Controversatul proiect imobiliar Palas din centrul orasului Iasi va fi finalizat la termen, in septembrie 2010, a declarat marti Iulian Dascalu, seful dezvoltatorului Iulius Group. Dascalu a declarat ca din valoarea totala a proiectului de 260 de milioane de euro, pana in acest moment au fost investiti 94 de milioane de euro, proiectul avind asigurata finantarea integrala. Controversele au aparut atit din cauza amplasarii chiar in centrul orasului, cit si din cauza descoperirii in zona a unor vestigii arheologice.
Un proiect de 260 de milioane
Iulian Dascalu a declarat ca proiectul Palas are asigurata intreaga finantare pentru finalizarea sa. Pana in acest moment, cele doua cladiri destinate birourilor sunt ocupate in proportie de 60%, a mai spus Dascalu, care a anuntat ca proiectul va aduce in premiera in Romania cinci retaileri, fara a le face publice numele.
Seful Iulius Group a declarat ca sunt deja cumparate 40% din apartamente. El a spus ca "se lucreaza in acest moment la stabilirea unor preturi mai mici pentru apartamente, pentru ca trebuie sa se adapteze pietei".
Criza a impotmolit Palas-ul
In vara lui 2009, intr-un articol din Ziarul Financiar, Iulian Dascalu, patronul Iulius Group, recunostea ca graficul de constructie a proiectului Palas a fost modificat. “Actuala situatie de pe piata imobiliara, in care vanzarile de locuinte s-au prabusit, iar companiile sunt mult mai reticente in extindere, atat in cladiri de birouri, cat si in malluri, a determinat schimbarea graficului de constructie a proiectului Palas Iasi. Decizia noastra a fost aceea de a etapiza proiectul astfel incat acesta sa fie finalizat la data estimata, in 2011”, spunea pe atunci Iulian Dascalu.
In ceea ce priveste vestigiile arheologice gasite in urma sapaturilor de la Palas, membrii Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice au decis ca mai multe vestigii trebuie pastrate deoarece sunt de importanta nationala. In octombrie 2008, directorul Directiei de Cultura, Vasile Munteanu, declara pentru un site de stiri local, ca a fost descoperit un grajd domnesc din perioada de domnie a lui Vasile Lupu si construit probabil in 1630-1640, precum si doua case de tirgoveti, cu temelii de piatra.
In acest sens, Iulian Dascalu a declarat ca echipa de arheologi acreditata de Filiala Iasi a Academiei Romane a continuat cercetarea intregului perimetru, iar vestigiile descoperite urmeaza sa fie clasificate si in functie de importanta, acestea vor ramane in centrul orasului, inglobate in viitoarea gradina publica din Palas.
Proiectul Palas a starnit nenumarate controverse cu cativa ani inainte de organizarea de santier din 2007. Opozantii au atras atentia ca santierul afecteaza structura de rezistenta a monumentului din centrul Iasiului. In plus, in instanta de contencios administrativ au ajuns o serie de plangeri, prin care se cerea inchiderea santierului pe motiv ca autorizatiile ar fi trebuit eliberate de Consiliul Judetean Iasi, si nu de reprezentanti ai municipalitatii, interesati mai mult de atragerea investitiilor private, decat de conservarea monumentelor aflate pe lista Ministerului Culturii. O parte din plangeri au fost respinse, iar altele sunt in curs de judecata.
In paralel, Corpul de Control al premierului a declansat un control de legalitate asupra proiectului Palas, ajungand la concluzia ca procedura derulata pentru incheierea contractului de asociere in participatiune nu are aviz de legalitate pentru schimbarea regimurilor juridice ale terenurilor. In acest sens, Iulian Dascalu a declarat ca astfel de piedici de ordin politic nu aduc decat plusuri acestui proiect. Declaratia omului de afaceri vine dupa ce, la trei ani de la inceperea proiectului, inca mai exista incertitudini cu privire la terenul pe care se va ridica Palas-ul.
Ce este proiectul Palas?
Palas este un complex comercial si rezidential construit in centrul Iasului, in spatele Palatului Culturii, pe o suprafata de 12 hectare. Investitia, estimata acum la 250 de milioane de euro, a fost derulata din credite obtinute de la Unicredit Tiriac si BCR si era prevazuta pentru finalizare in 2010. Termenul a fost decalat pentru 2011. In Palas, conform declaratiilor dezoltatorului, spatiul total construit va fi de 320.000 mp. Zona comerciala ar urma sa masoare 41.500 mp, birourile - 13.500 mp, 500 de apartamente, un parc de 50.000 mp, 3.000 de locuri de parcare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu