vineri, martie 19, 2010

Simboluri Pascale - Ouale, iepurasii, crucea, pasca si mielul, principalele simboluri de Paste


Simboluri Pascale – Ouale, iepurasii, crucea, pasca si mielul, principalele simboluri de Paste

Mielul de Paste, fiind unul dintre ingredientele principale ale mesei traditionale de Pasti, este de asemenea considerat ca fiind un simbol al Sfintei Sarbatori Pascale.

De asemenea, florile de crin alb care sunt folosite pentru a decora altarul bisericilor in ziua de Pasti, reprezinta puritatea si pacea.

Ouale rosii si incondeiate
Ouale de Pasti semnifica victoria binelui asupra raului si au fost recunoscute ca un simbol al vietii si al fertilitatii.
Traditionalele oua vopsite in culoarea rosie simbolizeaza sangele lui Iisus care s-a scurs pe cruce pentru mantuirea lumii. Conform legendei se spune ca Maica Domnului, care venise sa-si planga fiul rastignit, a pus cosul cu oua langa cruce si acestea s-au inrosit de la sangele care picura din ranile lui Isus. Domnul atunci a grait si celor de fata: “De acum inainte sa faceti si voi oua rosii si incondeiate intru aducere aminte de rastignirea mea…”

De Pasti exista traditia de a sparge ouale prin ciocnire si sa rosti “Hristos a Iinviat! Adevarat A Inviat!”. Se spune ca cei care ciocnesc se intalnesc pe lumea cealalta. Oul are trei parti, varful, care reprezinta capul, partea opusa, care se numeste dosul si partea laterala, numita si coastele.

Se spune ca ouale se cionesc dupa o anumita regula si anume in prima zi de Paste este bine sa ciocnesti numai cap cu cap, a doua zi se poate ciocni cap cu dos si de-abia in zilele urmatoare se poate ciocni dos cu dos. O alta regula este aceea ca cel care cioneste si spune “Hristos A Inviat” trebuie sa fie cel mai varstnic daca ciocnesc doi barbati, iar daca ciocneste un barbat si o femeie, atunci primul care va ciocni va fi barbatul.

Iepurasul de Pasti
Deoarece Pastele coincide cu aparitia sezonului de primavara, sarbatorile sunt unele pline de culoare si viata. Ouale aduse de legendarul iepurasi de Pasti adauga culoare si vibratie Sarbatorii Pascale. In noaptea inainte de Pasti, copii asteapta un iepuras cu blana pufoasa sa le aduca cosulete cu oua colorate, jucarii, bomboane si alte cadouri care sa le aduca multa bucurie.

Iepurasul de Paste de Pasti intr-un fel este similar cu Mos Craciun de Craciun, pentru ca ambii aduc cadouri copiilor in ajunul festivitatilor respective.Prima aparitie a iepurasului ca simbol al Pastelui a avut loc in Germania, aparand mentionat in carti in jurul anului 1500. De altfel, tot nemtii au fost primii care au facut primii iepurasi comestibili undeva pe la inceputul secolului 17. Acestia erau facut pe acea vreme din aluat si zahar, mai tarziu aparand si cei de ciocolata.

Lumanarile de Inviere
Lumanari de Paste sunt aprinse in biserici pentru a sarbatori Invierea Domnului Isus Hristos Crestinii Il asociaza pe Isus cu lumina de la lumanari, acestea reprezentand “lumina vesnica” sau „lumina Invierii”, cea care arata crestinilor drumul de la moarte la viata.

In noaptea Invierii, exista credinta ca toti cei care iau parte la Inviere trebuie sa aiba o lumanare aprinsa in mana, iar dupa slujba de Inviere fiecare se intoarce cu lumanarea aprinsa acasa, aduce lumina Invierii in casa. Dupa ce pasesc peste prag, se inchina, iar apoi sting lumanarea in grinda, afumand-o pe aceasta inainte, in semnul crucii. Apoi, lumanarea se pastreaza tot anul la indemana si se spune ca e bine sa o aprinzi la intamplari si situatii grele.

Crucea de Paste
Crucea, icoana crestinismului, este un simbol al tuturor sarbatorilor crestine, inclusiv al Pastelului. Acesta este simbolul vietii asupra mortii. Crucifixul este o cruce care are pe ea imaginea trupului rastingnit al lui Iisus si care simbolizeaza sacrificiul pe care Isus l-a facut pentru umanitate. O cruce simpla, fara figura lui Hristos rastignit pe ea, este simbolul iubirii lui Dumnezeu pentru oameni, simbolul jertfei lui Iisus Hristos pentru salvarea omenirii.
Crucea a fost declarata ca simbol al crestinatatii de catre imparatul Constantin, in cadrul Consiliului de la Niceea, in anul 325 dupa Hristos.

Mielul de Pasti
Mielul in traditia crestina este cel care il simbolizeaza insusi pe Iisus Hristos care s-a jertfit pentru pacatele lumii si care a murit pe cruce precum un miel nevinovat. Celebrarea mieilor de Pasti dateaza inca din secolul al VII-lea. Ulterior, mielul a devenit nelipsit de pe masa de Pasti a tuturor crestinilor.

Pasca
In Sfintele Pasti, nelipsita dupa masa fiecarei familii este renumita pasca. Aceasta are forma rotunda pentru a simboliza scutecele lui Isus, pe mijloc are o cruce din aluat, care aminteste de crucifierea lui Isus, iar pe margini este impodobita cu impletituri tot din aluat facute. Este o delicatesa de Pasti, de altfel foarte buna la gust, facuta din aluat, branza de vaci, stafide si zahar vanilat.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu