Un grup de hackeri a facut cea mai mare frauda cibernetica din istoria tehnologiei informatiei. Autoritatile americane sustin ca ar fi vorba despre niste hoti virtuali romani, potrivit site-ului Antena 3.
Paguba este estimata la peste 1 miliard de dolari, fiind vorba despre 500.000 de clienti ai celui mai mare lant de supermarketuri „TJ Maxx”, cu sucursale in SUA, Marea Britanie si Irlanda, apartinand celebrului retailer TJX Maxx. Hotii au reusit sa patrunda in baza de date a colosului comercial, furand numerele a peste 45 de milioane de carduri bancare. Hackerii si-au vazut nestingheriti de treaba timp de doi ani.
La sfarsitul lunii martie, retailerul american TJX Maxx, proprietar al lanturilor desupermarketuri TJ Maxx si TK Maxx, cu peste 2.500 de magazine in SUA, Marea Britanie si Irlanda, a dezvaluit presei ca din baza sa de date au fost furate datele de pe 45,7 de milioane de carduri, reprezentand cel mai mare furt de informatii electronice din istorie.
In acest moment, nu se cunoaste exact cum au reusit hackerii sa patrunda in sistemul informatic al TJ Maxx, dar mai ales cum au reusit sa treaca neobservati aproape doi ani.
Informatiile furate de pe carduri au fost våndute
Ancheta desfasurata de autoritatile americane, dar si de firme specializate in securitate cibernetica, angajate de celebrul retailer, a lansat o ipoteza socanta: furtul-record a fost comis de hackeri romani. De altfel, priceperea romanilor in domeniul IT este renumita.
Cei care investigheaza aceasta frauda sustin ca, in prezent, doua treimi din cele aproximativ 45 de milioane de carduri ale caror informatii au fost furate sunt expirate.
Cam singura problema cu care s-ar fi putut confrunta hackerii se refera la vanzarea informatiilor furate inainte de a-si pierde valoarea, in conditiile in care procesarea catorva zeci de mii de date poate dura foarte mult si se poate solda cu pierderi mari pentru infractori.
Datele costa intre 6 si 18 dolari pe piata IT
Pretul mediu platit pentru acest tip de date nu pare sa fi suferit vreo scadere, in ciuda cresterii ofertei, ca urmare a furtului de la TJX, sustin analistii. Acest pret variaza in functie de complexitatea si acuratetea informatiilor, situandu-se intre 6 si 18 dolari (suma maxima pentru CVV, PIN, limita cardului, nume si adresa).
Se pare insa ca exista o piata si, implicit, cerere pentru orice tip de informatie.
Operatiunea hotilor dureaza de doi ani
Dimensiunea fenomenului este atat de mare, incat specialistii sunt de parere ca nici macar cele 45,7 milioane de carduri ale caror informatii au fost furate din baza de date a TJX nu au avut si nu vor avea un impact considerabil.
Hackerii nu au obtinut toate datele dintr-o singura lovitura, ci a fost nevoie de o aproape doi ani pentru cresterea efectelor, a beneficiilor intregii operatiuni.
Reprezentantii TJ Maxx spun ca a fost folosita tehnologie de ultima generatie si nu stiu exact ce tip de informatii le-au fost furate, sustinand ca doar numerele cardurilor ar fi fost tinta hackerilor, dar, chiar si asa sa fie, numai acestea ar putea cauza, in viitor, pierderi importante.
de Andi Topala
Gardianul, 08 mai 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu