Milioane de persoane comemoreaza, luni, victimele Holocaustului, iar in Israel si in alte locuri din intrega lume ziua va fi marcata de momente de reculegere in amintirea evreilor ucisi in lagarele de exterminare din timpul celui de-al doilea razboi mondial. Ceremoniile dedicate acestei zile au inceput inca de duminica la memorialul Yad Vashem, din Ierusalim, unde zeci de inalti oficiali israelieni, printre care si premierul Ehud Olmert, au participat la eveniment, relateaza AFP.
Seful cabinetului israelian a tinut un discurs prin care condamna orice forma de rasism, xenofobie si discriminare si i-a criticat pe cei care nu au invatat inca lectia Holocaustului.
„Sunt inca foarte multi oameni in institutii academice care nu au invatat aceasta lectie si ale caror inimi sunt pline de ura fata de Israel. Ei neaga dreptul poporului evreu la suveranitate si existenta nationala”, a declarat Olmert.
In ajunul Zilei Holocaustului, o echipa de academicieni din cadrul Institutului pentru Studierea Antisemitismului si Rasismului a publicat un studiu in care prezinta dovezi conform carora actele de violenta impotriva evreilor au luat amploare pe teritoriul statelor europene. Numarul actelor antisemite s-a dublat in 2006, fata de anul anterior.
La ora 8:00 GMT (10:00 ora Romaniei), pe intreg teritoriul Israelului a fost tinut un moment de reculegere in memoria celor sase milioane de evrei ucisi in lagarele naziste.
Mii de persoane din toata lumea sunt asteptati sa parcurga pe jos distanta de trei kilometri dintre lagarul de la Auschwitz si cel de la Birkenau, unde erau camerele de gazare si crematoriile. In fruntea Marsului Supravietuitorilor se va afla Rafi Eitan, in varsta de 80 de ani, fost agent secret israelian, cel care l-a capturat, in 1960, pe nazistul Adolf Eichmann in Argentina.
Potrivit Wikipedia, in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial intreaga cultura laica si religioasa a evreilor din Europa fusese distrusa si intre 5.6 si 5.9 milioane de evrei fusesera exterminati. Dintre acestia, aproximativ 1.5 milioane erau copii.
Tot in timpul Holocaustului, au fost exterminati peste 85.000 de polonezi, 20.000 de romi si 12.000 de persoane de alte nationalitati.
Dupa terminarea razboiului, zeci de monumente dedicate celui mai ingrozitor eveniment istoric s-au ridicat in intreaga lume. In Germania si in tarile europene care s-au aflat sub ocupatie nazista, ramasitele multor lagare de concentrare si centre de executie au fost transformate in muzee.
HotNews.ro, C. Marin, 16 apr 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu