marți, martie 06, 2007

Windows Vista: gratuit, timp de patru luni


Microsoft nu a facut prea multa publicitate unei schimbari majore din Windows Vista. Astfel, folosind programul obisnuit de Setup si DVD-ul pentru orice versiune, se poate instala o copie de evaluare ce poate fi utilizata pe o perioada de minim 30 de zile, iar cu optiunea „rearm” perioada poate fi extinsa pana la 120 de zile.

Copia de evaluare astfel obtinuta este legala, gratuita si functioneaza cu toate optiunile pornite pentru o perioada de 4 luni, facand din Windows Vista cel mai „tare” program shareware de pe piata.
Chiar daca doriti sa introduceti cheia produsului in timpul instalarii, va recomand sa nu va grabiti sa activati Windows Vista imediat. Cel mai bine ar fi sa beneficiati de facilitatea gratuitatii timp de 30 - 120 de zile inainte de a activa sistemul.

Astfel, veti avea suficient timp sa-l testati, sa vedeti daca va place, daca functioneaza corespunzator asteptarilor dumneavoastra si abia dupa aceea sa faceti pasul ireversibil al activarii. Din experienta versiunilor precedente se poate spune ca fiecare dintre utilizatori va trece mai repede sau mai incet la noul sistem de operare.

O investitie in Windows Vista nu reprezinta o pierdere de bani decat atunci cand acesta a fost instalat pe un computer neperformant. Astfel, daca puneti noul sistem de operare pe calculatorul de la birou sau de acasa si nu sunteti multumit de functionarea sa, puteti reveni oricand la vechiul XP, urmand ca Vista sa il incercati pe un calculator mai nou, mai rapid.

Pentru a putea face acest lucru trebuie dezactivata optiunea de activare automata. In timpul instalarii, in fereastra in care se introduce „product key”, programul de Setup are „by default” notata activarea automata in trei zile. Pentru a se schimba aceasta setare implicita, trebuie debifata casuta din fata acesteia.

Daca ati uitat sa faceti acest lucru in timpul instalarii, mai aveti o sansa sa o faceti inainte de ziua a treia. Din pacate, va trebui sa modificati registrii Windows-ului.

Spun „din pacate”, pentru ca aceasta operatiune - chiar daca este simpla - se executa intr-o zona sensibila in care orice modificare incorecta a registrilor poate avea consecinte dezastroase asupra sistemului dumneavoastra. In mod normal, acest lucru trebuie facut de o persoana cu experienta, dar daca va incumetati sa o faceti singur, atunci porniti Registry Editor.

Selectati cheia HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\SL\Activation, in panelul din dreapta, dati dublu click pe valoarea Manual si schimbati-o de la valoarea 0 la valoarea 1.
Odata cu aceasta modificare, Microsoft Vista se va activa manual, iar in sectiunea de Windows Activation de pe bara, nu o sa mai vedeti activarea automata, dar veti putea vedea cate zile mai aveti din perioada de evaluare.

Perioada de evaluare standard este de 30 de zile dar ea se poate reporni de trei ori, amanand activarea pordusului cu pana la 120 de zile. Pentru a obtine acest lucru trebuie sa cunoasteti o tehnica secreta care a „transpirat” abia acum cateva zile.

Chiar daca mai multe publicatii au aratat ca resetarea perioadei de evaluare se poate face de trei ori, ele nu au precizat si cum se poate face aceasta.

Tehnica secreta este simpla. Logati-va ca administrator pe computer, tastati „cmd” si se va deschide o fereastra de comanda (Command Prompt Window), in interiorul ferestrei scrieti „slmgr.vbs -rearm” si apasati Enter. Resetati calculatorul si asta este tot.

Singura problema pe care o puteti intampina este ca trebuie sa va aduceti aminte sa faceti acest lucru din 30 in 30 de zile. Totusi, puteti efectua aceasta operatie si automat folosind Task Scheduler. In acest program se pot automatiza diverse task-uri ce pot fi executate automat.

Astfel, trebuie programat un nou task care sa ruleze, in data expirarii perioadei de evaluare, chiar daca nu sunteti logat la computer. Task-ul va trebui sa porneasca programul „slmgr.vbs” cu optiunea „-rearm” si va trebui sa faca acest lucru de trei ori din 30 in 30 de zile. Acum puteti folosi 4 luni Windows Vista in mod gratuit.

HotNews.ro, Razvan Serbu, 05 mar 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu