duminică, mai 28, 2006

O zi din viata pacientului Basescu


Viata recenta a presedintelui Traian Basescu arata ca un mariaj fortat, in care presedintele jucator trebuie sa-l suporte pe pacientul cuminte. Si invers.

E o combinatie intre Palatul Cotroceni, care-i este loc de munca, si Spitalul Elias, care i-a devenit loc de recuperare dupa intoarcerea de la Viena. Rezerva speciala l-a mai gazduit, ca demnitar, doar pe bunul sau prieten si partener politic, ex-premierul Radu Vasile, in vremea buclucasului infarct miocardic.

Nu a fost folosita rezerva oficiala, situata la parterul spitalului, pentru ca are ferestrele spre strada, exact in nasul camerelor de luat vederi ale televziunilor.

Mic-dejun cu informatii

Se trezeste pe la sapte dimineata si are deja pe noptiera cel mai rivnit document infomativ din Romania: raportul zilnic al Comunitatii Nationale de Informatii. Cu aviara din ultimele zile, spun apropiatii sai, raportul a fost mai stufos decit de obicei.

Cu un ochi e pe raport, care mai contine destule date despre mersul prin tara si prin lume, si cu altul pe stirile diminetii de la televiziuni. Consulta revista presei intocmita de staff-ul sau, in care sint extrase, mai ales, articolele care-l vizeaza, alaturi de care gaseste si o evaluare sumara a acestora: neutre, negative sau pozitive.

In biroul alaturat salonului si-a facut deja aparitia personalul de la Cotroceni: secretare, experti, consilieri, relocati acum la Elias. Un buton apasat, si unul sau mai multi dintre ei se infatiseaza pentru a primi sarcini.

In functie de evolutiile de peste noapte, cere sa i se faca legatura, pentru detalii, cu demnitarii: "Suna-l pe Blaga!", "Fa-mi legatura cu Flutur!", "Incearca sa dai de Timofte!", "Gaseste-l pe Ungureanu!", "Vreau sa vorbesc cu Dobre, la Transporturi!".

Sint insa si lucruri care nu se discuta nici macar prin legaturile criptate, caz in care respectivul demnitar se infatiseaza la Salonul de Lucru, o alta combinatie intre birou de lucru si salon de spital.

Marinar de apa mica

La ora 8.00, micul-dejun e deja servit cind la televiziuni a intrat al doilea calup de stiri. De la presedinte a iesit medicul curant, care s-a interesat de cum s-a simtit peste noapte superpacientul sau.

Cu datele astfel obtinute, medicul merge la Raportul de Garda pe spital si mai apare la vizita de dimineata, in jurul orei 9.00. Intre timp, presedintele deja a pus la punct o tema cu unul dintre consilierii sai, in ultimele zile cei mai solicitati fiind Anca Ilinoiu si Claudiu Saftoiu, in legatura cu extrem de importanta sa vizita de lucru la Paris.

In jurul orei 9.15, are loc evaluarea oficiala a pacientului Traian Basescu, sint schimbate pansamentele care acopera zona operatiei si se fac unele testari.

Curierul special cu paza militara a si venit de la sediul Administratiei Prezidentiale cu "mapa la semnat". Dar mapa nu ajunge inca la Basescu, pentru ca evaluarea-consult a echipei de medici continua si, de aici, presedintele ajunge la salile de recuperare.

E 9.30 si incepe electroterapia, cind muschii din zona lombara sint pusi la lucru cu ajutorul curentilor diadinamici. Continua cu hidroterapia si, mai apoi, cu kinetoterapia.

Personalul medical si cel de paza vegheaza ca la pacientul Basescu sa nu se zgiiasca vreun alt pacient internat si el la clinica de recuperare. Pina acum le-a iesit strategia de neintilnire.

Episodul "marinar la apa" nu e ce pare a fi. Presedintele e scufundat intr-un bazin cu apa calduta, unde e constrins sa faca o serie de exercitii pentru refacerea muschilor coloanei vertebrale. E generos cu glumele, personalul se amuza de ele, presedintele stie sa faca haz de necaz.

Cotidianul, Cristian Oprea, 27 mai 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu