miercuri, martie 19, 2008

Romanii au luat in patru ani 2,6 milioane PC-uri, in valoare de 2,1 mld. dolari


Vanzarile totale de PC-uri (servere, laptop-uri, desktop-uri) din ultimii patri ani de pe piata locala au depasit valoarea de 2,13 miliarde de dolari, odata cu avansul puternic inregistrat de piata anul trecut, cand valoarea pietei a trecut de 800 de milioane de dolari, conform datelor furnizate ZF de compania de analiza IDC Romania.

Pentru prima oara in ultimii ani, in 2007 ponderea vanzarilor de laptop-uri a trecut de 30% din totalul pietei, dupa ce in 2004 acest indicator era de 10% din piata, iar in 2005 si 2006 de 16, respectiv 23%.

"Pentru anul trecut ne asteptam la o crestere a pietei de 25-30%, dar cresterea a fost peste orice asteptari.

Comparativ cu alti ani nivelul consumului din ultimul trimestru a fost dublu, iar acest lucru s-a resimtit si pe piata PC-urilor", a declarat pentru ZF Calin Mirea, research analyst la IDC Romania.

Piata de desktop-uri, laptop-uri si servere a atins in 2007 un volum de 944.000 de unitati, in crestere cu 48% fata de anul precedent, cand s-au comercializat 635.300 de unitati. Vanzarile inregistrate au depasit estimarile initiale ale IDC, iar din punct de vedere valoric, nivelul acestora a totalizat 826 mil. dolari (603,6 mil. euro).

Piata PC-urilor (servere, laptop-uri, desktop-uri) din Romania a crescut puternic in trimestrul patru al anului trecut, atat din punct de vedere al numarului de unitati vandute cat si al valorii, conform unui studiu realizat de compania de analiza IDC Romania. Numarul de sisteme livrate a crescut in T4 cu 70%, iar valoarea pietei aproape s-a dublat comparativ cu aceeasi perioada din 2006.

Cea mai rapida crestere a inregistrat-o piata de calculatoare portabile, unde numarul de unitati a urcat cu 160% fata de trimestrul patru al anului trecut si cu 133% fata de trimestrul al treilea din 2007. Astfel, numarul de notebook-uri livrate a atins 40% din valoarea totala a pietei PC din T4 2007.

"Intreaga piata PC a crescut cu valori record in ultimul trimestru al lui 2007, insa segmentul notebook a evoluat dincolo de orice asteptari, inregistrand o crestere exploziva in T4 2007", a spus Calin Mirea. "Desi pe parcursul primelor 9 luni ale anului vanzarile de notebook s-au incadrat rezonabil in limitele estimate, vanzarile din T4 2007 aproape au egalat suma unitatilor livrate in primele trei trimestre", a adaugat el.

Conform IDC, rate foarte mari de crestere au inregistrat si vanzarile de calculatoare de birou (desktop), influentate de o serie de proiecte din sectorul privat si din sectorul public, care s-au concretizat in ultimul trimestru al anului trecut.

Proiectele finalizate, asociate cu o cerere mare din segmentele utilizatorilor casnici si IMM au rezultat intr-o crestere a pietei peste asteptari si in cazul pietei desktop. Numarul de unitati livrate s-a majorat cu 39,1%, iar valoarea cu 66,2%. In continuare, desktop-urile raman cele mai vandute, cu o cota de 60,7% din piata totala.

Dupa numarul de unitati livrate in T4 2007, cei mai mari jucatori de pe piata au fost Flamingo Computers, Dell si HP, avand o cota cumulata de aproximativ 33% din totalul pietei.

"Rezultatele din T4 2007 (...) reprezinta o incheiere pozitiva pentru un an cu vanzari record. Ramane de vazut daca acest ritm de crestere este sustenabil, insa, in orice caz, piata din Romania ramane una cu potential considerabil", a mai spus reprezentantul IDC.

In al patrulea trimestru al anului s-a comercializat un volum de 374.011 PC-uri pe piata locala, in valoare de 334 mil. dolari (230,7 mil. euro).

Sursa: Ziarul Financiar

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu