marți, septembrie 29, 2009

Confucius, Bibiografia lui Confucius si invataturile lui Confucius


Confucius, Bibiografia lui Confucius si invataturile lui Confucius

Cele mai vechi date biografice, inserate in opera istoricului Sima Qian, sunt deja impregnate de legenda. Descendent al unei familii princiare din satul Song, Confucius a ocupat inalte functii oficiale la curtea suveranilor Lu (actuala prov. Shandong), petrece calatorind cei 13 ani ai unui exil inceput in 496, revine apoi in Lu, unde isi incheie viata.

Dobandind o mare faima ca invatat si dascal, Confucius organizeaza o scoala
la care s-au adunat potrivit traditiei, 3000 de elevi. Discursurile, reflectiile, aforismele culese de discipolii sai au fost grupate in 20 de sectiuni ale lucrari „Cugetari” (Lunyu); aceasta este singura dintre cele 5 opere clasice ale confucianismului la care Confucius a colaborat personal.

Confucius este prima personalitate a culturii chineze care a pus bazele unei conceptii filozofice sistemice. Gândirea sa este mai mult o doctrina etico-politica decât un sistem filozofic propriu-zis, interesul practic depaseste ín preocuparile sale determinarea teoretica. Natura ar fi patrunsa de o esenta divina-„cereasca” – din care s-ar desprinde natura umana si ea, in ultima analiza, tot „cereasca”. Problema de la care a plecat Confucius a fost modalitatea de guvernare care sa asigure ordinea in stat si societate. Buna intelegere intre oameni si ordinea in societate se obtin numai prin desavirsirea interioara a individului si prin supunerea lui structurilor statale si culturale existente. Realizarea acestui ideal al desavârsirii se face prin perfecta cunoastere a trecutului istoric, prin respectarea riturilor, obiceiurilor si traditiilor ancestrale, prin subordonarea fata de suveran si institutiile statului.

Virtutile admirate de Confucius ramân pietatea filiala, respectul fata de frate, loialitatea, intelepciunea, iubirea, curajul – calitati proprii modelului de viata al aristocratiei. Virtutea cardinala ramâne in ren (omenia, principiul iubirii umane). El a lasat fara raspuns intrebarea daca omul este bun sau nu de la natura. Din invatatura sa s-au desprins diferite linii de gandire si scoli, fie filozofice, fie religioase, confucianismul, devenit ideologia oficiala a monarhiei chineze in timpul celor doua dinastii Han (206 i.Hr. – 220 d.Hr.) raspandindu-se in antichitate si in ev. mediu in Corea, Pen.Indochina, Japonia.

Opera cea mai importanta a ce a influentat in mod deosebit filozofia din Asia rasariteana este Lunyu. Contine patru elemente de baza a filozofiei lui Confucius:

* Umanitate (仁 ren),
* Dreptate (義 yi),
* Pietate (孝 xiao)
* Cavalerism (禮 li).

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu