice pe Internet informatiile de interes public


Comunicatul Asociatiei EDU CER
De sase luni, asociatia EDU CER lupta pentru respectarea de catre universitatile romanesti a legilor privind accesul la informatii de interes public si publicarea averilor pe site-urile proprii.

De sase luni, in ciuda faptului ca foarte multe institutii media au cerut acelasi lucru, in ciuda faptului ca MEdC, prin semnatura Ministrului Mihail Hardau a somat rectorii sa respecte legea, doar cateva universitati au publicat pe site-ul propriu informatiile de interes public si declaratiile de avere.

Mai mult, dupa conferinta CNR (Consiliul National al Rectorilor) de la Constanta, cu acordul reprezentantilor MEdC, s-a decis « publicarea » declaratiilor de avere intr-un sertar de la serviciul personal.

Iata insa ca justitia este de alta parere. In anexa prezentam hotararea instantei Tribunalului Valcea, la solicitarea d.lui Badita Ion Sebastian, membru fondator al EDU CER, prin care obliga parata, Universitatea Bucuresti sa publice pe site-ul propriu toate informatiile de interes public, prevazute de lege 544/2001, inclusiv declaratiile de avere.

In caz contrar, parata va plati 1 milion de lei, pentru fiecare zi de intarziere, din momentul comunicarii. Desi decizia instantei poate fi atacata cu recurs, in cazul in care parata pierde recursul, suma de plata s-ar pute ridica la zeci de milioane de lei, bani pe care Curtea de Conturi o imputa, conform legii, celor vinovati.

Daca nici dupa acest precedent judiciar, universitatile nu inteleg sa respecte legea, Asociatia EDU CER este pregatita sa dea in judecata toate acele institutii de invatamant, care considera ca in Romania legea este doar pentru fraieri.

Comitetul Director
EDU CER

Anexa

TRIBUNALUL VALCEA
SECTIA COMERCIALA SI DE CONTENCIOS ADMINISTRATIV
COMPLETUL SPECIALIZAT IN CONTENCIOS ADMINISTRATIV SI FISCAL
NR.601/CAF/23 IUNIE 2006

CERTIFICAT

Se certifica prin prezenta ca prin sentinta 428/CAF/20 iunie 2006, pronuntata in dosarul 601/CAF/2006, privind pe reclamantul BADITA ION SEBASTIAN si parata UNIVERSITATEA BUCURESTI s-a dispus "respinge exceptia inadmisibilitatii actiunii". Admite in parte actiunea.

Obliga pe parata sa comunice reclamantului informatiile de interes public solicitate prin cererea inregistrata la nr.3323/03/03/2006,
sa afiseze pa pagina de internet proprie, informatiile de interes public ce trebuiau comunicate din oficiu, in sensul comunicarii surselor de finantare, a bugetului si a bilantului contabil pe perioada 2001-2006, sa afiseze pe pagina de internet proprie a
declaratiilor de avere a persoanelor cu functii de conducere care au depus aceste declaratii la sediul institutiei. Obliga pe parata la 100 RON, cu titlu de daune cominatorii, pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu data comunicarii prezentei hotarari si pana
la executarea efectiva a obligatiilor. Respinge cererea cu privire la daune morale. Cu drept de recurs in termen de 15 zile de la comunicare. Pronuntata in sedinta publica azi 20 iunie 2006.

S-a eliberat prezentul la cererea reclamantului, timbrandu-se cu timbru judiciar in valoare de 1 leu RON, achitandu-se si taxa de timbru in cuantum de 1.00 RON cu chitanta 7-174079/23.06.2006

GREFIER SEF SECTIE

Dolfi Cristina

GREFIER

Jinaru Gheorghita

HotNews.ro, 26 iun 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu