Desenatul a existat de secole. De fapt, desene si picturi ale popoarelor primitive au fost descoperite, demonstrand faptul ca desenul isi face de mii de ani cuibul in omenire. Cu totii putem desena, pentru ca este o trasatura omeneasca mostenita, mult mai naturala decat scrisul.
Din pacate multi oameni isi pierd aceasta putere pe masura ce imbatranesc, sau acesta este suprascrisa de procese mintale mai complicate. Este nevoie doar de dorinta de a o trezi din nou la viata, precum si de curajul de a exprima ceea ce simti in desen iar pictura reinvie.
Deci aveti curaj si incercati.
Primul lucru de care aveti nevoie este o carte de schite: nu prea mare, ci una care incape in buzunare, sa o puteti purta intotdeauna cu voi. Puteti cumpara un caiet de desen pentru copii, dar acesta nu are o coperta prea buna si trebuie indoit ca sa il puteti lua cu voi, stricande-se astfel foaia; astfel, cartea de schite cu hartie subtire si coperta tare este cea mai buna investitie. Vedeti ca foaia sa nu fie prea groasa sau prea aspra. Creionul ar trebui sa fie B3 sau mai moale decat acesta. Luati un creion Conte negru, sau un creion cu creta neagra, cu invelis de lemn, deoarece acesta va va da cea mai mare satisfactie cand faceti schite. Veti avea nevoie de o lama de ras sau de un briceag ascutit pentru ca varful creionului se rupe frecvent. Nu ascutiti creionul de tot, lasati-l un pic mai tocit.
Acum, ca aveti cartea de schite si creionul, ce aveti in gand sa cautati? Cu ce veti incepe? Nu incepeti deodata cu un peisaj, este mult mai usor sa desenati lucruri simple din camera voastra.Un lucru a carei forma va atrage atentia, de exemplu o sticla de vin, o vaza cu flori. Desenati o forma bine definita pe o foaie alba a cartii cu schite, cu o linie groasa – sa spunem un pic prelungita. Acesta va fi spatiul de desen: veti pune desenul vostru in acest chenar.
Apoi incepeti sa desenati partea cea mai interesanta a obiectului. Poate este umflatura sticlei – desenati curba din partea dreapta, apoi desenati cea corespunzatoarea din partea stanga; apoi mergeti sus spre gura sticlei, desenand prima data partea din dreapta, apoi cea din stanga; apoi uitati-va la baza sticlei, curba intunecata unde sticla se intalneste cu suprafata pe care este asezata. Acum aveti forma obiectului – apoi comparati acesta cu paharul de langa sticla, avand in vedere raporul dinre marimea celor doua, si repetati intregul proces, avand grija de plasarea corecta a obiectelor in interiorul chenarului.
Daca continuati sa exersati aceste tehnici, ele va vor ajuta sa vedeti cum ar trebui sa arate un desen.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu