marți, martie 27, 2007

Revolutie. Nume de cod: CAEN


Noua versiune a clasificarii activitatilor economice (CAEN) este “pe teava” la Institutul National de Statistica. Aceasta ar urma sa fie publicata in aproximativ doua luni, iar la 1 ianuarie 2008 va intra in vigoare. Contine 101 noi clase de activitate, fiind mult mai detaliata decat versiunea actuala.

Administratia centrala si companiile vor avea de suportat si alte efecte colaterale: modificari ale actelor normative, schimbarea certificatelor de inmatriculare ale firmelor si a unei parti din autorizatii.

“Fabricam produse de cofetarie, si nu stim la ce cod CAEN ne incadram. Am trimis solicitari de clarificare catre Institutul National de Statistica. Ne-a raspuns ca ne incadram la “fabricarea painii”, dar, pe de alta parte, Directia Sanitar Veterinara ne-a indicat un alt cod.
Daca institutiile de control nu sunt de acord cu varianta aleasa de noi, putem primi amenda”, spune Anca Angelescu, consilier juridic la compania Nepa Productie SRL.

Nu este singurul caz de acest gen. Alexandru Rusu, avocat asociat in cadrul firmei bpv Georgescu, spune ca multe firme intampina probleme fiindca “fiscul controleaza ce au facturat si verifica apoi in codul CAEN. Daca se considera ca nu exista corespondenta, operatiunile pot fi considerate in afara obiectului de activitate”.

Gasirea si stabilirea unui cod potrivit, in cadrul clasificarii activitatilor din economia nationala (CAEN), dau batai de cap oricarui intreprinzator sau consilier juridic din cadrul unei companii. Munca titanica de parcurgere a intregului document pentru a descoperi unde se poate incadra o anumita activitate pe care o desfasori seamana cu studiul unui manual de drept comercial.

Si nu numai atat: este nevoie de abilitate si experienta pentru a ajunge la vreo concluzie. Aceasta fiindca multe definitii si descrieri nu sunt clare deloc pentru companii, iar o eventuala incadrare gresita poate avea urmari destul de grave.

Mai multe sectiuni si clase de activitate

Vestea buna este ca actualul cod CAEN se va schimba, in forma si continut, incepand cu 1 ianuarie 2008. Potrivit oficialilor din cadrul INS, in noua versiune se vor regasi patru noi sectiuni, 26 diviziuni, 48 de grupe si 101 clase in plus fata de versiunea actuala. Aceasta inseamna ca firmele au mai multe optiuni pentru a se incadra intr-un domeniu economic sau altul.

“ Spre exemplu, o sectiune noua este cea “informatii si comunicatii” In cadrul acesteia au fost preluate componente din alte diviziuni sau clase care aveau legatura cu acest domeniu si grupate intr-o sectiune distincta”, explica Gheorghe Constantinescu, director adjunct la Directia Registrului Statistic al Intreprinderilor.

Va fi nevoie de noi certificate de inmatriculare pentru firme

Vestea proasta este ca, asa cum ne-am obisnuit in Romania la orice schimbare, pentru o perioada mai lunga sau mai scurta activitatea economica va fi usor bulversata in unele aspecte. Astfel, va fi nevoie de noi certificate de inmatriculare pentru firme si de modificarea unor acte normative care contin referiri la sistemul actual.

Se asteapta imbunanatiri

Companiile, desi constiente de dificultatile aduse de o asemenea schimbare, spera ca situatia se va imbunatati. “Va fi greu sa descoperi unde te incadrezi, dar va fi un lucru bun daca vom avea de-a face cu o clasificare mai explicita”, spune Anca Angelescu de la Nepa Productie.

Institutul National de Statistica a primit de la companii teancuri intregi de solicitari de clarificare referitoare la incadrarea CAEN. “Unii avocati isi sfatuiesc clientii sa puna intregul cod CAEN ca obiect de activitate, pentru a fi siguri ca nu vor primi amenda de la fisc”, explica Alexandru Rusu.

Pe de alta parte, Gheorghe Constantinescu spune ca “orice activitate se regaseste in CAEN. In plus, in versiunea noua, toate activitatile ‘ascunse’ in actuala clasificare sunt acum clar evidentiate. Spre exemplu, activitatea de reparare a bunurilor de capital, care a fost separata de cea de productie”.

Efecte colaterale

Reorganizarea intregului sistem CAEN va presupune si alte modificari. Directorul General al Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC) ne transmite insa ca lucrurile nu sunt asa de negre precum par. “Recodificarea agentilor economici se va face probabil din oficiu (adica gratuit, n.r.) si treptat, asa cum s-a intamplat si la schimbarea anterioara, din 2003.

In momentul in care vine agentul economic la ONRC pentru orice fel de problema, ii preschimbam si codul activitatii”, spune Eugen Ghiulea, director general ONRC.
Avocatul Alexandru Rusu spune ca la reorganizarea CAEN din 2003, desi schimbarea s-a facut treptat, si-a sfatuit clientii sa-si modifice cat mai curand codul in autorizatiile primate de la diferite institutii, pentru a se evita neintelegerile.

Implicatii administrative

Ramane de vazut cum se vor modifica actele normative care fac referire la actualele coduri CAEN. Potrivit lui Gheorghe Constantinescu, “vor exista implicatii la nivelul administratiei publice si la nivelul agentilor economici, fiind necesara preschimbarea intregii documentatii care contine sau face referire la codurile de activitate ale firmelor”.

Ministerul Finantelor Publice nu a raspuns la solicitarea Hotnews.ro de a explica mecanismul modificarii actelor normative in aceasta situatie.
Cat priveste alte documente importante, precum Programele Operationale care vor primi finantare prin Fondurile Structurale ale Uniunii Europene, depinde de ministerele care le gestioneaza sa aduca precizari suplimentare. In principiu, actualizarea continutului acestor programe se va realiza prin publicarea unor ordine sau hotarari care contin referiri la noile coduri CAEN.

Alte precizari

Noua clasificare este denumita CAEN Rev.2, si este realizata in concordanta cu versiunea europeana, NACE rev.2, elaborata de EUROSTAT, care a fost deja publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. “Ca structura nu sunt diferente intre cele doua, diferentele existand la nivel de denumiri si explicatii.

Notele noastre explicative au fost extinse si sunt adaptate la specificul limbii romane”, spune Gheorghe Constantinescu. Tot el afirma ca procesul de schimbare este mult mai amplu. Drept consecinta a schimbarilor structurale din CAEN va fi nevoie de revizuirea CPSA (clasificarea produselor produselor si serviciilor associate activitatilor).

HotNews.ro, EurActiv.ro, Ioana Morovan, 26 mar 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu