Petrom, proprietarul rafinariei pitestene, pregateste un plan de inchidere aproape inutil, de vreme ce nimeni nu mai doreste oprirea Arpechim.
Mult zgomot pentru nimic. Asa ar putea fi caracterizata dezbaterea pe tema inchiderii rafinariei Arpechim. Decizia atat de radicala ar fi determinat efecte dezastruoase pentru Oltchim, pentru exporturile de carburanti, echilibrele macroeconomice, societatile de furnizare de energie, salariati sau drumurile nationale (60% din bitumul folosit in tara se fabrica la Arpechim).
„Arpechim lucreaza acum la capacitate maxima”, ne-a declarat ieri Dan Pazara, purtatorul de cuvant al Petrom. El spune ca, daca Petrom va face investitiile necesare intr-un timp cat mai scurt, iar autoritatea de mediu le accepta, „este ca si cum nu s-ar fi intamplat nimic”.
Reprezentantii Petrom au fost avertizati ca, daca nu vor fi indeplinite conditiile de mediu in termen de sase luni, rafinaria ar putea fi inchisa definitiv, la sfarsitul acestui an.
Petrom realizeaza acum procedurile necesare inchiderii rafinariei, iar planul trebuie agreat de inspectoratul pentru situatii de urgenta. Cu toate acestea, planurile de inchidere se pare ca nu vor mai folosi de vreme ce nimeni nu mai doreste inchiderea rafinariei.
Erste Bank incurajeaza Petrom
Banca austriaca Erste, care a preluat anul trecut BCR, preconizeaza pentru acest an ca profitul net al Petrom va scadea cu doar 5%.
Raportul prezentat de Erste este mult mai optimist decat asteptarile companiei petroliere care anunta ca profitul net va scadea la 1,69 miliarde lei (adica va avea o depreciere de 26%), fata de un profit preconizat de Erste la 2,17 miliarde lei.
Motivele scaderii decurg din cotatia petrolului si cursul de schimb. Banca austriaca mai spune ca profitul Petrom (companie preluata tot de un grup austriac - OMV) va reveni pe plus de anul viitor pana in 2012, iar in urmatorii sase ani veniturile Petrom vor creste cu aproximativ 1,25 miliarde lei anual, urmand sa ajunga la 15 miliarde lei in 2012. Erste mai spune ca Petrom va inregistra un declin pe activitatea de rafinare, incepand cu 2009.
Titlurile Petrom, in convalescenta
Ieri, Petrom a fost cel mai tranzactionat emitent de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), acoperind aproape jumatate din lichiditatea totala a pietei, de 45,5 milioane de lei. Cotatia actiunilor companiei a revenit pe crestere, urcand cu 2%, dupa trei zile consecutive de scaderi care au redus pretul actiunilor cu 7%.
Titlul a inchis sedinta de joi la 51 de bani pe actiune. Brokerii nu sunt ingrijorati in privinta stabilitatii companiei, spunand ca scaderea s-a datorat vanzarilor masive facute de investitorii individuali, care au reactionat emotional la anuntul privind inchiderea combinatului Arpechim. Marti, dupa aceasta stire, Petrom era cel mai tranzactionat emitent de la BVB, insa inregistra o diminuare a capitalizarii de 434 milioane de euro.
Ultima tranzactie cu actiuni Petrom a fost realizata atunci la pretul de 50,5 bani pe unitate, nivelul minim al zilei, cu 4,72% sub pretul de 53 bani pe titlu de la inchiderea sedintei de luni. Tot marti, in piata Deal, unde partile negociaza direct, a fost perfectata o tranzactie cu doua milioane de titluri Petrom, in valoare de circa un milion de lei.
via evenimentul zilei
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu