miercuri, ianuarie 17, 2007

Romania are inca trei noi muzee nationale


Guvernul a aprobat in sedinta de miercuri o hotarare privind acordarea titulaturii de muzeu de importanta nationala pentru trei muzee aflate in subordinea Ministerului Culturii si Cultelor.

Acestea sunt Muzeul Bran, Muzeul Carpatilor Rasariteni si Muzeul Taranului Roman din Bucuresti. Daniel Apostol, PR al Muzeului Bran a declarat pentru HotNews.ro, ca titulatura era de asteptat din moment de Branul are printre cele mai mari incasari dintre toate muzeele - aproximativ un milion de euro pe an.

„Titulatura de „muzeu de importanta nationala” reprezinta recunoasterea, pe plan national si international, a valorii culturale deosebite a patrimoniului detinut de o astfel de institutie muzeala” se arata intr-un comunicat al Executivului.

„Castelul Bran este inclus in Muzeul Bran. Noi am solicitat acum un an si jumatate titulatura de Muzeu Natinal, mai ales stiind ca suntem muzeul cu cele mai mari incasari din tara”, a declarat Dabiel Apostol, PR la Muzeul Bran.

El a mai spus ca pentru o scurta perioada de timp, Branul a avut aceasta titulatura, care a fost retrasa insa in urma unor probleme ale legii care conferea institutiei aceasta titulatura.

„Incasarile Muzeului Bran ajung pana la un milion de euro. In 2006 acestea au mai crescut, ajungandu-se la suma aproximativa de 40 de miliarde de lei vechi”, a mai spus Apostol.

Muzeul Bran detine piese muzeale de valoare exceptionala reprezentative in plan national pentru istoria, etnologia, bibliofilia si arta Romanei. Castelul Bran este, totodata, unul din monumentele istorice unicat din Romania.

Muzeul Taranului Roman din Bucuresti a implinit anul trecut 100 de ani de la infiintare si are un palmares national si international de exceptie, un exemplu fiind Premiul Muzeul European al Anului. Instituia reuneste in patrimoniul sau bunuri de valoare exceptionala, semnificative in plan national pentru etnologie.

Muzeul Carpatilor Rasariteni detine, in prezent, un patrimoniu ce cuprinde circa 15.000 de bunuri culturale, dintre care o parte sunt in categoria Tezaur a patrimoniului cultural national mobil, reprezentative, la nivel national pentru istoria (preistorie, marturii ale civilizatiei daco-romane, istorie medievala, moderna), arta si etnografia romaneasca.

HotNews.ro, L.A., 17 ian 2007

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu