duminică, mai 28, 2006

Ce fel de viitor pentru tehnologia 3G ?


Putine tehnologii au adus mai multa dezamagire decit telefonul mobil de generatie a treia - 3G. Respinse adesea de consumatori ca fiind prea scumpe, greu de manevrat si cu o durata scurta a bateriei, aceste telefoane ultra-adaptabile nu reusesc sa prinda de mai bine de trei ani. Sunt semnale, totusi, ca extinderea si accesibilitatea tehnologiei 3G ar urma sa inceapa in scurt timp.

Date fiind capacitatile tehnologiei 3G este greu de inteles de ce succesul sau a fost atat de greoi. Presupunand ca exista un serviciu de furnizare a tehnologiei 3G si ca aceasta functioneaza fara probleme, rezulta ca detinatorul unui aparat 3G poarta - in propriul buzunar - o conexiune in banda larga la internet.

Iar asta ii permite utilizatorului 3G sa-si foloseasca telefonul pentru a descarca muzica, sa se uite la televizor sau la inregistrari video, sa joace diferite jocuri cu alte persoane situate oriunde altundeva in retea, sa citeasca si sa trimita e-mailuri si, bineinteles, sa dea telefoane si sa trimita mesaje text.

In ciuda avantajelor evidente , totusi putini clienti au mizat pe tehnologia 3G. La inceputul lunii mai , Peter Erskine, director executiv la O2, filiala britanica a grupului de telefonie mobila Telefonica, a admis ca introducerea pe piata a serviciilor 3G a fost "un dezastru".

El a adaugat ca venituri semnificative din aceasta tehnologie nu sunt de asteptat inainte de 2008, adica cu patru ani mai tarziu decat se estimase initial.

Companiile de telefonie mobila au cheltuit miliarde, la inceputul anilor 2000, pentru cumpararea licentei de operare a serviciilor 3G , dar mare parte din aceste sume inca nu au fost recuperate.

Dand vina pentru acceptarea redusa a tehnologiei 3G pe lipsa unui continut satisfacator, pe campaniile de promovare slabe ca si pe marimea considerabila a telefoanelor, Eskine mai spune ca vanzarile ar trebui sa creasca spre sfarsitul acestui an, cand aparate mai mici ca dimensiune vor fi lansate la preturi similare telefoanelor de azi, care desi au acces web sunt putin puternice.

Totusi, Peter Erskine nu intrevede o crestere spectaculoasa a vanzarilor tehnologiei 3G pentru inca cel putin un an si jumatate de acum inainte.

Semne de optimism

Alti specialisti sunt insa mai optimisti. Saptamana aceasta, de exemplu, firma de consultanta IT, IDC, a raportat, in primul trimestru al anului 2006, o crestere cu 11% a vanzarilor de aparate de telefonie 3G in Europa de vest, ajutand astfel ca vanzarile de telefoane mobile sa atinga rata de crestere de acum un an.
In ultima vreme, cresterea vanzarilor de telefoane mobile pe pietele dezvoltate a inceput sa fie mai inceata avand in vedere ca s-au vandut mult mai mult accesoriile. IDC a numit schimbarea orientarii catre 3G "un indicator al orientarii viitoare a pietei", alaturi de tendinta tot mai accentuata de dotare cu micro-receptoare.

Data fiind aceasta crestere a vanzarilor, IDC considera ca telefoanele 3G detin acum 7% din totalul pietei de telefoane mobile din Europa de Vest, in crestere fata de 5% anul trecut. Motivul pentru cresterea rapida pare a fi aparitia acelui "continut satisfacator", despre care Peter Erskine afirma ca lipsea pina acum.

Iar acest lucru e exemplificat de datele prezentate de compania britanica Hutchinson 3G, care a anuntat recent ca, in ultima luna, clientii sai 3G au cumparat mai mult de 1 milion de piese muzicale si videoclipuri .

Hutchinson afirma ca descarcarile prin intermediul tehnologiei 3G oferite au insemnat 17% din descarcarile totale de muzica din luna aprilie pe piata britanica, situand aceasta companie locul doi, dupa iTunes de la Apple.

Serviciul de muzica al lui Hutchinson ofera clientilor sai acces la 500.000 de piese muzicale apartinand tuturor marilor case de productie, precum si producatorilor independenti.

Compania mai spune totodata ca cele 3,5 milioane de clienti ai sai cheltuie in medie 66.40$ pe luna pe serviciile vocale, de informare si pe cele care ofera entertainment, considerabil mai mult decat suma medie cheltuita in Marea Britanie pe serviciile de telefonie mobila.

Furnizorii europeni dornici sa promoveze tehnologia 3G sunt incurajati si de dezvoltarea accentuata a pietei din Asia, unde acest serviciu este foarte popular. Potrivit unui studiu In-Stat, veniturile obtinute din serviciile de telefonie mobila in zona Asia-Pacific vor creste de la 160 miliarde dolari, anul trecut, la 242 miliarde pana la sfarsitul acestui deceniu.

Principalul motiv al aceastei cresteri va fi numarul tot mai mare de utilizatori ai serviciilor 3G.

Studiul In-Stat mai arata ca in Japonia, unde tehnologia 3G a atins deja 40% din piata de telefonie mobila, furnizorii inregistreaza cifre tot mai mari ale vinzarilor. Serviciile de date inregistrau 27% din veniturile totale de anul trecut in Japonia, comparativ cu o rata de 19.9% in intreaga zona asiatica.

Studiul a dezvaluit ca descarcarea de tonuri de sonerii, muzica si jocuri au fost cele mai populare servicii non-vocale.

Vreau mTV-ul meu

Pentru cei mai multi furnizori de servicii, sperantele in ce priveste viitorul tehnologiei 3G se leaga de convertirea publicului catre serviciul de televiziune mobila (m-TV). Pana acum, incercarile in ce priveste m-TV au fost mai curind dezamagitoare. In timp ce furnizorii europenii se straduiesc sa rezolve imperfectiunile din sistem, furnizorii asiatici de servicii sunt cu un pas in fata lor.

Cel mai avansat este PCCW Mobile, din Hong Kong, companie care a anuntat recent ca este pe cale sa devina primul furnizor din lume de televiziune - in timp real - prin reteaua sa 3G. PCCW intentioneaza sa inceapa sa transmita programe din serviciul sau IPTV catre baza clientilor 3G, folosind tehnologia Cell Multimedia Broadcast, dezvoltata de Huawei Technologies.
Serviciul - care se asteapta sa fie gata pana la sfarsitul lui iunie - va acoperi intreg Hong Kong-ul, inclusiv reteaua de metrou, care este in permanenta aglomerata.

Daca PCCW isi va duce planurile la bun sfirsit, telefoanele 3G vor deveni mult mai atractive pentru populatia din Hong Kong. Iar asta lasa loc presupunerii ca in foarte scurt timp serviciul se va extinde si in Europa. In acest caz, predictia lui Peter Eskine - conform caruia tehnologia 3G va inregistra succes abia din 2008, se va dovedi una pesimista.

Traducere de Alina Papa

HotNews.ro, 28 mai 2006

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu