Tocmai ai terminat o serie de ridicari la sala si simti o durere in vintre. Cand mergi la dus, observi si o usoara umflatura in zona aceea. Nu intra in panica: probabil ca ai hernie. Potrivit unor studii facute de un institut din Statele Unite ale Americii, aproximativ 5 milioane din cetatenii acelei tari au hernie. Hernia este de cinci ori mai intalnita la barbati decat la femei, iar cea inghinala este cea mai cunoscuta.
Daca presupui ca ai hernie, nu ai de ce sa te ingrijorezi daca iti vei consulta medicul la timp. Se pare totusi ca multi barbati nu merg la medic deoarece le este frica de aceasta operatie, crezand ca este una extrem de dureroasa. Ce trebuie insa sa retineti este ca daca nu tratati aceasta boala, va expuneti la complicatii extrem de grave.
Ce este hernia?
Exista multe tipuri de hernie si care apar in zone diferite ale corpului, dar vom vorbi despre cea mai comuna, hernia inghinala. Aceasta apare cand o portiune a tesutului ce imbraca peritoneul - sau cavitatea abdominala - iese printr-o zona mai slaba a peretelui abdominal. Aceasta creeaza o galma care este ocupata de grasime abdominala sau intestine si apare in zona vintrelor sau in zona abdominala.
Pe masura ce hernia se mareste poate cauza durere si disconfort. Simptomele sunt reprezentate de greutate resimtita in zona aceea, umflatura respective si o senzatie de arsura in zona herniei, scrotului sau a partii interioare a coapsei. Poate deveni periculos daca o bucata de intestine ramana blocata - strangulata - in interior.
Ce cauzeaza hernia?
Sunt mai multi factori care favorizeaza aceasta problema:
- Defect congenital (peretele abdominal este slabit din nastere);
- Stress fizic datorat serviciului;
- Miscari grele repetate (ridicarea, tragerea sau impingerea de greutati);
- Tuse rea si permanenta;
- Probleme cu prostata;
- Tuse violenta sau stranut
Peretele abdominal este format numai din muschi si tendoane, el protejand organelle interne care exercita de altfel o mare presiune. O ruptura in acest tesut poate surveni in urma unei intinderi sau poate aparea in urma unei slabiciuni zonale deja existente. Hernia poate aparea in urma unui efort mare, dar si in urma unui lucru simplu cum ar fi un tusit puternic sau un stranut.
Hernia poate afecta oamenii indiferent de varsta sau sex, chiar si copiii, dar dintre cei afectati sunt de cinci ori mai multi barbati din doua motive. Primul este anatomic: In timpul dezvoltarii, testicolele se formeaza in abdomen inainte de a cobori in scrot, lasand in abdomen o zona slabita unde hernia se poate foarte usor dezvolta.
Este hernia periculoasa?
O ruptura sau un gol in peretele abdominal nu reprezinta o problema; problema o reprezinta intestinele sau grasimile care umplu acel gol si care pot aduce complicatii. Indiferent ca simti o durere puternica sau nu simti nimic, este important sa te tratezi repede daca ai simptomele. Fiecare miscare pe care o faci pune presiune si mai mare pe tesutul intern, impingandu-l si mai mult in acel gol. Daca este lasata netratata, o mare parte din intestine va trece in acel gol cauzand grave complicatii.
In cazul unei hernia "incarcerate", intestinal ramane prins in hernie si este incapabil de a mai iesi de acolo. Asta cauzeaza o durere groaznica, accentuata de starea de voma. Daca ramane prea mult timmp in hernie, intestinal nu va mai fi alimentat cu sange si se poate ajunge la acea hernie strangulata care poate provoca decesul pacientului. Din fericire, cu tratament facut din timp, nu se va ajunge in acest stadiu.
Cum se trateaza hernia?
Cu toate ca existau inainte si tratamente ce nu implicau operatia, ele s-au dovedit ineficiente, operatia fiind acum cea mai folosita si eficace metoda. Trebuie sa stii ca daca vrei sa te operezi de hernie, nu vei fi niciodata singur. In fiecare an, milioane de oameni se supun unei astfel de operatii.
Metoda traditionala este de a ajunge la acel gol si, folosind tesutul sanatos din jur, de a-l inchide perfect, in asa fel incat sa nu recidiveze. Simplu, nu?
Mihai Popescu, Editor Askmen.ro
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu