miercuri, aprilie 29, 2009

10.000 de feroviari protesteaza in Capitala


Peste 10.000 de feroviari organizeaza astazi, de la ora 10.30 pana la ora 12.00, un miting de protest in fata MTI, urmat de un mars pe traseul Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) - Guvernul Romaniei - Gara de Nord, au declarat pentru NewsIn reprezentantii sindicatelor CFR.

Protestatarii feroviari prezenti la mitingul din fata Ministerului Transporturilor si Infrastructurii (MTI) cer reducerea salariilor directorilor de la cele trei companii feroviare de stat, CFR S.A, CFR Calatori si CFR Marfa, precum si a personalului TESA.
Presedintele Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, Gheorghe Popa, a declarat, miercuri, pentru NewsIn, ca sindicatele cer Guvernului sa nu se recurga la disponibilizari sub nicio forma.

"Vom utiliza mai departe, in zilele urmatoare, toate formele de protest, miting, deschiderea conflictului de munca si, ca forma extrema, greva de avertisment si greva generala. Speram ca in zilele urmatoare sa gasim o intelegere legata de cele cinci puncte principale din petitie si sa nu ajungem sa paralizam circulatia pe calea ferata", a spus Gheorghe Popa, potrivit NewsIn.

Acesta a completat ca angajatii cailor ferate romane sunt specializati pe anumite domenii, iar daca vor fi disponibilizati nu isi vor gasi un alt loc de munca. "Ei nu stiu altceva decat sa conduca o locomotiva sau sa intretina sinele", a mai spus Popa.

Multi dintre protestatarii feroviari, circa 1.000 de persoane, au plecat inca de marti seara spre Bucuresti, cu trenul, dinspre Cluj, Satu Mare, Oradea si Timisoara, fiind urmati in aceasta dimineata (ora 04.00) de alti angajati CFR ai regionalelor Craiova, Constanta si Brasov, a spus presedintele Aliantei Federatiilor Nationale CFR, Ion Molea.

Potrivit presedintelui Federatiei Nationale Feroviare Miscare Comercial, Gheorghe Popa, in cursul zilei de astazi va fi inaintata oficialilor MTI si ai Guvernului o petitie care cuprinde cinci puncte principale ale revendicarilor salariatilor cailor ferate. Astfel, feroviarii cer oprirea disponibilizarilor de personal de la cele trei companii CFR, strict pentru cei care nu se afla la varsta pensionarii. De asemenea, feroviarii solicita interventia statului roman in vederea opririi declinului tehnic al sistemului feroviar din Romania.

Totodata, acestia cer gasirea de urgenta a unor solutii de anulare a datoriilor CFR Infrastructura si achizitionarea energiei electrice de catre operatorii feroviari direct de la furnizor. Un alt punct important din cadrul petitiei este asigurarea de la bugetul de stat a fondurilor necesare intretinerii si modernizarii infrastructurii feroviare.

Gheorghe Popa a subliniat ca sindicatele CFR au propus reprezentantilor MTI, pe tot parcursul negocierilor, desfacerea contractelor de munca pentru personalul care cumuleaza pensia cu salariul, precum si pensionarea din initiativa celor trei companii CFR a personalului care indeplineste conditiile de pensie. In acest sens, sindicatele au mai fost de acord cu inghetarea salariilor pe tot parcursul anului 2009, diminuarea orelor suplimentare si suspendarea unor sporuri pentru acest an.

Ministerul Transporturilor si Infrastructurii (MTI) a anuntat, in data de 20 martie, sindicatele, ca va reduce numarul personalului in sistemul feroviar cu 12.139 la toate cele trei companii CFR, astfel la CFR Marfa cu 5.949, la Calatori cu 2.545 si la Infrastructura cu 3.536.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu