miercuri, septembrie 23, 2009

Tratament anti-cancer cu Avastin


La numai trei luni de la lansarea europeana, compania farmaceutica F.Hoffmann – La Roche anunta inregistrarea in Romania a celei mai noi forme de terapie in tratamentul cancerului colorectal – Avastin®. Produsul este primul medicament care inhiba angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale. Inregistrarea produsului pentru alte forme de cancer va avea loc in lunile urmatoare.

“Compania Hoffmann – La Roche este consecventa in introducerea pe piata din Romania a celor mai noi forme de terapie, ce raspund unor nevoi vitale de tratament, cum ar fi cancerul
, SIDA, aria hepatitelor virale si transplantul. Acest medicament, a carui inregistrare avem placerea sa o anuntam astazi si in Romania, reprezinta o revolutie in medicina, oferind noi
sperante de viata pacientilor bolnavi de cancer”, a mentionat Dan Zamonea, General Manager, Roche Romania.

“Avastin® confirma rezultatele unor cercetari incepute in 1971, cand profesorul Jdah Folkman de la Harvard Medical School a lansat teoria conform careia celulele canceroase pot fi combatute prin intreruperea mecanismelor de dezvoltare a vaselor de sange care hranesc aceste celule, proces numit stiintific angiogeneza. Pentru a trai, celulele canceroase au nevoie de aport sanguin. Daca acest aport sanguin este intrerupt, celulele canceroase nu se mai dezvolta. Aceasta este de fapt principiul pe care se bazeaza mecanismul de actiune al bevacizumab”, a declarat Prof. Dr.Rodica Anghel, Director General al Institutului Oncologic Bucuresti.

Primele rezultate ale cercetarilor au aparut in 2001, iar cele ulterioare au confirmat ca teoria angeogenezica este o strategie eficienta de tratament al bolilor canceroase. Celulele canceroase, avand un ritm de dezvoltare si multiplicare mult mai rapid decat cel al celulelor normale din organism
, elibereaza un factor de crestere denumit VEGF, pentru a-si crea noi vase de sange care sa le asigure necesarul sporit de oxigen si substante nutritive. Avastin® inhiba acest factor VEGF, blocand astfel formarea vaselor de sange initiata de celulele canceroase si conducand la regresia vaselor recent formate.

Rezultatele celui mai recent studiu referitor la eficacitatea Avastin® (bevacizumab) in tratamentul cancerului, finantat de National Cancer Institute (NCI) din cadrul National Institute for Health (NIH) si realizat de o echipa de cercetatori din cadrul Eastern Cooperative Oncology Group (ECOG), au evidentiat beneficii semnificative in terapia cancerului pulmonar cu Avastin® si a cancerului de colon
– cele mai frecvente tipuri de cancer intalnite in intreaga lume, medicamentul primind, din aceasta cauza, aprobarea autoritatilor din Statele Unite si Europa, in procedura de urgenta. Tratamentul cu bevacizumab in cancerul colorectal creste speranta de viata cu 67% fata de tratamentul traditional doar cu chimioterapice.

De asemenea, studiul a aratat ca terapia cu bevacizumab dubleaza speranta de viata a pacientelor cu cancer mamar metastatic netratat, fata de tratamentul doar cu chimioterapice. Studiul a fost prezentat la sfarsitul lunii mai in cadrul intalnirii anuale a ASCO – American Society of Clinical Onclogy care a avut loc in Orlando, SUA.

Cancerul mamar reprezinta 1/5 din totalul imbolnavirilor de cancer la femei, in fiecare an inregistrandu-se in intreaga lume 1 milion de noi cazuri si o rata a mortalitatii de 410.000.
Cancerul pulmonar este cea mai frecventa forma de cancer din lume, in fiecare an inregistrandu-se 1.3 milioane de noi cazuri si peste 1 milion de decese cauzate de aceasta maladie.

Studiul sustinut de NCI si realizat de ECOG – organism independent a carui misiune este aceea de a identifica solutii eficiente de tratament a bolilor canceroase – a cuprins trei parti. Prima parte a urmarit evaluarea eficacitatii bevacizumab in cancerul mamar si fost efectuat pe un esantion de 722 de pacienti, care au primit tratament cu paclitaxel in combinatie sau fara bevacizumab.

A doua parte a studiului a urmarit evaluarea eficientei Avastin® in tratamentul cancerului pulmonar si a inclus 878 de pacienti cu forme avansate de NSCLC – cancer pulmonar fara celule mici. Pacientii au primit tratament chimioterapic, in combinatie sau fara bevacizumab, administrat in 4-6 cure, la interval de cate 3 saptamani.

Avastin® este primul medicament care inhiba angiogeneza – dezvoltarea vaselor de sange care hranesc tesuturile tumorale. Avastin® actioneaza prin inhibarea unei proteine numite VEGF (Vascular Endothelial Growth Factor), care sustine angiogeneza, intervenind astfel in procesul de angiogeneza si impiedicand replicarea celulelor canceroase. In Europa, Avastin® este aprobat ca medicament de prima linie pentru pacientii cu carcinom metastatic de colon sau rectal, in combinatie cu chimioterapia. In Statele Unite, Avastin® a primit aprobarea din partea US Food and drug Administration (FDA) in regim de urgenta. Compania F.Hoffmann – La Roche impreuna cu partenerul sau Genentech – lider mondial in domeniul biotehnologiei – studiaza in continuare beneficiile clinice potentiale ale Avastin® in tratamentul cancerului pancreatic, a cancerului ovarian si renal si se estimeaza ca in perioada urmatoare, alti 15.000 de pacienti vor fi inclusi in aceste studii clinice.

Daca ati folosti acest medicament asteptam si noi un feedback pentru cititorii nostri.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu