vineri, august 24, 2007

O cantitate necunoscuta de iaurt cu dioxina a ajuns in frigiderele consumatorilor romani


Mai multe iaurturi Danone contaminate cu dioxina au ajuns in frigiderele consumatorilor romani. Autoritatea Nationala Sanitar Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) recunoaste ca o parte dintre iaurturile contaminate au fost vandute consumatorilor, insa refuza sa vorbeasca despre ce cantitate e vorba.

ANSVSA spune ca a retras de pe piata doua loturi de iaurt posibil contaminat cu dioxina, insa, pe de alta parte, compania Danone spune ca ar fi vorba despre un singur lot.

Liviu Rusu, director in cadrul ANSVSA, sustine ca, intr-un document oficial, Comisia Europeana (CE) a cerut autoritatii romane sa pastreze confidentialitatea in cazul iaurturilor Danone contaminate cu dioxina. Din acest motiv, funtionarul refuza sa ofere detalii despre cantitatea suspecta de contaminare, care a fost vanduta.

„Documentul este oficial si cere sa se pastreze clauza de confidentialitate”, spune Rusu. Directorul ANSVSA sustine ca nu poate da publicitatii notificarea transmisa de CE care cere „confidentialitatea”, intrucat si acesta este un document oficial -confidentiala.

Tot, Liviu Rusu, director in cadrul ANSVSA, a declarat pentru HotNews.ro ca o parte din iaurtul contaminat a fost vandut, dar nu a vrut sa precizeze cantitatea. Oficialul ANSVSA a invocat aceeasi confidentialitate a datelor.

Confidentialitatea nu este impusa de Comisia Europeana

Un reprezentant al Comisiei Europene dezminte insa versiunea lui Rusu, explicand ca este la latitudinea autoritatilor nationale publicarea informatiilor primite de la Bruxelles.

„Regula generala a Comisiei este sa comunicam numele companiei implicate intr-un incident de contaminare numai autoritatilor nationale prin Sistemul Rapid de Alerta, astfel incat ei sa lucreze cu ajutorul acestor informatii. Numele companiilor nu sunt facute publice de CE in alertele pe care le publicam pe site-ul nostru.

Cei care decid daca aceste informatii pot sau nu sa fie facute publice sunt autoritatile nationale. Daca autoritatile fac publice numele companiilor implicate este decizia lor si nu a Comisiei”, a declarat pentru HotNews.ro Philip Tod, purtatorul de cuvant al Comisarului European pe probleme de Sanatate, Markos Kyprianou.

Un lot sau doua?

Danone a anuntat, joi, ca a fabricat un lot de produse folosind mai multe containere de fructe, dintre care doar unul are legatura cu alerta europeana (termen de garantie 11 septembrie 2007). Oficialii companiei spun ca este vorba despre o cantitate de 700 de kilograme, care poate fi precis urmarita dupa data si ora de fabricatie inscrise pe capac.

Insa, tot joi, Liviu Rusu, directorul din ANSVSA, a precizat ca Autoritatea a retras, de fapt, doua loturi de iaurturi, cu termen de valabilitate 20 august 2007 si, respectiv, 11 septembrie 2007. Selgros vorbeste tot despre doua loturi posibil contaminate, la fel ca si reprezentantii lantului de magazine Carrefour.

ANPC nu a fost notificata despre iaurturile Danone

Desi legea recomanda „schimbul rapid de informatii intre Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale' si Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, atat prin structurile centrale, cat si prin cele judetene si locale”, ANSVSA nu a transmis aceasta informatie

celorlalte institutii implicate. (n.r. Ordinul 68/ 2005 pentru aprobarea Normei privind Sistemul Rapid de Alerta pentru alimente si furaje).

„In cazul in care ANPC constata existenta la comercializare de produse nesigure, informeaza, prin Sistemul Rapid de Alerta, ANSVSA.

De asemenea, ANSVSA in cazul in care considera ca aspectele privind siguranta alimentelor sunt de competenta ANPC (etichetare neconforma care ar pune in pericol sanatatea consumatorilor), informeaza ANPC prin Sistemul Rapid de Alerta.

In cazul iaurtului Danone, ANPC nu a fost informata prin Sistemul Rapid de Alerta de catre ANSVSA”, au declarat pentru HotNews.ro oficialii ANPC.

De asemenea, de la Biroul de Presa al Ministerului Sanatatii Publice (MSP) am aflat ca „pana in prezent, MSP nu a primit nici un fel de notificare pe aceasta tema prin sistemul rapid de alerta”.

„Daca MSP va primi o notificare in acest caz, echipele de inspectori sanitari de la nivel teritorial vor organiza, alaturi de celelalte institutii de control, actiuni de control pentru stoparea comercializarii produselor cu probleme si retragerea acestora de pe piata.

De asemenea, se va mediatiza faptul ca produsele prezinta pericol pentru sanatatea populatiei si au fost retrase de pe piata”, au raspuns reprezentantii ministerului Sanatatii.

„Institutiile si cetatenii trebuie informati”

Gheorghe Mencinicopschi, direcorul Institutului de Cercetari Alimentare, spune ca populatia trebuia informata despre acest caz.

„Avem de a face cu una dintre cele mai toxice substante. Dioxina este un produs cancerigen, foarte periculos pentru sanatatea omului. Ataca pielea si are efecte negative la nivel hormonal si asupra reproducerii”, a declarat Gheorghe Mecinicopschi. El spune ca dioxina a ajuns in guma de guar din cauza producatorului care nu respecta normele de protectie sanitara.

"Dioxina a ajuns in mod criminal si accidental in guma de guar din iaurturile Danone. Pe aceeasi linie pe care au fost procesate substante chimice, fara sa se igienizeze au inceput pur si simplu sa proceseze guma de guar”, a declarat direcorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Din fericire insa, potrivit datelor detinute de Comisia Europeana, dioxina prezenta in iaurtul Danone nu reprezinta un pericol prea mare.

„Republica Ceha a informat, la data de 14 august, Sistemul de alerta pentru alimente si furaje european (Rapid Alert System for Food and Feed - RASFF) privind utilizarea preparatelor de fructe continand guar suspect, suspiciune prezenta si la nivelul Danone Romania.
Potrivit testelor si calculelor facute pana in prezent, nivelurile de dioxina gasite in produsele finale se afla in limitele reziduale maxime admise pentru iaurturi. Totusi, ca o masura de precautie, compania si autoritatile nationale au retras produsele de pe piata”, a mai precizat Philip Tod.

HotNews.ro, L.Anghelescu, A. Vasilache, 23 aug 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu