marți, ianuarie 15, 2008

Cum cumparam de pe internet?


Cateva sfaturi pentru cei care doresc sa cumpere pe internet diferite produse sau servicii. Desi Inca suntem departe de idealul ca mai multi sa fie cei care au Internet prin cablu acasa decat cei care n-au deloc, totusi s-au facut ceva pasi in patrunderea Internetului in casele romanilor. Lucru la fel de imbucurator este ca romanii pot face acum si cumparaturi pe internet. Nu peste tot, fiindca sunt inca multe siteuri care se feresc ca de ciuma de mesterii romani. Oricum nici nu se poate compara numarul siteurilor din strainatate de unde se poate cumpara prin internet cu al celor din Romania. Dar sa vedem de ce-avem nevoie.


De ce am nevoie ca sa pot cumpara de pe internet?

In primul rand de un card Visa(recomandat) sau MasterCard. Alimentarea cardului se face in lei, dar puteti plati oriunde sunt acceptate plati din Romania. Acelasi card il puteti folosi si pentru retragerea de bani din ATM-uri, si la platile pe care le efectuati in tara sau daca mergeti in strainatate.

Atentie cand completati formularele de comanda din siteul de unde cumparati sa treceti exact numele si adresa cum sunt trecute in documentele pe care vi le-a dat banca odata cu eliberarea cardului. Unele siteuri va pot cere un numar suplimentar de securitate din 3 cifre, pe care-l gasiti pe spatele cardului.

Evident, sub nici o forma nu trebuie sa divulgati codul pin nici la tranzactiile prin Internet. Daca vi-l cere cineva e clar ca e hot!


Ce se intampla daca esueaza vreo tranzactie?

De pilda s-a facut plata din card, dar vanzatorul nu a primit banii. Trebuie sa mergeti la Banca la care aveti cardul si sa cereti anularea tranzactiei respective. Desi aceasta apare in extrasul de cont, este bine sa salvati si sa listati si pagina de pe internet generata dupa ce-ati facut comanda (de obicei vi se recomanda acest lucru chiar in pagina respectiva). Trebuie sa mai tineti cont ca in tranzactii nu se foloseste cursul de schimb al BNR. Este bine sa va ghidati dupa cursul de cumparare de la banca dumneavoastra si chiar sa mai puneti ceva ca sa nu va treziti ca n-aveti suficienti bani in cont. De altfel chiar bancile recomanda sa aveti in cont cu 10% mai mult decat pretul marfii.

Se poate intampla ca unele siteuri sa foloseasca PayPal pentru plata online. In acest caz puteti sa va faceti un cont gratuit la www.paypal.com. Daca se foloseste Stormpay deasemenea va puteti face un cont gratuit la www.stormpay.com. Pe urma alimentati contul de la Stormpay/PayPal din card, dupa care puteti cumpara. Cand cumparati nu vi se percepe nimic in plus. Doar cand primiti bani vi se va lua din suma primita.

Spor la cumparaturi si sa fiti feriti de hackeri!

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu