miercuri, iulie 18, 2007

Afacerea RAFO: Stolo cu lobby-ul, fiul lui Pinalti cu contractul


Cocktail-surpriza la RAFO: afacerea de la Onesti a oligarhilor rusi ai petrolului a fost alimentata cu megawati procurati de la stat de „baietii destepti”.

Controlata de controversati moguli din Est, rafinaria cumpara, de la sfarsitul lui 2005, energie furnizata, la cele mai avantajoase preturi, de Green Energy SRL (GE), firma in care majoritara e familia primarului de Piatra-Neamt, Gheorghe Stefan, poreclit „Pinalti”.

Informatia se regaseste chiar in raportul RAFO pe anul trecut. Cei de la GE au admis ca electricitatea vanduta la Onesti anul trecut provenea de la stat, de la complexul energetic Turceni.

Achizitiile de la acest complex sunt investigate de procurorii anticoruptie, intr-unul dintre dosarele referitoare la intermediarii din piata energiei, faimosii „baieti destepti”, asa cum i-a numit presedintele Traian Basescu.

In tranzactia cu RAFO apar personaje al caror trecut ori prezent se leaga de PLD sau de Theodor Stolojan. Acelasi Stolojan care a cerut statului sa reglementeze datoriile istorice RAFO la fel ca in cazul altor companii petroliere, adica prin reesalonare sau transformare in actiuni ale statului, ori prin emiterea de obligatiuni in contul lor.

Gabriel Stefan 40%
(fiul lui Pinalti)

Lucian Badescu 20%
(fiu de general SRI)

Andrei Ursarescu 20%
(fiu de deputat PLD)

Alexandru Dragoiu 20%
(asociatul lui Prigoana)

Curent penal pentru oligarhii petrolului/b<>

Bucuresti, Bulevardul Primaverii. Renumit din vremurile cand adapostea nomenclatura comunista, cartierul a devenit, in ultimii ani, si un centru pentru sedii de companii ai caror proprietari invart pe degete milioane de euro. Este si cazul Green Energy SRL (GE), o firma care face bani din comertul cu energie.

Isi are cartierul general in „Monolit Offices”, o cladire de birouri care seamana mai mult cu o banca. In spatele usilor inchise, GE, ca si ceilalti intermediari, cumpara megawatii si ii vinde mai departe. Nu produce. Nu e nevoie de prea multi angajati, intrucat, dupa cum spun oameni din bransa, „totul se face din pix”.

Profiturile firmelor care intermediaza vanzarile de energie au fost uriase, iar metodele au starnit un val de indignare publica. Una dintre cele mai critice voci a fost cea a „vecinului” celor de la Green Energy, presedintele Traian Basescu, a carui resedinta (Vila Lac 2) e situata chiar vizavi de firma din Primaverii.

Basescu a considerat imorale aceste afaceri si le-a cerut intermediarilor, chiar si celor de la GE, sa faca publice contractele prin care au preluat energie de la stat.

Turceni, baza investigatiei

In anul 2005, firma a prins o afacere de zile mari prin care a achizitionat energie de la complexul de stat Turceni. Tranzactia e cercetata de procurorii anticoruptie. „Am fost intr-adevar audiat la DNA, insa nu stiu daca s-a terminat ancheta. Nu mai stiu sigur, parca am fost citat ca martor”, ne-a spus Eduard Ciucu, administratorul GE.

DNA a precizat pentru EVZ ca procurorii efectueaza cercetari penale „privind aspecte legate de vanzarea de energie efectuata de complexurile energetice Turceni si Rovinari in perioada 2005-2006”. Urmarirea penala a fost dispusa, in noiembrie anul trecut, pentru „abuz in serviciu contra intereselor publice”.

Potrivit Mediafax, procurorii verifica un raport al Departamentului de Control al Guvernului, in care se arata ca GE, ca si alte companii - Energy Holding, Euro PEC si Beny Alex - au fost favorizate atunci cand au cumparat de la Turceni energie foarte ieftina, in perioada 2004-2006.

In document se semnaleaza ca Turceni (care functioneaza pe baza de carbune) a furnizat firmelor energie ieftina de la Hidroelectrica. Daca aceasta din urma ar fi sistat livrarile, Turceni se obliga sa acopere necesarul din productie proprie. Concluzia: prin contractul cu Hidroelectrica nu au fost respectate Legea energiei electrice si Legea concurentei, conform surselor Mediafax.

Pretul cu care a cumparat GE era de 96 de lei/MWh (firma sustine ca la aceasta s-au adaugat taxe de 10 lei). La Turceni - conform unui raspuns MEC la o interpelare in parlament - pretul de productie in primul trimestru al anului 2006 a fost 132,46 lei, iar cel de vanzare - 150,78 lei.

Asadar, in perioada „Turceni”, familia Stefan si asociatii ei au beneficiat de curent la un pret cu 50 la suta mai mic decat media cu care vindea complexul. Cine a mai avut de castigat?

Beneficiarii din umbra

Unul dintre marii clienti ai firmei familiei Stefan a fost (si ramane) RAFO Onesti, companie controlata de firme apartinand omului de afaceri Yacov Goldovski si avocatului bulgar Todor Batkov, ambii apropiati ai lui Mihail Cernoi - un controversat oligarh rus aflat in exil.
Conform unui raport publicat pe site-ul acestei companii, RAFO a achitat catre GE, anul trecut, 22,6 milioane de lei (aproximativ 6,45 milioane euro), suma trecuta la „obligatii de plata”, la un pret mediu de 164 lei pentru un megawatt-ora.

Marin Anton, manager la Onesti pana in noiembrie 2006, estimeaza ca, anul trecut, rafinaria a cumparat, lunar, energie de un milion de euro de la firma familiei lui Gheorghe Stefan.
Integral in EvZ

de Calin Cosmaciuc, Mihai Munteanu

Evenimentul Zilei, 18 iul 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu