joi, ianuarie 24, 2008

1,7 milioane vor avea dementa pana in 2051


Expertii prezic ca pana in 2051, 1,7 milioane de oameni vor suferi de dementa. In prezent exista 700.000 de persoane afectate de aceasta boala numai in Marea Britanie, adica unul din 88 de oameni. Pana in 2021, se estimeaza ca acest numar va creste la 940.110, ajungand la 1.735.085 in 2051.

Numarul prezis inseamna ca dementa va afecta viata a in jur de 1 din 3 oameni, ori ca bolnav, ori ca ingrijitor sau ruda, si este in crestere de 154% fata de ziua prezenta. Nu exista leac pentru dementa, iar cei cu acesta boala au nevoie de ingrijire crescuta pe masura ce avanseaza boala. deci costul ingrijirii se poate ridica la cateva miliarde in fiecare an.

Cresterea este asteptata din cauza populatiei imbatranitoare din Marea Britanie, cat si din cauza nivelului inalt de colesterol si tensiune, precum si lipsa exercitiilor, care contribuie la riscul dementei. Azi, unul din 20 de oameni peste 65 de ani, iar unul din 5 peste 80 de ani au o forma a dementei; 2/3 din acesti oameni sunt afectati cu boala Alzheimer.

Cercetarile la Scoala de Economie si Institutul de Psihiatrie din Londra arata ca ingrijirea unei persoane cu dementa avansata costa in jur de 25.472 lire sterline pe an. In prezent, majoritatea costurilor sunt efectuate de bolnav si de familia acestuia. Cercetatorii au descoperit ca exista ‘variatii marcate’ in nivelul proviziilor si a cheltuielilor in Marea Britanie si ca ingrijirea si cheltuielile sunt ‘facute bucata cu bucata si intr-un mod ineficient’.

Prof. Martin Knapp din Scoala de Economie din Londra, unul din autorii raportului, a spus: ‘Aceasta cercetare accentueaza nevoia disperata ca dementa sa fie transformata intr-o prioritate nationala. Nivelul serviciilor si suportului pentru persoanele cu dementa si ingrijitorii acestora sunt neadecvate. Dementa este una din cauzele majore ale incapacitatilor vietii - impreuna cu cancerului, bolile cardiovasculare si atacurile de cord - dar fondurile pentru cercetarile asupra dementei sunt mult mai scazute decat in cazul celorlalte probleme. Chiar si abilitatea de a intarzia dementa cu 5 ani ar injumatati numarul deceselor legate de ea, salvand circa 30.000 de vieti in fiecare an.

Neil Hunt, seful executiv al Societatii Alzheimer a spus: ‘In fiecare secunda, dementia o costa pe Marea Britanie 539 lire sterline. Nu ne putem permite sa ignoram costul adevarat al dementei, cel asupra societatii. Trebuie sa ne combatem cu aceasta provocare majora. Trebuie sa facem investitii in serviciile, cercetarile, suportul si antrenarea pentru dementa si sa folosim banii mai eficient. Planurile de azi vor salva vietile de maine. Aceasta cercetare noua arata ca guvernul nu suporta oamenii cu dementa ori ingrijitorii acestora. Dementa va pune o greutate pe sanatatea noastra si pe sistemul de ingrijire sociala, daca nu vom avea in curand serviciile si suportul necesar.’

Guvernul a binevenit cercetarea si a spus ca ingrijirea persoanelor cu dementa era deja o prioritate. Secretara de Sanatate, Patricia Hewitt, a declarat: ‘Am dublat cercetarile privind boala Alzheimer si chiar saptamana trecuta am anuntat o investitie noua, de exemplu, pentru a alina greutatile ingrijitorilor oamenilor suferind de dementa, care am considerat-o ca si fiind una din prioritati.’

Niciun comentariu:Trimiteți un comentariu