sâmbătă, octombrie 03, 2009

Din cauza voastră am pierdut 1.000.000.000 €


Criza politică a lovit puternic economia, care oricum era la pământ. În jocul pentru putere, politicienii noştri nu s-au gândit la poporul pe care-l guvernează.

Şi astfel, în doar câteva zile, din cauza lor s-a pierdut peste 1.000.000.000 de euro, punând la socoteală doar devalorizarea monedei naţionale şi căderea Bursei.

Criza politică ce a culminat cu destrămarea coaliţiei de guvernare PD-L - PSD a depreciat leul. În numai trei zile, de marţi, când era 4,1851, până joi, cursul a ajuns la 4,2494, neaşteptat chiar pentru mulţi analişti.

Astfel, scandalul politic s-a dovedit a fi decisiv pentru preţurile de anul viitor al produselor accizabile. Şi aceasta, deoarece, în 2010, acciza se va calcula la cursul stabilit joi. Pentru a acoperi costul acesteia, românii vor plăti cu circa 14% mai mult.

Leul s-a depreciat

Tot joi, Bursa de la Bucureşti a pierdut 790 de milioane de euro, reprezentând atât deprecierea leului, cât şi scăderea indicilor bursieri.

În cazul în care criza politică va continua, există riscul ca şi creditul pentru România să se scumpească, întrucât băncile din ţara noastră se finanţează de pe pieţele externe, iar cum România va fi percepută ca o ţară riscantă, banii vor fi luaţi cu un cost mai mare, avertizează analiştii economici.

Pentru populaţie, acest lucru ar însemna majorarea dobânzilor la credite. La ora actuală, România are o datorie externă de 17 miliarde de euro, cu scadenţa în curând, o scumpire a creditului cu 2%, aşa cum se aşteaptă analiştii, însemnând o creştere cu minimum 340 de milioane de euro.

Dă iama în sărmăluţe

Deşi haosul din Executiv era în plină desfăşurare, preşedintele Băsescu, care oricum a revocat miniştrii PSD în paşi de dans la o universitate clujeană, anunţa că îşi petrece sfârşitul de săptămână degustând sarmale. Şi nu oriunde, ci la un festival deja celebru, cel al sărmăluţelor, desfăşurat la Praid, judeţul Mureş. Preşedintele Traian Băsescu va fi însoţit de ministrul Elena Udrea.

Miniştrii vor lua acelaşi salariu ca până acum

Până vor trece cele 45 de zile de interimat, miniştrii trebuie să se resemneze să lucreze dublu pe aceiaşi bani, deoarece nu vor încasa decât indemnizaţiile ministerelor la care sunt titulari.

Însă problemele pentru cabinetul lui Boc de-abia încep. PD-L nu mai are majoritate parlamentară, aşadar premierul Boc nu are suficiente voturi pentru a forma un guvern complet.



Noul Guvern şi-a intrat în pâine

PD-L a rămas singur în Palatul Victoria. Ieri dimineaţă, interimarii deja îşi luau în primire birourile, cel mai activ fiind de departe Vasile Blaga, care, înainte de revocarea tuturor pesediştilor din Guvern, deja se instalase la Interne, unde şi-a numit imediat secretarii de stat şi i-a dat afară pe toţi prefecţii PSD din România, 21 la număr.


Prefecţii nu au fost singurii “executaţi” în aceste zile. Miniştrii PD-L au ras toţi şefii de agenţii din subordinea Guvernului numiţi de PSD. (Camelia Ştefan)

sursa: libertatea.ro

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu