joi, ianuarie 24, 2008

Exercitiile si astmul


Astmul este o boala cronica a plamanilor, cu simptome incluzand tuse, gafait, lipsa de suflu si constrictii in piept. Astmul este de obiciei prezent in oamenii care ii sunt predispusi genetic, sau este cauzat de imprejurari.

Declansatorii unui atac astmatic includ expunerea la alergeni, infectii virale respiratorii, iritantii cailor respiratorii, exercitiile si expunerea la unele vietuitoare, precum acarienii sau gandacii.

Puteti preveni atacurile de astma prin urmarea urmatorilor sfaturi:

1. Spalati-va animalele de casa in fiecare saptamana
2. Nu fumati si nu permiteti fumatul in casa voastra
3. Cand nivelul polenului sau a mucegaiului este ridicat, ramaneti in casa, mai ales daca aveti aer conditionat
4. Spalati-va asternutul si jucariile de plus
5. Spalati-va pe maini cat de des puteti
6. Vaccinati-va importiva influenzei
7. Purtati o esarfa in fata gurii si a nasului in timpul iernii
8. Fiti precauti si informati-va despre declansatorii astmei, precum si despre modurile in care pot fi evitati

Acum stiti ce stiti despre astma si poate va ganditi cum de vine vorba de exercitii. Cum va vor spune si cei mai multi medici, nu ar trebui sa renuntati la sport sau la exercitii deloc. Trebuie doar sa aveti grija cum jucati si sa aveti precautiile necesare pentru a evita atacurile de astma.

Aproape toti medicii sunt de acord ca modul cel mai bun de a evita atacurile in timpul exercitiilor este tinerea aproape a inhalatorului si a medicamentelor. Nu trebuie sa va folositi inhalatorul de mai mult de 3 ori in timpul unui joc sau in timpul exercitiilor. Daca nu dormiti seara dinaintea exercitiilor din cauza tusei si a gafaitului, este bine sa o luati mai moale cu exercitiile in ziua urmatoare.

Pentru boala numit AIE (Astma Indusa de Exercitii) , simpromele difera, deoarece apar la 6-10 minute dupa inceperea exerciilor si se inrautatesc in aerul rece sau uscat.

Daca aveti AIE, exista multe activitati de care va puteti bucura - precum inotul, plimbarile, mersul cu bicicleta, schiul si sporturile in echipa - si multe altele din care puteti alege, ca sa va asigurati ca faceti destule exercitii.

Tineti minte ca astma nu este ‘numai in capul vostru’, este o conditie psihologico-medicala reala care va avea nevoie de tratament pentru a fi prevenita si vindecata. Desi medicul va va fi cel mai bun prieten in tratarea astmei, voi sunteti cei care va puteti preveni simptomele.

Fiti intotdeauna intelepti, luati-va medicamentele si fiti proactivi. Nu o lasati sa va faca viata un chin - bucurati-va de exercitii la fel de mult ca si oricine.

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu