Exista tot mai multe tehnologii care mimeaza felul in care insectele, plantele si animalele depasesc problemele “ingineresti”: aripa stabila a avioanelor, inchizatoarele cu arici, vopseaua care se curata singura sunt toate asemenea exemple de idei inspirate din natura.
Insa un studiu recent este mai ambitios decat atat: cercetatorii au cautat inspiratie pentru a vedea cum ar putea fi redusa dependenta noastra de energie. Echipa condusa de profesorul Julian Vincent de la Universitatea Bath din Marea Britanie a constatat ca 70 la suta dintre tehnologiile noastre cad intr-un anumit cerc vicios: pentru a rezolva o problema din ce in ce mai grea, de un anumit tip, consumul de energie creste foarte mult. Pe de alta parte, numai 5 la suta dintre “masinile” naturale folosesc energia in aceasta maniera.
In loc sa foloseasca aceeasi structura si sa o aplice cu o forta din ce in ce mai mare, insectele, plantele, pasarile si mamiferele incorporeaza solutia in insasi structura si organizarea corpurilor si comportamentului lor. Analiza a aratat ca exista o similaritate de numai 12 la suta intre felul in care biologia si tehnologia rezolva problemele.
“Un exemplu poate fi ciocanul,” considera profesorul Vincent. “Un ciocan facut de om are capul foarte greu, ceea ce-l face greu de carat de colo-colo si greu de ridicat insa poti obtine multe dintr-o singura lovitura. Se bazeaza pe inertie. Insa ciocanul unei ciocanitori, capul sau, se bazeaza pe viteza. Este foarte usor de carat dintr-o parte-n alta, si functioneaza ca un bici, cu partea mai grea a corpului miscandu-se putin, iar partea mai usoara, capul care este pe un gat lung, miscandu-se mult mai repede. In felul acesta, se poate obtine aceeasi cantitate de energie de impact, insa in moduri complet diferite.”
Centrul pentru Tehnologii Naturale si Biomimetice de la Universitatea Bath vrea sa extinda acest principiu la probleme ingineresti mai complicate. Cercetatorii isi cauta acum inspiratia studiind gandacul de desert in incercarea de a dezvolta un nou tip de tehnologie de aer conditionat, organele de perceptie ale insectelor pentru a dezvolta noi aparate medicale de monitorizare a sanatatii, si – cel care mi se pare mai incredibil – organul folosit de viespe pentru a-si depune ouale sub scoarta copacilor pentru a dezvolta un nou tip de endoscop manevrabil!
“Evolutia a sculptat animalele, insectele si plantele si a produs masini extrem de eficiente care pot realiza un numar impresionant de sarcini ingineresti”, a apreciat Vincent. “De la felul in care gandacii de desert aduna apa pana la modul in care viespea face gauri in copaci, natura a dezvoltat o multitudine de metode pentru a rezolva probleme dificile. Intelegand felul in care biologia defineste si rezolva probleme tehnice, putem dezvolta noi abordari care sa ne reduca semnificativ dependenta de energie. Avem si unele tehnologii similare cu cele ale naturii – problema este ca nu le folosim intr-o maniera tocmai inteligenta. Cam cata energie ar fi economisita daca am face-o e greu de spus, insa cercetarea noastra arata ca potentialul exista cu siguranta si ar putea fi utilizat.”
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu