duminică, iunie 03, 2007

Seceta ne scumpeste painea cu 25%


Painea se va scumpi cu pana la 25% de luna viitoare, principala cauza fiind productia mica de grau, in urma secetei. Presedintele Agrostar, Stefan Nicolae, ne-a declarat ca seceta din primavara si mai ales variatiile de temperatura au fost foarte daunatoare pentru fructe si unele legume de sezon.

„Asa se explica invazia de cirese si caise din import de pe piata, mult mai scumpe decat cele autohtone“, spune Nicolae. Comerciantii au profitat de pe urma secetei, majorand nejustificat pretul unor legume de import, precum rosiile.

Vestile proaste nu se opresc aici. De la 1 iulie si energia electrica se va scumpi cu cateva procente, care nu au fost inca „batute in cuie“ de autoritati. Ieri s-a majorat si pretul biletelor de tren, cu aproape 8%.

Prima zi de vara deschide seria scumpirilor pentru populatie. Dupa majorarea cu 7,67% a pretului biletelor de tren, urmeaza påinea si curentul electric. Påinea se va scumpi cu påna la 25% de luna viitoare, avertizeaza reprezentantii federatiilor si sindicatelor din agricultura.

Cresterea tarifelor la electricitate nu a fost inca batuta in cuie, dar, in mod cert, o majorare va avea loc de la 1 iulie, spun oficialii Autoritatii Nationale de Reglementare in domeniul Energiei (ANRE).

Se anunta o vara “fierbinte” pentru romani, cu scumpiri in lant. Pretul painii va urca cu pana la 25% luna viitoare, principala cauza fiind productia mica de grau, alaturi de scumpirea energiei, au avertizat ieri reprezentantii Federatiei Nationale a Producatorilor Agricoli din Romania (FNPAR).

Cresterea a fost confirmata si de Federatia Sindicala Agrostar. Seceta a afectat viitoarea recolta, iar specialistii au deja o estimare a productiei de anul acesta, care nu va depasi 2,8 milioane tone de grau.

“Cum necesarul de 3,5-4 milioane de tone nu va putea fi acoperit, vom apela la importuri”, ne-a declarat Stefan Nicolae, presedintele Agrostar. El spune ca autoritatile nu vor contracara in nici un fel situatia cauzata de scumpirea painii.

“E prea tarziu. Singura solutie ar fi fost ca statul sa stabileasca din toamna anului trecut un pret minim garantat pentru cantitatea de grau necesara painii”, spune Nicolae. Cu alte cuvinte, autoritatile ar fi trebuit sa asigure un pret mai mic pentru aproximativ 1,8 milioane tone de grau, cat consuma romanii anual.
Integral in Gardianul

de Simona Simionescu

Gardianul, 02 iun 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu