Proprietarii jocului online cu orientare politica eRepublik.com intentioneaza sa foloseasca resursele atrase din ultima runda de finantare de 550.000 de euro pentru a-si extinde personalul si pentru a dezvolta functionalitatile jocului.
"In prezent, avem 15 angajati si intentionam sa recrutam inca cinci persoane anul acesta", a declarat pentru ZF Alexis Bonte, directorul executiv si actionarul majoritar al companiei care administreaza site-ul eRepublik.
El a adaugat ca 13 din cei 15 angajati lucreaza in Romania, celelalte doua persoane fiind localizate in Spania. Bonte doreste sa extinda echipa din Romania cu inca trei persoane si sa mai angajeze un om in Spania.
Reprezentantul companiei a precizat ca deschiderea actionariatului catre fondul de investitii francez AGF Private Equity si alti opt business angels a fost necesara pentru a putea continua investitiile in imbunatatirea jocului, atat din punct de vedere tehnic, cat si din punctul de vedere al design-ului. Astfel, Bonte a atras o finantare de 550.000 de euro in schimbul a 11% din companie, evaluand site-ul eRepublik.com la 5 mil. euro.
AGF si investitorii privati au platit cate 200.000 de euro, suma care reprezinta echivalentul a 4% din companie. Bonte a precizat ca cei opt business angels au platit sume aproximativ egale.
Restul de 150.000 de euro, echivalentul a 3%, i-au revenit lui Alexis Bonte, care detinea inca dinaintea acestei runde 67% din companie impreuna cu familia sa. Tatal sau, Alain Louis Bonte, detine actiuni la companiile Centrofarm si Sintofarm din industria farmaceutica, precum si la Generalcom (imobiliare). Acesta are, de asemenea, un portofoliul de actiuni pe bursa Rasdaq, evaluat la 27 mil. euro.
Anul trecut, Alexis Bonte a mai investit peste 200.000 de euro in eRepublik. El detine, de asemenea, controlul asupra site-ului de partajare video local Trilulilu. Dupa ce in luna decembrie a anului trecut a preluat 10% din companie pentru 100.000 de euro, in mai 2008 a platit inca un milion de euro pentru 41% din actiunile firmei, evaluand portalul la 2,5 mil. euro
Unul dintre noii investitori in eRepublik, Alexandre Almajeanu, un roman stabilit in Franta din 1982, cofondator al voyagezmoinscher.com si al metropotam.ro, a precizat ca unul dintre motivele pentru care a decis sa investeasca in eRepublik este faptul ca il cunostea pe Alexis Bonte de pe vremea cand acesta conducea afacerea LastMinute.com si ii era client la voyagezmoinscher.com, un comparator turistic.
"eRepublik mi s-a parut un proiect interesant inca de la inceput", a declarat Almajeanu. "La decizia mea de a investi in acest proiect a contribuit si faptul ca jocul romanesc are penetrare la nivel international, putine proiecte din internetul romanesc avand acest avantaj", a adaugat el.
Lumea virtuala eRepublik.com este de fapt un simulator online economic, politic si social, in care "orice jucator poate ajunge cel mai mare politician, cel mai bogat cetatean sau cel mai bun proprietar de firma dintr-o anumita tara".
Alexis Bonte l-a numit pe Cristian Badea, unul dintre primii "presedinti" din eRepublik, in functia de community manager pentru Romania, el avand responsabilitatea de a alege un moderator pentru fiecare tara din joc.
Conform estimarilor lui Bonte, in ultimele trei luni numarul de afisari ale site-ului eRepublik.com a crescut de la 7 la 12 milioane pe luna.
Lumea virtuala s-a lansat in versiune de test (beta) la inceputul lunii noiembrie. Echipa de administrare a site-ului se ocupa de partea de programare, design, grafica si mentenanta. eRepublik, accesibila numai in limba engleza, are in prezent circa 20.000 de utilizatori activi, in crestere fata de cei aproximativ 12.000 inregistrati la sfarsitul lunii martie. Inscrierea pe site se realizeaza numai pe baza de invitatie.
Numarul acestora ar putea creste la 140.000 la sfarsitul anului 2008, potrivit estimarilor lui George Lemnaru, directorul tehnic al companiei.
Bonte a mai spus ca site-ul ar putea depasi pragul de 1,3 milioane de utilizatori anul viitor, respectiv 10 milioane cel mai devreme in 2012. Un "cetatean" din cele 43 de tari ale lumii virtuale eRepublik poate opta pentru inceperea unei cariere politice, infiintarea unei companii proprii sau chiar deschiderea propriului ziar. Utilizatorii pot crea o economie de piata sau sa poarte razboaie. In prezent, Romania, Italia, Spania, Suedia si Indonezia sunt cele cinci superputeri ale lumii virtuale.
Lemnaru este de parere ca un avantaj al eRepublik este faptul ca nu necesita descarcarea sau instalarea unei aplicatii software pe calculator - asa cum este cazul Second Life.
Veniturile site-ului vor fi asigurate din trei directii. Prima dintre ele va fi publicitatea targetata din paginile site-ului. Utilizatorii vor avea posibilitatea de a cumpara aur, principala resursa monetara din eRepublik. De asemenea, acestia vor putea achizitiona spatiu publicitar in paginile site-ului, pentru a isi promova companiile.
"Finantarea obtinuta va fi folosita in totalitate in dezvoltarea proiectului care este in prezent in proces de restructurare, ceea ce presupune reconstructia codului sursa si adaugarea de noi facilitati", a declarat Lemnaru.
Schimbarile se vor baza in mare parte pe ideile si comentariile cetatenilor actuali ai eRepublik. Astfel, incepand cu luna septembrie a acestui an, utilizatorii isi vor putea crea singuri continutul, fara a mai fi nevoiti sa interactioneze cu cei 15 angajati ai companiei. Lemnaru a mai spus ca va fi creat si un sistem juridic in cadrul lumii virtuale.
Pe termen scurt, Bonte apreciaza ca dupa ce va iesi din versiunea beta de testare eRepublik ar putea avea nevoie de o noua runda de finantare.
Structura actionariatului eRepublik.com
Alexis Bonte (si familia Bonte): 70%
George Lemnaru: 22%
AGF Private Equity: 4%
Alti investitori: 4%:
# Brent Hoberman, cofondatorul site-ului de turism www.lastminute.com si fondatorul www.mydeco.com, care activeaza pe segmentul decoratiunilor interioare
# Laurent Laffy, managing partner in cadrul Arts Alliance si unul dintre primii investitori ai www.lastminute.com
# Philippe Seignol, directorul executiv al Netbooster, agentie de search marketing
# Diego Meller, cofondatorul site-ului www.livra.com
# Veronique Marsot Seignol, cofondatorul site-ului www.intellego.fr, o comunitate online dedicata elevilor si studentilor
# Stefan Glaenzer, presedintele executiv al Mendeley, o solutie online dedicata cercetatorilor din diverse domenii, si presedintele LastFM, reteaua sociala destinata pasionatilor de muzica
# Alexandre Almajeanu, stabilit in Franta din 1982, cofondator al www.voyagezmoinscher.com si al www.metropotam.ro
# Mihai Crasneanu, plecat in Franta din 1984, fondator, membru al consiliului director si fost director executiv al www.glowria.fr
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu