miercuri, februarie 01, 2006

Potentialul pietei de e-commerce, peste 70 milioane de dolari


Piata romaneasca de comert electronic are un potential de peste 70 milioane de dolari, a declarat recent Madalin Matica, directorul DotCommerce. Potrivit acestuia, numai prin serviciile de tranzactionare oferite de DotCommerce s-au procesat in 2005 peste 6,5 milioane de dolari.

"Credem ca anul 2005 a aratat doar 10% din potentialul pietei de e-commerce din Romania, pe care il estimam la peste 70 milioane de dolari. Cercetarile noastre arata ca vom dubla sumele tranzactionate pana la sfarsitul acestui an", a spus Matica. Pana in luna ianuarie 2006, DotCommerce Romania inrolase 261 de comercianti pentru serviciul de acceptare de plati pe card.

Incepand de la mijlocul lunii trecute, DotCommerce Romania a obtinut statutul de MSP TPP (Member Service Provider - Third Party Procesor) MasterCard International, devenind astfel prima entitate nonbancara din Romania care obtine aceasta recunoastere. In Romania doar bancile acceptatoare de carduri online si Romcard, proprietate a acelorasi banci, mai au aceasta recunoastere.

Oficialii DotCommerce apreciaza ca acest lucru creeaza premisele dezvoltarii comertului electronic si diversificarii paletei de servicii oferite comerciantilor.

Amenzile auto se vor plati cu cardul pe Internet

Amenzile primite de conducatorii auto vor putea fi platite direct pe Internet, prin intermediul cardului bancar. Guvernul a anuntat luna trecuta modificarea Ordonantei nr. 2/2001 privind regimul juridic al contraventiilor, astfel incat plata electronica sa fie recunoscuta de legislatie.

Acest lucru va permite lansarea in cel mai scurt timp a primei etape a proiectului "Ghiseul virtual de plati", initiat de Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei privind plata electronica a amenzilor de circulatie. Astfel, soferii contravenienti isi vor putea plati amenda si prin intermediul Internetului, din contul de card direct in contul deschis in acest scop de Politia Rutiera.

Pentru amenzile platite in sistem electronic se va calcula un comision stabilit de procesatorul cardului bancar. "Comisionul va fi comparabil cu cel perceput de banci comerciantilor care au magazine virtuale in sistem 3D Secure, cu diferenta ca va fi suportat de platitor.

Platile pot fi efectuate cu tot ce inseamna Visa si MasterCard, in special carduri de debit nationale inrolate in 3D Secure, precum si prin carduri American Express, JCB si Diners", a declarat Madalin Matica.

"Procesarea cardurilor se va face fie in sistem 3D Secure, prin intermediul Romcard, fie prin DotCommerce, pentru cardurile neacceptate de Romcard, cum sunt Amex, JCB, Diners", a adaugat sursa citata.

Oficialul DotCommerce a mai precizat ca plata amenzilor pe Internet folosind un card bancar este doar inceputul. Urmeaza ca o serie de alte taxe, precum cea de pasaport, de impozite, pentru locuinte, sa poata fi platite in acelasi mod. Noua forma de plata va functiona incepand cu aceasta luna, in prima faza numai in Bucuresti, urmand a fi extinsa si la alte judete.

Cumparaturi online cu cardul de salariu

Cu doi ani in urma, reprezentantii Visa si MasterCard au venit la Bucuresti pentru a prezenta sistemul 3D Secure, implementat de Romcard, prin care posesorii romani de carduri pot cumpara online, folosind cel mai inalt standard de securitate si siguranta.

Aceasta inseamna ca o data inrolat in sistemul Verified by Visa sau MasterCard Secure Code, orice card Visa Electron si Maestro emis in Romania poate fi folosit la cumparaturi pe Internet din magazinele virtuale din intreaga lume inregistrate 3D Secure.
Comenteaza pe forum

Romania Libera, Dana Dobre, 02 feb 2006

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu