După acnee, negii (sau verucii în termeni medicali) reprezintă cea mai frecventă prolemă dermatologică. Pot apărea pe orice parte a corpului, au un aspect destul de respingător şi, chiar dacă de obicei nu sunt dureroşi, pot da mâncărime. Există mai multe tipuri de negi, însă toate formele sunt produse de papiloma virusul uman. Virusul infectează stratul superficial al pielii, de obicei penetrând în organism prin zonele cu leziuni ale pielii. De cele mai multe ori se transmite prin contact direct cu persoana afectată sau de la duşuri comune, bazine de înot etc. În unele cazuri nu este necesar un tratament special. După un timp aceştia dispar de la sine dacă sistemul imunitar se întăreşte şi devine capabil să distrugă virsulul. Totuşi, sfatul medicului este întotdeauna preţios, aşa că nu evita să mergi la doctor dacă negii persistă.
Opţiuni medicale
Pentru cei care doresc o metodă rapidă şi eficientă de înlăturare a acestei afecţiuni extrem de dezagrabile, radiocaterul este soluţia ideală. Aparatul foloseşte unde electromagnetice de frecvenţe înalte care trec prin ţesuturi şi, în funcţie de caz, taie, coagulează sau îndepărtează leziunile. Spre deosebire de electrocoagularea clasică sau laser, durata intervenţiei cu radiocaterul şi vindecarea sunt mai scurte. „Aparatul de electroterapie nu produce distrugeri în ţesutul operat şi mai poate fi folosit în tratamentul sforăitului, în cel de întinerire a pielii, în reconstrucţia estetică a pleoapelor, dar şi în tratamentul de implant mamar sau reconstrucţie de sân”, subliniează Mihaela Leventer, medic dermatolog la clinica Dermastyle. Specialiştii spun că această tehnologie oferă atât medicului, cât şi pacientului foarte multe avantaje printre care: taie fără să folosească presiune, permite controlul oricărui tip de hemoragie, incizie şi coagulare simultană, previne contaminarea inciziei cu germeni, reduce timpul operator, diminuează disconfortul şi tratamentele postoperatorii, vindecarea este mai rapidă, iar rezultatele estetice sunt superioare în comparaţie cu alte tehnici. Aparatu se foloseşte cu succes atât în lume, cât şi la noi în ţară, în cadrul mai multor specialităţi medicale precum dermatologie, oftalmologie, estetică dentară, unde cerinţele pacientului şi medicului în privinţa esteticului sunt obiective primordiale, în ginecologie, proctologie, ORL, unde sângerarea reprezintă o problemă majoră, şi, nu în ultimul rând, în neurochirurgie. Practic, în momentul acesta nu există specialitate chirurgicală care să nu beneficieze de rezultatele acestui aparat. Intervenţii cu radiocaterul se pot face în Bucureşti, la clinicile Medicover, MedLife, Dermastyle, sau la spitalele de stat precum Colentina, dar şi în Cluj şi Braşov, în clinici private.
Plante recomandate în tratarea negilor
Natura oferă numeroase remedii care, aplicate cu răbdare şi perseverenţă, pot chiar să ducă la dispariţia negilor.
Păpădia: Se recomandă ca medicament în toate bolile în care există un dezechilibru glandular. Bogată în protide (2,8%) şi glucide (7,5%), vitaminele A, B2, G şi D, păpădia este utilă în unele boli ale ficatului deoarece măreşte secreţia biliară, normalizează circulaţia sângelui şi creşte pofta de mâncare în perioadele de convalescenţă. Având o acţiune diuretică, favorizează eliminarea toxinelor din corp. Astfel ajută în mod indirect la tratarea unor eczeme şi a altor boli de piele, a gutei, a reumatismului, a aterosclerozei, varicelor etc. Pentru îndepărtarea negilor se aplică pe suprafeţele afectate comprese cu suc de păpădie sau cu decoct de pelin (50 de grame la un pahar cu apă).
Rostopască: Efectul plantei proaspete este analgezic, colagogic, antimicrobian şi sedativ al sistemului nervos central. În plus, are un bun efect de stimulare a sistemului imunitar. În ceea ce priveşte tratarea negilor, pentru a beneficia de rezultatele dorite prepară sau cumpără din farmacii tinctură de rostopască. Tamponează în mod regulat zona afectată, în fiecare dimineaţă şi seară, până la dispariţia verucilor.
Galbenele: Această plantă merită un respect deosebit deoarece este, poate, cel mai folositor remediu naturist în diferite boli. Numai exemplificând succesele ceaiului sau alifiei de gălbenele se pot scrie volume întregi. Pentru vindecarea negilor se recomandă aplicarea tincturii sau a ceaiului de gălbenele, acolo unde este nevoie, de două ori pe zi. Foloseşte tifon sau material steril pentru a acoperi zona pe care ai aplicat tinctura de gălbenele şi, după circa zece minute, renunţă la bandaj şi spală locul cu apă călduţă.
Alte remedii naturiste
Se tamponează negul cu polen de la floarea de dovleac, iar deasupra se pune o picătură de ceară caldă.
Se taie o capsulă de vitamina A şi se unge negul cu uleiul din aceasta. Procedeul se repetă câteva săptămâni, până când dispare negul.
Se pun comprese cu oţet de mere şi se ţin peste noapte.
Se prepară un macerat din coajă de lămâie şi oţet de vin şi se tamponează negii de două ori pe zi. Se curăţă numai coaja galbenă de la două lămâi, se pune într-un borcan, se acoperă cu oţet de vin, se astupă borcanul şi se lasă la macerat o săptămână.
Se zdrobeşte o tabletă de vitamina C şi se amestecă bine cu câteva picături de apă, până se obţine o pastă. Se aplică pe neg şi se acoperă cu un plasture.
De asemenea, se pot pisa sau măcina seminţe de busuioc, amestecându-se ulterior cu unt de vacă nesărat. Amestecul se aplică direct pe suprafaţa negilor.
Pe cale internă, este indicată o cură de o lună şi jumătate cu infuzie de melisă (două linguri de iarbă de melisă la două pahare cu apă clocotită). Din această infuzie se consumă o jumătate de pahar, de trei ori pe zi, înainte de masă.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu