luni, septembrie 07, 2009

Ce autoturisme merită să alegem din oferta constantă de peste 1.000.000 auto second hand aflate în ofertă prin autohaus-urile din Germania?


Majoritatea aleg să le vândă prin autohaus. Particularii mai au două probleme. De obicei cer mai mult decât preţul pieţei şi nu stăpânesc foarte bine mecanismul birocratic de transfer al proprietăţii maşinii. Adică mersul hârtiilor. Sfatul meu este că dacă găsiţi totuşi un chilipir la un particular să puneţi rapid mâna pe el, că actele se rezolvă, chiar dacă ceva mai lent decât printr-un autohaus. Însă despre actele necesare într-un episod viitor.

Bun. Acum să vorbim despre alegerea maşinii unei maşini la mâna a doua care să ne ofere cel mai bun raport calitate/preţ. Spuneam în partea întâi că trebuie să ştii exact ce bani ai la dispoziţie ca să afli ce îţi permiţi. Azi îţi spun că trebuie să mai ştii exact ce vrei de la maşina pe care o cumperi. Să o luăm cu exemple. La 4-5.000 de euro poţi găsi un VW Polo de 3-4 ani dar şi un Opel Astra G Kombi sau un Ford Focus Turnier la aceeaşi vechime. Pentru o maşină de oraş cel mai bun e primul. Pentru o familie, o persoană activă sau dacă ai constant nevoie să cari ceva – să zicem că te-ai apucat de construit o casă – soluţiile mai bune sunt a doua şi a treia pentru că sunt break-uri. Te încurajez să cumperi un break pentru că sunt cele mai multe disponibile în Germania şi asta nu pentru că sunt nemţii nebuni. Spaţiul suplimentar este mană cerească atunci când ai de cărat un frigider, o mobilă, bagaje multe în concediu sau 20 de blocuri de BCA., iar la multe modele arată chiar bine portbagajul. Unde mai pui că se şi doarme bine în doi când rabatezi scaunele din spate. Vorbesc din experienţă. Aşa că renunţă la fiţa care spune că formatul sedan/berlină/limuzină arată mai bine. E păguboasă şi prea puţin adevărată.

Motorizarea pe care ar trebui să o alegi când cumperi la mâna a doua este motorina. Însă şi asta depinde de câţiva factori. 95% din maşinile second pe motorină care se revând în Germania au peste 120.000 km. Multe sar de 200.000 km. Nemţii cumpără un diesel numai dacă au de gând să conducă cel puţin 30.000 km pe an timp de 3-4 ani, pentru că altfel nu devin rentabile, iar nemţii sunt obsedaţi de rentabilitate. Unii fac naveta zilnic peste 200 km şi aşa se adună chiar şi 50-60.000 km/an. Pe autobahn e treabă de o oră şi jumătate pe zi. Nu înseamnă neapărat că maşinile sunt gata de casat după 4 ani. Motoarele moderne pe motorină sunt proiectate să funcţioneze fără intervenţii majore peste 350.000 km. Unele ajung la 500.000, am găsit oferte şi cu 1.000.000 km la bord. Cel mai bun raport preţ maşină second/kilometraj îl obţii la peste 100.000 km aşa că orientează-te acolo. Nu te lăsa amăgit de ofertele din târg de sub 100.000 km la bord. 99% sunt false. Te voi învăţa cum să le depistezi într-un alt episod.

La preţuri mai bune decât pentru maşinile pe motorină sunt cele pe benzină. Nemţii cumpără în general benzinare pentru drumuri scurte şi mai rar ies cu ele la drum lung. Rulajul obişnuit este pentru ele 15-20.000 km pe an. De cele mai multe sunt modele din clasa mică şi compactă – Opel Corsa, Astra, VW Polo sau Golf, Ford Fiesta sau Focus. Au aparţinut fie unei femei, unui tânăr fie unui bătrân şi sunt bine întreţinute în general. Problema lor este că valoarea de revânzare, când te vei fi săturat de maşină, va fi mică, deoarece mitul motorinei a prins şi la noi bine de tot.

Dotările pe care ţi le recomand: aer condiţionat obligatoriu, dar nu climatizare automată – climatronic (o dată defectat e scump de reparat), tapiţerie textilă (pielea este ca o pedeapsă rece iarna şi fierbinte vara), cutie automată dacă vei merge mai mult în oraş şi manuală în rest. Ţine în vedere faptul că transmisia automată consumă un litru sau doi în plus faţă de cea manuală.

Cele mai bune opţiuni la 3-4 ani vechime în funcţie de banii din buzunar ar fi în ordine astea.

4.000-5.000 EURO – Opel Corsa, Astra, Ford Focus, VW Polo, Golf4, Renault Clio, Peugeot 206

5.000-6.00o EURO – aceleaşi maşini ceva mai noi, într-o stare mai bună şi mai bine dotate, Renault Laguna, Peugeot406

6.000-7.000 EURO – Ford Mondeo, VW Passat

7.000-8.000 EURO – Volvo S40 sau V40, VW Golf, Passat mai noi

8.000-9.000 EURO – variante din cele de mai sus la 2-3 ani cu dotpri bune şi bine întreţinute.

9.000-10.000 EURO – BMW seria3, Audi A4, Mercedes clasa C

de la 10.000 EURO în sus, cele mai bune de mai sus în stare excepţională.

În episodul următor plecăm în Germania să ne cumpăr maşina. Vă spun cum călătorim la dus şi întors, ce zonă din Germania alegem pentru preţurile cele mai bune, cum verificăm maşina, cum comunicăm şi negociem cu neamţul, ce acte facem şi unde, ce tip de autohaus-uri periculoase evităm.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu