joi, iulie 31, 2008

Cea mai mare agentie de impresariat de la Hollywood va vinde si va cumpara jucatori pentru Chelsea


Creative Artist Agency si-a extins operatiunile din sectorul de entertainement in cel sportiv si a reusit in scurt timp sa semneze contracte cu cei mai importanti sportivi din SUA.

Jucatorii clubului de fotbal britanic Chelsea Frank Lampard si Michael Ballack ar putea deveni curand colegi cu George Clooney si Tom Cruise, dupa ce oficialii clubului au semnat un contract cu una dintre cele mai puternice agentii de impresariat de la Hollywood, Creative Artist Agency, scrie Financial Times.

Creative este firma care ii reprezinta pe Clooney si Cruise, dar si multe alte nume bine cunoscute ale Hollywoodului, precum Steven Spielberg, Brad Pitt sau Julia Roberts. Dar agentia are si o divizie de sport, care a inregistrat cresteri spectaculoase in ultima perioada.

Apple asteapta vanzari masive cu noul iPhone, dotat cu 3G, GPS si mail de business


Apple vrea sa ajunga pe locul doi in topul vanzatorilor de telefoane inteligente, dupa ce mobilul a fost dotat cu noi functii care sa atraga atat sectorul rezidential, cat si cel de business.

Directorul executiv al Apple, Steve Jobs, a anuntat lansarea unui nou model iPhone mai ieftin si cu un acces mai rapid la internet. Compania din Cupertino, California, si-a extins de asemenea serviciile de distributie pe plan global si a prezentat o noua gama de aplicatii si servicii ce au ca scop stabilirea unei pozitii puternice a acesteia in indsustria de telefonie mobila.

Targetul propus de Apple este acela de a comercializa zece milioane de telefoane iPhone in 2008, ceea ce ar insemna ca acesta sa devina unul din cei mai mari producatori de telefoane mobile la doar doi ani de la vanzarea primului telefon iPhone. De la introducere sa, telefonul Apple s-a vandut in sase milioane de exemplare.

"Acesta este telefonul ce a schimbat lumea telefoanelor mobile pentru totdeauna", a declarat Jobs in cadrul conferintei dezvoltatorilor Apple.

El a adaugat ca noul iPhone 3G va fi disponibil in SUA prin intermediul operatorului de telefonie mobila AT&T incepand cu data de 11 iulie. Aparatul va fi comercializat cu suma de 199 de dolari (126,29 euro) in varianta de 8 gigabytes, respectiv 299 de dolari (189,75 de euro) pentru modelul de 16 gigabytes. Potrivit analistilor si executivilor din aceasta industrie, noul pret va mari numarul de clienti ai Apple care pana acum erau retinuti in a achizitiona telefonul iPhone datorita pretului acestuia de 399 de dolari (253,21 de euro).

Asa cum era de asteptat, noul iPhone va functiona prin intermediul asa-numitelor retele 3G wireless ce permit o conexiune mai rapida la internet.

In decursul unei prezentari de 110 minute, CEO-ul companiei din Cupertino, California, a comparat viteza noului aparat cu cea a unor modele rivale precum Nokia N95 sau Palm Treo 750.

Aparatul, mult mai subtire decat predecesorul sau, va incorpora aplicatii de localizare bazate pe tehnologia GPS. De asemenea, acesta va dispune de o baterie mult mai eficienta ce va permite convorbiri de pana la 5 ore, pe baza retelelor 3G, sau 24 de ore de rulare de muzica pe telefon.

Anunturile au fost facute in cadrul Conferintei Internationale a Dezvoltatorilor Apple, unde cativa din acesti dezvoltatori au prezentat diferite programe software ce transformau telefonul fie intr-o consola de jocuri video, fie intr-un instrument muzical.

Steve Jobs a lansat de asemenea o provocare indirecta la adresa Microsoft introducand un serviciu de internet mobil, denumit MobileMe. Acesta va fi disponibil pentru

99 de dolari (62,82 de euro) pe an si va avea un spatiu de stocare de date de 20 de gigabytes. Gigantul american ofera un serviciu similar sub numele de ActiveSync.

Principalul obstacol pentru Apple pe de alta parte in oferirea acestui serviciu este faptul ca rivali precum Google pun la dispozitie servicii similare contra unor sume mult mai mici. Google ofera 10 gigabytes spatiu de stocare pentru e-mail-uri pentru doar 20 de dolari (12,69 de euro) pe an.

Producatorul de electronice a anuntat ca va vinde noul aparat in 70 de tari incepand cu aceasta vara. Actualul model este comercializat in doar sase tari.

"Avand in vedere setul de noi aplicatii, parteneri, tarile unde va fi lansat si pretul noului telefon, este foarte probabil ca Apple sa atinga targetul propus pana in septembrie-octombrie", a declarat consultantul Chetan Sharma.

Compania din Cupertino, California, a anuntat de asemenea ca va comercializa telefoanele 3G in SUA prin intermediul unor aranjamente de afaceri diferite. In trecut, Apple incasa o parte din veniturile din abonamente ale AT&T si ale altor companii de telefonie mobila. Telefoanele din a doua generatie iPhone vor fi comercializate fara a mai percepe operatorilor un comision din valoarea incasarilor si fara a mai incheia contracte de exclusivitate.

"Ne-am schimbat modalitatea in care incheiem tranzactii, iar acest lucru ne permite sa ne extindem pe alte piete mult mai repede", a precizat Jobs in cadrul unui interviu. AT&T a anuntat ca va vinde noile telefoane si la pret de abonament pentru a atrage mai multi clienti. Potrivit planului operatorului, serviciile 3G vor fi disponibile utilizatorilor pentru 30 de dolari pe luna.

"Aici nu este vorba doar despre noul telefon, efectul produs de reputatia acestuia va stimula vanzarile de calculatoare Mac printre utilizatorii iPhone", a declarat analistul financiar Charles Wolf.

Lansarea noului telefon a determinat scaderea actiunilor High Tech Computer Corp, cel mai mare producator de telefoane mobile ce utilizeaza sistemul de operare al Windows.

Actiunile HTC au scazut cu 6,9 procente stabilindu-se la un pret de 765 de dolari taiwanezi (16,02 euro). Actiunile Apple au scazut cu 2,2 procente sau 4,03 dolari stabilindu-se la 181,61 de dolari pe bursa din New York dupa ce producatorul de electronice a anuntat ca nu va mai percepe operatorilor o cota din veniturile lunare pentru noile telefoane 3G.

AT&T Inc. va comercializa noile telefoane si la pret de abonament in SUA, unde are incheiat un cotract de exclusivitate cu Apple. Reprezentantii companiei din Cupertino, California au refuzat sa dezvaluie pretul platit de operatori pentru fiecare aparat, precizand doar ca acesta este mai mare decat pretul de vanzare.

In vederea descurajarii practicilor de "deblocare" pe alte retele, cei ce vor achizitiona un telefon iPhone vor fi solicitati sa il activeze la unul din magazinele Apple sau AT&T, a mentionat directorul executiv al diviziei wireless a AT&T, Ralph de la Vega.

Reprezentantii Apple au declarat ca nu vor percepe alte sume pe langa pretul original de vanzare. Totusi, compania va incasa aceste cote din venit de la vechile modele ce ruleaza pe retele autorizate.

Ei au mai adaugat ca noul telefon include functii de securitate si ca este compatibil cu sistemul de schimb de mesaje al Microsoft, cel mai popular program utilizat de utilizatorii postei electronice din mediul de afaceri.

CEO-ul companiei, Steve Jobs, a anuntat de asemenea lansarea urmatoarei versiuni a sistemului de operare pentru Macintosh, denumita Snow Leopard.

Orange: iPhone vine in Romania in toamna

Orange Romania, cel mai mare jucator de pe piata locala de telefonie mobila, va incepe sa proceseze precomenzi pentru noul model al terminalului Apple iPhone inainte de data la care aparatul va fi disponibil in oferta operatorului, in toamna acestui an. Operatorul nu a precizat la ce pret va fi comercializat in Romania terminalul. "Facem toate eforturile pentru a aduce cat mai repede clientilor nostri noul iPhone 3G. Un terminal multimedia spectaculos, acesta va exploata din plin oportunitatile oferite de acoperirea Orange 3G si HSDPA", a declarat Vanina Ungureanu, Product Division Manager la Orange Romania. Orange urma sa lanseze o pagina web cu informatii despre modelul Apple iPhone, accesibila la adresa www.orange.ro/iphone,

dar de pe care nu vor putea fi realizate pentru moment precomenzi. Compania urmeaza sa anunte in perioada urmatoare detalii despre data la care va comercializa telefonul mobil, pretul si modalitatile de precomanda.

Sursa: Ziarul Financiar

Cu cine se bate Dacia Sandero pe segmentul de 10.000 de euro


Gama de preturi de sub 10.000 de euro, echiparea aproape completa si spatiul interior comparabil cu cel al unui model dintr-un segment superior sunt principalele atuuri ale lui Sandero. Dar sunt suficiente pentru a asigura succesul?

La fel ca in 2004, cand Dacia lansa noul Logan, model care a declansat "revolutia" low-cost, la patru ani de cand constructorul local a schimbat conceptia legata de sedanurile compacte, constructorul vine cu un model de clasa mica, mai ieftin, dar cu o echipare peste media din segmentul sau de pret.

Cu toate acestea, competitia, reprezentata de modelele de import de clasa mica, este una mai puternica decat era pentru Logan in 2004.

Iar intrebarea este - cine are aproximativ 10.000 de euro si doreste un automobil de oras, suficient de spatios pentru o vacanta de o saptamana, dar si echipat decent, pentru ce ar opta - Dacia Sandero sau un model de import?

Potrivit statisticilor APIA, in primele patru luni ale acestui an, vanzarile modelelor de clasa mica au scazut cu 3,5%, in timp ce segmentul compact, in ciuda lansarii de noi modele, a avansat cu peste 35% in acelasi interval, subliniind faptul ca piata se reorienteaza catre modele mai scumpe. Concluzie sustinuta si de declaratiile lui Jacques Daniel, directorul comercial pentru marcile Dacia, Renault si Nissan, potrivit declaratiilor caruia piata locala incepe sa se asemene tot mai mult cu cea a Europei de Vest.

De aceea, in cadrul comparatiei Sandero vs. competitia de import am optat pentru versiunea de top - Prestige, in conditiile in care in jurul valorii de 10.000 de euro sunt numai versiunile de baza ale modelelor de import.

Un avantaj important al lui Sandero il reprezinta si faptul ca este asamblat in Romania, majoritatea companiilor de asigurari oferind un tarif mai scazut in cazul politelor CASCO, in timp ce reteaua de dealeri si service Dacia este cea mai mare din tara, cu aproximativ 100 de concesionari la nivel national.

In cadrul comparatiei pe segmentul de 10.000 de euro, cel mai apropiat de Sandero a fost Fiat Grande Punto, a carui echipare de baza este similara cu cea a modelului Dacia, in timp ce pretul este identic. Dar, in timp ce Sandero dispune de un motor de 1,6 litri si 90 CP, Grande Punto este echipat cu motorul "entry level" de 1,2 litri care genereaza 65 CP. Polo Happy, versiunea "low-cost" a modelului de clasa mica al constructorului german este cel mai slab echipat din cadrul acestui comparativ, dar, cu toate acestea, dispune de ceea ce conteaza pentru client - aerul conditionat si radio-CD.

Cu toate ca siguranta a devenit tot mai importanta la nivel european, pentru modelele de 10.000 de euro siguranta, sau mai degraba scaderea sigurantei, a fost privita ca o metoda de reducere a costurilor. Astfel, ca si in cazul lui Logan, Sandero dispune in echiparea de top de doua airbaguri frontale, la fel ca si Grande Punto, Polo, Mazda2 si Clio III. Singurul model care dispune standard si de airbaguri laterale este Colt, care alaturi de Mazda2 dispune de un motor care dezvolta 75 CP, fiind cele mai puternice modele de import din cadrul modelelor prezentate.

Din punctul de vedere al dimensiunilor, portbagajului si spatiului interior Sandero intrece competitia.

Pe piata diferentierea dintre acestea se va face de catre clienti si preferintele acestora. Modelele de import dispun de o imagine mai buna a marcii, dar cu o echipare mai saraca si un propulsor mai mic.

Sursa: Ziarul Financiar

Carlsberg a investit milioane de euro pentru a fi in centrul atentiei la Euro 2008


Nu trebuie neaparat sa fi fost sponsorizata de producatorul de bere Carlsberg pentru ca o echipa nationala sa fi ratat calificarea la Campionatul European de Fotbal 2008, dar acest lucru conteaza totusi, comenteaza ironic ziaristii britanici.

Patru din tarile ale caror echipe poarta logo-ul producatorului danez de bere, incluzand Anglia si Danemarca, vor fi absente de la competitia care a inceput sambata, conform Telegraph.

Din fericire, Carlsberg mai sponsorizeaza si Elvetia si Suedia din cele 16 tari participante. Mult mai important, se estimeaza ca producatorul de bere a cheltuit 15 milioane de lire sterline (18,8 mil. euro) pentru a se numara printre cei sase sponsori principali ai competitiei.

Insa, in conditiile in care exista un numar total de 18 sponsori oficiali, printre care Coca-Cola, McDonald's, Adidas si JVC, iar alte marci sunt dispuse sa cheltuiasca milioane pe metode neconventionale de marketing, care sunt planurile celui de-al cincilea mare producator de bere din lume?

Keld Strudahl, international marketing director in cadrul Carlsberg, va aloca inca 30% din buget pe o campanie fara precedent, desfasurata nu numai in Austria si Elvetia, unde se desfasoara competitia, ci si pe alte 60 de piete. "Desfasuram unele dintre cele mai ample campanii in China, Malaiezia si Singapore", spune Strudahl.

Pe fondul interesului manifestat de Asia si Rusia, numarul total al telespectatorilor este asteptat sa creasca de la 7 miliarde in editia trecuta la 10 miliarde in acest an.

Campania se va desfasura pe stadioane si in timpul transmisiilor live. Pe stadioane vor fi distribuite cutii de bere Carlsberg fara alcool celor 1,1 milioane de fani. Campania de publicitate se va desfasura si in cadrul aeroporturilor, in autobuzele si tramvaiele din Viena si Geneva.

Totusi, Strudahl are cea mai mare sansa de a devansa marcile rivale in spatiile exterioare special amenajate pentru fani.

Numarul persoanelor care vor sosi in aceste spatii este asteptat sa depaseasca 6 milioane in urmatoarele trei saptamani, iar fiecare din cele opt orase gazda, plus alte 24 de orase elvetiene si austriece, va avea un astfel de spatiu. Spatiul din Viena va fi deschis 12 ore pe zi, dispunand de 11 ecrane, 80 de baruri si o capacitate pentru 80.000 de oameni. Strudhal va petrece prima saptamana mergand in fiecare oras gazda pentru a verifica daca, dupa doi ani de pregatiri, totul este in ordine "din punct de vedere contractual".

Se depun eforturi uriase pentru promovarea si protejarea sponsorilor, insa cu ce rezultat? In afara spatiilor pentru fani, vinde oare Carlsberg, cu cheltuieli anuale de marketing de 460 de milioane de lire sterline (577 mil. euro), mai multa bere? Raspunsul pare a fi afirmativ.

"Operatiunile de sponsorizare devin din ce in ce mai costisitoare. Exista intotdeauna intrebarea 'Cand devin acestea prea costisitoare?'. Nu am ajuns in acel punct, inca, dar suntem aproape", spune Strudahl.

Sursa: Ziarul Financiar

IBM a construit un supercomputer de 133 mil. $


Cel mai rapid computer din lume, denumit Roadrunner a atins un nou nivel in domeniul puterii de calcul. Asamblat din componente destinate initial consolelor de jocuri video, noul calculator este de doua ori mai rapid decat predecesorul sau IBM BlueGene/L, scrie presa internationala.

Noul supercomputer, ce a costat in jur de 133 de milioane de dolari (84,32 de milioane de euro), va fi utilizat in principal pentru a rezolva probleme secrete ale armatei, precum functionarea corecta a rachetelor nucleare detinute de SUA.

Totusi, inainte sa fie preluat de catre armata, acesta va fi folosit pentru a studia probleme de ordin stiintific, precum schimbarile climaterice. Viteza acestuia va permite savantilor sa testeze modele globale de clima cu o mai mare acuratete.

Tehnologia utilizata pentru a realiza supercomputerul este considerata ca un simbol al competitivitatii nationale, iar nivelul atins de Roadrunner este privit de catre organizatiile militare, stiintifice si tehnice ca fiind un pas extrem de important.

Prin rularea unor programe ce solutioneaza o problema in cateva ore sau chiar mai putin, calculatoarele precum Roadrunner au potentialul de a modifica in mod fundamental stiinta si ingineria, precizeaza experti din domeniu.

Fiecare generatie de supercalculatoare a permis oamenilor de stiinta sa simuleze cat mai bine realitati fizice. De asemenea, tehnologiile utilizate de catre acesta s-au raspandit rapid in industria calculatoarelor de consum uzual sau pentru afaceri.

"Roadrunner este o expresie a ccea ce se va intampla in urmatorii zece ani", a declarat Horst Simon, director asociat in cadrul Lawrence Berkley National Laboratory.

Calculatorul realizat de IBM consuma aproximativ trei megawati de energie, echivalentul necesar functionarii unui mic centru de cumparaturi si incorporeaza trei tipuri de procesoare. Programatorii sunt nevoiti sa gaseasca o modalitate pentru a mentine ocupate simultan cele peste 116 mii de nuclee ale procesoarelor.

Rezolvarea acestei probleme de programare este foarte importanta deoarece in doar cativa ani PC-urile vor avea chip-uri cu sute de nuclee de procesor. Reprezentantii industriei analizeaza posibiltatile de utilizare a noii puteri de calcul.

Desi companiile americane au dominat acest domeniu inca de la inceput, in 2002 Simulatorul terestru japonez si-a adjudecat titlul de cel mai rapid calculator din lume, executand peste 35 de trilioane de calcule matematice per secunda.

Peste doi ani insa, un nou supercalculator creat de IBM a adjudecat titlul pentru SUA. Provocarea japoneza totusi a convins administratia Bush si Congresul American sa reinvesteasca in acest tip de calulatoare.

Depasind bariera petaflop (o mie de trilioane de calcule pe secunda), mai devreme decat se anticipase, industria de supercalculatoare americana a fost capabila sa sustina un ritm de continua crestere in performante, imbunatatind in 11 ani de 1.000 de ori nivelul de putere de procesare.

Sursa: Ziarul Financiar

Lumea virtuala eRepublik mizeaza pe un milion de utilizatori anul viitor


Proprietarii jocului online cu orientare politica eRepublik.com intentioneaza sa foloseasca resursele atrase din ultima runda de finantare de 550.000 de euro pentru a-si extinde personalul si pentru a dezvolta functionalitatile jocului.

"In prezent, avem 15 angajati si intentionam sa recrutam inca cinci persoane anul acesta", a declarat pentru ZF Alexis Bonte, directorul executiv si actionarul majoritar al companiei care administreaza site-ul eRepublik.

El a adaugat ca 13 din cei 15 angajati lucreaza in Romania, celelalte doua persoane fiind localizate in Spania. Bonte doreste sa extinda echipa din Romania cu inca trei persoane si sa mai angajeze un om in Spania.

joi, iulie 17, 2008

Nokia a produs in trei luni un milion de mobile la fabrica deschisa la Cluj


Fabrica din Cluj a companiei finlan-deze Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, a produs 1.000.000 de terminale in trei luni de la deschiderea liniei de asamblare, pe 11 februarie 2008, au anuntat oficialii companiei.

"Inceputul productiei Nokia in Romania a fost unul fructuos, iar clientii Nokia din intreaga Europa sunt multumiti. Am reusit sa recrutam angajati energici si dedicati si am certitudinea ca fabrica din Cluj va deveni un model de performanta in ceea ce priveste calitatea produselor", a declarat John Guerry, directorul fabricii Nokia din Cluj.

Unitatea de productie a firmei finlandeze, unde se asambleaza modelul Nokia 1200 pentru export pe pietele europene, are in prezent aproximativ 700 de angajati. Oficialii companiei estimeaza ca numarul acestora va ajunge la 3.500 in momentul in care fabrica va opera la capacitate maxima.

Lucrarile de constructie la fabrica din comuna Jucu, judetul Cluj, au demarat in luna iulie 2007, iar prima etapa a fost finalizata intr-o perioada de sapte luni.

Potrivit reprezentantilor Nokia, cea de-a doua etapa a constructiei se va incadra in termenul stabilit, urmand sa fie finalizata pana la sfasitul acestei veri.

Decizia Nokia de a construi cea de-a 11-a unitate de productie in Romania s-a datorat cresterii cererii de telefoane mobile in Europa de Est, Orientul Mijlociu si Africa, conform unei declaratii anterioare a oficialilor companiei.

Compania finlandeza va beneficia pentru fabrica din Cluj de scutire de la plata taxelor si impozitelor locale pe teren si cladiri pentru o perioada de 30 de ani.

Vertu: Vindem peste 200 de telefoane in Romania in acest an

Compania Vertu, divizia de lux a Nokia, cel mai mare producator de telefoane mobile din lume, care a intrat ieri pe piata romaneasca, estimeaza vanzari de minimum 1,1 mil. euro anul acesta.

Reprezentantii companiei au declarat ca si-au propus sa comercializeze 220 de telefoane in 2008. "Acest lucru inseamna 12 telefoane vandute pe luna, in conditiile in care pretul de pornire al unui telefon Vertu este de 5.000 de euro", au declarat oficialii companiei.

Produsele companiei sunt distribuite pe piata locala de catre compania Novicio Luxury Division si sunt disponibile in lantul de magazine Cellini. Oficialii Vertu au declarat ca intentioneaza sa isi deschida un magazin propriu la inceputul anului 2009, dar nu au precizat locatia sau valoarea sumei pe care o vor investi.

In cadrul evenimentului de lansare, compania a organizat o expozitie in care a prezentat 13 colectii de telefoane mobile a caror valoare depaseste 500.000 de euro, cel mai scump model expus valorand 100.000 de euro. Colectia Constellation Rococo a fost lansata in premiera mondiala.

Mobilele Vertu, asamblate manual in Marea Britanie, sunt fabricate din metale sau pietre pretioase, precum safire, rubine, diamante, aur galben sau platina si nu mizeaza pe integrarea celor mai noi tehnologii telecom.

Sursa: Ziarul Financiar