marți, februarie 12, 2008

Facturi fiscale in Excel sau Open Office - Cum sa realizam facturi fiscale in Excel


Facturi fiscale in Excel sau Open Office - Cum sa realizam facturi fiscale

M-a sunat zilele astea un prieten, ce desfasoara oarece activitati comerciale marunte, sa-l ajut cu o aplicatie de facturare.
“Dar sa fie ceva super simplu si cat mai ieftin daca se poate”
“Pai cat de ieftin sa fie?”
“Pai…vreo 2 cafele si un suc”
“Lol”

Dupa ce l-am mai chestionat putin despre activitatea lui si ce produse/servicii factureaza i-am confirmat ca weekend-ul asta e de serviciu la facut cinste cu cafele, suc si nu numai. Ca doar vorba aia, is negociator bun! :D

Inchid telefonul, deschid Open Office, trasez cateva linii, adaug cateva formule, scriu ceva text ajutator, incadrez totul in pagina si gata factura plus bonus chitanta aferenta.

Acum trebuie sa-i pregatesc amicului o lectie de folosinta a acestui complex “program de facturare“, asa ca m-am decis sa scriu un post pe blog ca lectia asta sa o poata gasi imediat cand are nevoie sau pana ii intra in reflex cum se fac facturile :D.

Se descarca unul din fiserele atasate acestui post, in functie de programul de calcul tabelar pe care il detineti pe calculatorul vostru, Microsoft Office sau Open Office.


Se deschide fisierul si se incep modificarile astfel:
a) Se completeaza in coltul din stanga sus cu datele firmei tale, cine face factureaza
b) Se completeaza in coltul din dreapta sus cu datele firmei client, cine cumpara
c) Se trece seria de factura pe care ati stabilit-o initial
d) Se completeaza numarul de factura, atentie sa nu va dublati numerele la facturi pentru ca o sa va injure contabilul vostru
e) Se completeaza denumirea produsului pe care il vindeti sau a serviciului pe care il prestati, unitatea de masura, cantitatea, pretul fara tva
f) Se repeta operatiunea de la punctul f) pana terminati lista produselor pe care trebuie sa le facturati
g) Se completeaza modalitatea de plata si cine a intocmit documentul, adica voi :) - in partea de jos a listei de produse
h) Se completeaza datele celui care duce/ridica marfa de la unitatea voastra, nume, serie si numar de buletin sau carte de identitate, tipul transportului, numarul masinii, data si ora livrarii - in partea de jos pe centru sunt toate datele astea

In principiu factura este gata si poate fi imprimata, nu strica insa sa ii dati un “Print preview” sa vedeti daca se incadreaza bine in pagina si daca nu ies oarece texte in afara chenarelor pentru ca nu are rost sa irosim harta pentru greseli marunte (Pastrati padurea, nu irositi hartia!)

Daca se plateste pe loc trebuie sa-i eliberam clientului si chitanta, al carei formular se gaseste in parea de jos a paginii. Tot pentru a nu sacrifica inutil padurea am inclus chitanta pe aceeasi pagina cu factura iar la mijloc i-am pus o linie dupa care se poate rupe daca este cazul.

i) Se completeaza in formularul de chitanta seria, numarul si data chitantei
j) Se scrie in litere valoarea de plata
k) Se trece numele celui care face incasarea, imediat sub “Casier”

Mai dam un “Print Preview” si daca totul este ok trimiteti la imprimanta in 3 exemplare.

Dupa ce au iesit la imprimanta se stampileaza si semneaza atat de catre voi cat si de catre client pe toate 3 exemplarele.
Primul exemplar este al clientului, al doilea se pune intr-un dosar si se tine la punctul de lucru/sediul firmei iar cel de-al treilea se pune in alt dosar si se va da contabilului care in baza lui va tine evidenta contabila.
Daca aveti posibilitatea sa cumparati hartie de diverse culori ar fi perfect. Exemplarul unu pe hartie alba, exemplarul doi pe hartie roz/rosie iar exemplarul trei pe hartie de culoare verde.

Download fisier model factura fiscala in Microsoft Excel: Model factura fiscala Excel

Download fisier model factura fiscala in Open Office: Model factura fiscala Open Office

Un comentariu:

  1. Pentru cine doreste un program de facturare simplu poate incerca gratuit 30 de zile http://www.facturarePRO.ro
    Succes !

    RăspundețiȘtergere