miercuri, martie 01, 2006

Psihologia unui investitor de succes


Capitolul I
Psihologia unui investitor de succes

Din ciclul celor 7 pasi privind succesul pe bursa materialul de astazi prezinta o parte a unuia dintre cei mai importanti pasi ... cum sa devii investitor in adevartul sens al cuvantului ... si nu loser ...

Inainte de a ajunge sa faci bani pe bursa si sa cunosti cum sa-ti protejezi investitia, dar mai ales profitul castigat mai usor sau mai greu, sa diminuezi unele dintre riscurile multiple care pot apare in activitatea proprie de investitor, presupun ca este bine sa analizam mai bine si daca se poate temeinic psihologia unui investitor, de ce nu a unui INVESTITOR DE SUCCES .

CATEVA SIMPLE CONSIDERATII
Cand un investitor incepator castiga el se simte stralucit si invincibil (spuneti ca nu este asa !!!?)
Apoi el intra in lumea salbatica a riscului si pierde orice.
Oameni tranzactioneaza din diferite motive cativa o fac rational cei mai multi o fac irational.
Investitia pe bursa ofera o oportunitate de a FACE BANI mai repede. Banii de regula simbolizeaza LIBERTATE pentru majoritatea investitorilor chiar daca adesea nu stiu ce sa faca cu aceasta libertate.

Daca sti sa investesti poti trai fara sa ai alt patron decat persoana ta.
Totodata, sa nu uitam ca investitia pe bursa atrage riscuri dar si oameni carora le place acest stil de viata.

Marea majoritate a oamenilor se scoala de dimineatza, merge la munca, serveste sau nu serveste o masa de pranz, se intoarce acasa, bea sau nu bea o bere la masa de seara (unii beau la fiecare masa cate o bere sau mai multe, dar acestia sunt exceptii), se uita la TV si apoi se culca … Nu vi se pare cunoscut acest scenariu?
Un investitor poate "lucra" si ore suplimentare, peste program si isi ofera capitalul unor riscuri, abandonand certitudinile cotidianului si facand saltul spre necunoscut.

AUTODEPASIREA ... este o CERINTA A SUCCESULUI ?
Daca vrem sa vorbim cu adevarat de un lucru deoesebit referitor la realizari sau asteptari cred ca acesta este termenul cel mai potrivit pentru ceea ce face un investitor ... autodepasire.

Multi investitori au o pofta innascuta sa-si dezvolte abilitatile pentru autoimplinire. Aceasta pofta propulseaza investitorul de a se intrece cu piata.
Investitorii buni deschid noi idei si culmea este ca scopul acestora nu este de a face bani, ci paradoxal de a investi bine. Daca acestia tranzactioneaza BINE (CORECT) atunci banii vin ca rezultat al acestei activitati.
SUCCESUL investitorilor tine in mod cinstit de pregatirea lor.

Candva un investitor de succes din America spunea "daca devin cu 0.5% mai destept in fiecare an cu atat voi deveni tot mai talentat pana la sfarsit.
De regula acestia se concentreaza pentru investitii corect aplicate si pentru implementarea cunostiintelor lor in acest domeniu astfel incat castigurile sa nu-i mai entuziasmeze sau pierderile sa-i dezumfle iar in cele din urma sa nu le mai influenteaza emotiile .. ei sunt deja profesionisti.

Neajunsul cu autodepasirea este ca multi oameni au si o doza de autodistrugere in ei (nu trebuie sa va mire acest lucru, el face parte tot din viata de toate zilele).
Investitorii care nu sunt impacati cu ei insasi incearca adesea sa indeplineasca dorintele lor contradictorii in piata de capital. In acest caz, daca ei nu stiu incotro sa mearga atunci este posibil ca acestia sa fie atrasi de unele locuri pe care nu si le-ar dori in mod normal.

De cate ori irationalul nu a incercat s-o ia inaintea rationalului? Culmea este ca la unii mai si reuseste si chiar des.

Asa ca un investitor de succes este realist. El stie care sunt abilitatile si limitele sale. Stie ce se intampla in piata si stie cum sa reactioneze. De asemenea el nu-si poate oferii iluzii.
Veti auzi astfel in piata (pe bursa) multe fantezii ale investitorilor, atat pesimiste dar mai ales optimiste., incercand sa distorsioneze realitatea sau stand in calea unei investitii de succes. Asa ca un investitor de succes trebuie sa-si identifice fanteziile personale si sa le elimine.

ARTA CASTIGULUI PE BURSA ESTE RODUL DETINERII UNOR SECRETE ?

Multi dintre cei care pierd pe bursa cred ca exista secrete in actul de a investi pe piata de capital, un asa numit "brain myth", adica sa ai ceva cunostiinte secrete, bine pastrate de investitorii de succes.
In aceasta situatie, cel in cauza va plati sume mari pentru "carti" care, asa cum spun autorii lor itzi ofera aceste secrete (soft, strategii, analize, metode, semnale asistate on line etc) si apoi alti bani pentru "carti stiintifice" furnizate din anumite surse unele chiar "obscure' care incearca sa te faca din LOOSER in WINNER contempland Luna, Soarele si chiar Uranus. Toate acestea pot fi doar iluzii.

Multi ar crede ca a fi investitor trebuie sa ai facultate sau studii elevate, poate chiar de contabilitate, finante hai si inginerie-economica (poate cibernetica) si altfel nu poti pricepe aceste "faimoase secrete" ale succesului unui investitor.
Este total eronat acest lucru. Dupa anumite studii mai mult de 50% dintre investitori nu au studii superioare, iar dintre acestia sunt foarte multi si investitori de succes.

Investitia pe bursa nu necesita capacitati intelectuale deosebite iar cei care au avut succes in cariera bazandu-se pe inteligenta cognitiva (nu cea emotionala) pot avea succes si in acest domeniu fara o pregatire suplimentara.

O concluzie importanta este ca ceea ce-i deosebeste pe investitorii castigatori de cei care pierd nu sunt studiile, ocupatiile sau pozitia sociala.
Dar oare ce face "posibila" aceasta departajare intre cele doua categorii de investitori, in afara faptului ca ar fi imposibil de admis ca nu pot fi toti castigatori pe bursa atata timp cat aceasta marfa se tranzactioneaza liber pe o piata reglementata?.

Explicatia este atat simpla dar si complexa si tzine foarte mult de un segment deosebit al cunostiintelor unui investitor de succes si care privesc money managementul, tzine de aplicarea unor metode referitoare la strategii pentru diminuarea riscului. Riscuri sunt si vor fi tot timpul pe bursa, acestea nu pot fi eliminate, iar cauzele cele mai des intalnite au legatura ce cele relatate mai sus.

DIMINUAREA RISCULUI BURSIER nu este neaparat O ARTA SAU UN SECRET !

Bursa din Ro este, a fost si va fi, cu atat mai mult in aceasta faza, un model prin care aceste metode de money management pot fi mai usor intzelese si la nevoie aplicate cu rezultate benefice pentru cei care doresc sa le cunoasca in mod corect si apoi implementate la nivelul investitiilor personale.

Dam la o parte faptul ca un capital mai mic investit pe piata ar fi o cauza a pierderilor (pierderile unui investitor nu sunt determinate de lipsa capitalului) ci a lipsei unor cunostiinte unele chiar simple pentru diminurea riscurilor.

Intreba cineva "ce se va intampla daca toti investitorii stiu care sunt actiunile cele mai profitabile si care ar fi momentele potrivite de intrare/iesire?" Ma abtzin sa fac alte comentarii insa si in situatia in care piata ar fi la inceput si toti ar fi cumparatori in primul rand comportamentul acestora va fi dat de nivelul de pregatire/cunostiinte, de disponibilitati, de dorinte, de asteptari,

de starile emotionale (care de multe ori schimba radical lucruile) ... de foarte multe si diverse si care sunt total diferite de la om la om. In acest caz vom avea si actiuni diferite.

Cu atat mai mult se vor diferentia atitudinile investitorilor cand exista cele doua categorii : cumparatori/vanzatori fiecare cu strategia si nevoia lui. Din aceste motive, de cele mai multe ori piata se mishca in functie de expectatiile (asteptarile) fiecaruia fata de o actiune sau mai multe, fie din acele momente ale tranzactionarii sau fie la ce va fi in viitor ... de regula de ce va urma.

REGULI SI IAR ... REGULI = DISCIPLINA
Un investitor daca vrea sa supravietuiasca si sa prospere trebuie sa-si controleze pierderile potentiale prin:
• Sa nu risti decat un procent mic din capital la fiecare tranzactionare
• Sa-ti acorzi cateva saptamani/luni/ani sa invetzi cum se tranzactioneaza
• Sa nu incepi cu un capital mai mare de 30.000 RON si sa nu pierzi decat maxim 5 procente (am zis eu) din capitalul investit pe o tranzactie;
• Sa invetzi cu greseli ieftine si cu un mic cont de capital.
De regula investitorii amatori evita sau uita doua dureroase adevaruri
- lipsa disciplinei in tranzactionare /investitie
- lipsa unui plan realist de money management.

Si iata am ajuns la esenta lucrurilor ... oare exista un program ori un soft sau orice altceva care sa solutioneze acest aspect al gestionarii banilor/capitalului investit si diminuarii riscului pe bursa.
Daca cineva ar veni la voi sa va vanda asa ceva l-ati cumpara? Ei bine eu unul m-as gandi de doua ori inainte a o face.

Chiar daca unii cred ca ar exista un mit autopilot pentru asa ceva, adica ceva care sa te ghideze si sa fie numai plin de succese, ei bine eu unul nu cred asa ceva. Voi credeti ?
Unele programe pentru money maangement sunt prea simple dar exista si programe foarte elaborate care contin reguli de optimizare a riscului ... insa ... in cele din urma ....
Vreau sa va spun din proprie experienta ca nu exista nici un program infailibil care sa rezolve problema reducerii totale a riscurilor cum nu exista nici program al maximizarii cresterilor bursiere.

De ce oare cei care pierd pe bursa pierd tot timpul? Si aici este un raspuns simplu .. ei iau de obicei mari riscuri care devin tot mai mari .
Culmea este ca acestia trec usor peste linia dintre asumarea riscului investitiei si jocul de-a norocul (gambling) fara a-si da seama ca aceasta linie exista totusi si trebuie respectata daca vrei sa castigi pe bursa.
Cei care pierd cred in miracole disperate sau apeleaza la serviciile asa zisilor guru.

Mai greu va accepta un loser ca pierde pe bursa si de regula acesta evita sa vb de faptele sale. Ba dimpotriva incearca sa-i invetze pe altii cum se tranzactioneaza.
Despre loseri si traderi se pot spune f multe. La fel se poate spune ca nu exista investitor bun care sa nu fi avut pierderi la unele investitii.
Trebuie trasata o linie clara intre riscul unei afaceri si pierdere. Niciodata un investitor (trader) nu accepta ca pierderea sa fie mai mare deact riscul predeterminat.

CRITERII DEMNE DE AVUT IN VEDERE
Un risc depinde de :
• marimea capitalului investit
• metoda de investire
• toleranta de a suporta pierderile

Un bun trader, dupa parerea mea, nu ar accepta mai mult de 5% pierdere din capitalul investitit. Procentul si-l stabileste fiecare in functie de cele de mai sus.
Sa speri ca daca pierderea va fi mai mare decat riscul asumat si sa astepti ca creasca ulterior transformandu-te din loser in winner devine deja un JOC DE NOROC si devii un gambler.

Ex .... sa presupunem ca avem investit un capital de 30.000 RON, in acest caz nu se va risca mai mult de 1.500 RON pierdere din capital, punand stop lossul la pretul corespunzator acestei valori pe plasamentul de capital/investit
Veti spune OK si daca ulterior va creste din nou, mai mult decat pretul la care eu am vandut pentru a-mi proteja investitia.
Raspunsul ar fi unul singur. In cele mai multe cazuri scaderea poate fi mai mare, iar daca pierderea este din profit care ar fi pb.? De regula, fie lacomia fie frica provoaca cele mai mari pierderi si odata intrat pe panta asta este mai greu sa redresezi.
Disciplina in tranzactionare este mai greu de format decat sa lasam impulsurile de teama sau lacomie sa se manifeste liber cu consecinte ireparabile pentru multi.

Decat sa pierzi mai mult mai bine mai putin, iar oportunitati pe bursa de a relua la aceeasi actiune, poate mai jos ca pret sau la alta actiune sunt destule pe piata. Aici este vb de a doua calitate necesara ... RABDAREA chiar daca te ard degetele sa cumperi oricum.
Deci iata doua calitati care trebuiesc formate : DISCIPLINA si RABDAREA

Gandeste-te ca faci o afacere de fiecare data si nu admiti pierderi, iar daca totusi acestea apar afacerea ai ratat-o si trebuie sa iesi din ea.
Riscurile, indiferent de afacere/investitie trebuiesc predefinite si acceptate mai inainte de a incheia si la primele semnale afacerea trebuie anulata. Cam aceasta ar fi gandirea.
Avand in vedere metoda de investire la actiunile MEDIUM sau LONG TERM lucrurile referitoare la risc, cu unele excepti, se schimba si nu sunt asa pronuntate ca influente. Investitorii in cauza nu-si faca atatea probleme ca cei pe tremen scurt.

Daca reusim sa omitem comisionul platit brokerului atunci putem avea controlul investitiei.
Daca cineva se gandeste ca in acest caz, comisionul primeaza fata de pierderea unei sume ca urmare a neaplicarii stop lossului atunci sigur este loser.

EXEMPLE PRACTICE DE RPOTEJARE A INVESTITIEI ... si DIMINUARE A RISCULUI
Si pentru a trece la lucruri practice concrete, hai sa vedem ce anume date trebuie sa trecem din acest punct de vedere la riscului in JURNALUL nostru de date si analize atat de necesar oricarui investitor serios.
Iata ce urmaresc eu personal:
• data si pretul oricarei intrari sau iesiri pe sau de pe oroce actiune
• comisioane si taxe platite/de platit
• stop lossurile si limitele pentru profit traget
• argumente pentru intrarea pe o actiune noua sau veche din portofoliu
• obiective privind pastrarea
• maximul pierderii inregistrate dupa ce stop lossul a fost atins si executat prin ordin in piata
• si alte date de interes

Bineintzeles ca nici un investitor nu-si doreste sa aiba pierderi dar ca in orice afacere orice businessman se gandeste dinainte la asa ceva ca la ceva normal, firesc si incearca prin politici/reguli/clauze diferite sa le diminueze. Cine nu accepta asa ceva acela este un MARE LOSER.

Atata timp cat ne concentram pe faptul ca suntem si investitori cu pierderi sau posibile pierderi atunci vom evita pierderile .

Incercati, chiar daca in realitate nu este asa sa spuneti in fiecare dimineazta urmatoarele cuvinte "magice"
"Buna dimineazta, ma numesc .X.. si sunt un loser" ... si sa continuati cu .... "am asa ceva pentru a provoca serioase pagube investitiilor mele"

Probabil ca unora li se va pare o gluma ... dar nu este deloc asa ..incercati s-o aplicati si veti vedea imediat rezultatele ...
Intzelesul consta si in faptul ca un bun investitor trebuie sa-si domine emotiile folosind mai mult intelectul decat sentimentele si sa nu lase piata sa-i influenteze simtamintele.

Unii spun ca piata de capital este un ocean cu UP si DOWN miscandu-se dupa vointa investitorilor. In aceste conditii unii vor pluti pe inaltimi dupa ce au cumparat o actiune care a facut un rally puternic sau uzi pana la piele si cu teama cand au vrut sa shorteze o actiune care apoi creste si profitul lor se topeste treptat Toate acestea simtiri sunt in interiorul fiecarui investitor .

Managementul banilor este diferit in trend si in trend range insa in ambele cazuri se aplica aceeasi regula de baza ... stop lossul maxim 5 % (poate fi si altul) fata de pretul de achizitie, dupa caz.

In incheiere sa luam un exemplu ...

Etapa I
Sa spunem ca investim intr-o actiune un capital de 5000 RON.

Etapa a II a
Pentru cei care doresc sa-si protejeze investitia, asa cum este firesc, isi propun suma maxima pe care o pot suporta ca pierdere ..... Aici nu sunt forumule de calcul, elementele de care trebuie sa tinem cont sunt cele trei enumerate mai sus (putem sa-i spunem si planifica, nu ca am dori, dar sa nu uitam ce repetam zilnic: "ma cheama X si sunt un loser"

CAZUL I
- sa zicem pentru inceput ca putem suporta o pierdere de cca - 5% din investitie, adica 250 RON din capital (fara a "suferii" prea mult)) cu o pierdere totala de 750 RON, iar capitalul ramas va fi de 4750 RON;.
- daca fixam stop lossul la primul - 5% am pierde efectiv doar 250 RON (mult .. putin .. nu se stie inca), la care se adauga comisionul la ssif. Daca ar fi asa lucrurile ar fi bine ..

Dar asa cum se intampla de obicei majoritatea investitorilor au un slab management al banilor investiti sau chiar nu-l au.

De ce spun slab management? Este pentru ca majoritatea investitotilor tot spera ca actia sa tot revina si nu respecta stop lossul fixat tot impingandu-l tot mai jos cu aceleasi sperante, uneori cu mult sub o linie de risc acceptata ca rationala

Am vazut nu de putine ori in portofoliile unor colegi, prieteni pierderi si de - 25% sau mai mult, iar acestia la intrebarea mea dadeau vina pe piata sau pe nesansa ..... ca piata a facut toate astea. (Vi se par cunoscute aceste explicatii?)

Total eronat, nu piata este devina ci lipsa unei strategii de money mangement si acceptarea irationala a unui risc exagerat totul transformandu-se in NOROC. De abia aici putem vb de joc de noroc, exagerand putin lucrurile, cu toate ca acest termen este total nepotrivit.

Ori in aceasta perioada altii si-au protejat capitalul investit putand relua oricand mai jos fata de locul de executare al primului stop loss de - 5% sau cat a fost pus..

- in cazul unui slab management al banilor presupunem ca scaderea s-ar repeta de trei ori in timp ... adica cate 250 RON de fiecare data. Pe total 750 RON iar in procente ar fi - 15% (un procent pur teoretic, dar si practic realizabil
- sa vedem ce inseama efectiv pierderea totala pentru cei 750 RON din suma ramasa adica din cei 4250 RON. Pentru a-i recupera ar insemna ca revenirea sa fie de cca + 18 %, un procent foarte mare dar si acesta depinde de timpul de asteptare pentru realizare .... de cele mai multe ori actiunea nu-si mai faca revenirea si capitalul ramane cu pierderi serioase.
Aceasta este una dintre explicatiile principale pentru care exista atat de multi investitori cu mari pierderi chiar de la inceput dar si pe parcurs
Pentru revenire la capitalul initial trebuie sa luam in calcul si alte elemente generate de comportarea pietei de capital in general.

CAZUL II
- de aceasta data ne propunem un procent mai mare de scadere , adica - 10% (in caz teoretic, dar acceptat de unii investitori, inlcusiv pentru cei care au profit pe actie), caruia ii revine o suma de 500 RON. In cazul in care fixam stop lossul si dam la executie ordinul atunci pierderea este cea de sus (care este acceptata la fel in multe cazuri)
Aici as face o paranteza si anume ... atata timp cat stiu ca actia respectiva are potential de revenire (si ma refer aici doar pe TS) procentul poate fi acoperitor insa si cu riscuri destul de mari mai ales daca nu am profit din care sa tot scad, pierderea in final este destul de mare
- daca, la fel ca sus, cum se intampla totusi, pierderea o putem considera in trei randuri de aceasta data cu cate 500 RON, adica cate -10% la fiecare pierdere in final capitalul ramas in portofoliu este 5000-1500=3500 RON.
- in situatia revenirii actiunii respective la nivelul capitalului investit... este necesara o crestere de cca 43% , adica 1500/3500 RON, care deja este putin cam prea mare pentru o piata care anul trecut indicele BET a crescut cu cca 51%, iar anul acesta exista o estimare in jur de + 35% .

Nu vorbim de sifuri care in acest an au in prezent o medie de cca +.8% si un maxim in jur de cca + 22% in luna ianuarie..

Alta cazuistica se poate face in orice varianta, iar alegerea sumei maxime de pierdere si implicit a procentului maxim este o decizie personala, asa cum este si decizia de a va face sau nu o gestionare a riscului bursier, un money management.

Stiu ca cel mai greu nu este acest lucru (in fond este un calcul simplu pentru cazul prezentat) ci crearea sau adaptarea personalitatii la acea disciplina de "fier" pentru a respecta consecvent primul stop loss si a nu te tot duce cu el sperand ca se va intampla o magie, un miracol. Nu uiata ca pe bursa investitorii sunt toti OAMENI si nu ZEI sau EXTRATERESTRII.

Eu unul personal am inceput sa fac acest lucru (cu rezultate din ce in ce mai bune). Totusi, inca nu am scapat de latura emotionala, mai am ceva de lucrat in aceasta privinta.

Pentru asa ceva nu exista carti sau formule matematice, exista experienta si vointa, exista o noua personalitate a traderului adevarat, care se capata in timp uneori in ani.

In aceste conditii orice experienta este benefica tuturor si face parte din sistemul virtual al educatiei bursiere libere si cultivarii acelui tip de investitor profesionist care nu are nici o legatura cu ipostaza de gambler.

Este demn de tinut minte ca peste 95% dintre cei care investesc pe bursa nu au aceasta disciplina insa odata capatata rezultatele vor fi mai mult decat promitatoare.

Din acest ciclu money management ... VOM CONTINUA si data viitoare ... numai sa-mi dea Domnul sanatate pe cat am eu puterea sa transmit cele pe care le gandesc si incerc sa le realizez ...

VA UREZ DIN TOATA INIMA SA FITI CEEA CE VA DORITI MAI MULT ... INVESTITORI DE SUCCES ..

AGF, Traian_S, 09 mar 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu