Cerinte de bac: Scrie patru expresii/ locutiuni care sa contina substantivul apa; Mentioneaza cate un sinomim pentru fiecare dintre urmatoarele cuvinte: treiera, vapaie, muchie, brazda . Pentru a trece cu bine proba de limba si literatura romana, un elev de clasa a XII-a trebuie sa aiba capaitatea de analiza si sinteza si sa stapaneasca bine cuvintele si sensul lor.
Ministerul Educatiei a elaborat 12.000 de subiecte pentru bacalaureat - cate 100 de variante pentru fiecare disciplina de examen. Pentru testele nationale, numarul acestora este de 500, cate 100 de subiecte pentru fiecare materie.
Iata cateva exemple de subiecte:
Limba si literatura romana: Scrie patru expresii/ locutiuni care sa contina substantivul apa cere unul dintre subiecte. De asemenea, elevii se vor confrunta si cu subiecte de tipul Mentioneaza cate un sinonim pentru fiecare dintre urmatoarele cuvinte: treiera, vapaie, muchie, brazda. Cele de recunoscut figuri de stil si de comentat texte literare nu vor lipsi la examen.
Anglofoni si analisti politici la 18 ani
Write an argumentative essay on the following topic. Emigration means lack of patriotism, se arata intr-una dintre variantele de subiect pentru proba de Limba Engleza.
De asemenea, apare si cerinte cum ar fi :Translate into english: Marc seamana cu tatal lui; Cand imparteam aceeasi camera, el intotdeauna deschidea fereastra in plina noapte... La franceza se poate discuta despre tehnologia moderna: Imaginez un conversation entre un partisan et un adversaire des nouvelles technologies.
Candidatilor care vor sustine examenul de istorie le pot pica subiecte de genul Scrieti pe foaia de examen literele corespunzatoare urmatoarelor fapte isorice ordonandu-le cronologic:
a) Sfarsitul regimului parlamentar prin instaurarea monarhiei autoritare in Romania.
b) Represiunea politica in Romania comunista
c) Participarea Romaniei la primul Razboi Mondial
d) Opera reformatoare a lui Al. I. Cuza
De asemenea, una dintre variante cere si un eseu despre etnogeneza romaneasca si formarea statelor medievale din spatiul romanesc. La geografie, elevii trebuie sa stice care sunt tarile vecine, in vreme ce la biologie una dintre intrebarile tip grila cere sa se spuna ce fel de glanda este tiroida: ancinoasa, mixta, endocrina sau tibuloasa.
Testele Nationale, caracterizari si cifre
Unul dintre subiectele de la limba si literatura romana pentru absolventii de clasa a VIII-a cere candidatilor la testele nationale: Scrie o compunere in care sa caracterizezi personajul principal dintr-o nuvela studiata de tine la scoala. Mai sunt si cerinte de genul:Desparte in silabe cuvintele: toamna, zadar, expresiv, dumneavoastra.
La matematica se pun intrebari cum ar fi : Care este rezultatul calculului 323 + 121 ? , dar se cere si rezolvarea unor probleme de geometrie . La istorie se cere o buna cunoastere a datelor la care s-au petrecut evenimente istorice importante, dar si „ cine a fost imparatul roman care in 106 a transformat Dacia in provincie romana.
Cum s-a ajuns la publicarea testelor pe internet
Reamintim ca anul trecut, atat la examenul de bacalaureat, cat si la testele nationale, autoritatile s-au confruntat cu evenimente neplacute. Pe langa faptul ca doi ziaristi au reusit sa faca rost de subiectele de testare inainte ca acestea sa aiba loc, s-au constat mai multe alte nereguli in ceea ceea ce priveste desfaurarea examenelor.
Un jurnalist de la Adevarul a reusit sa ia din sediul Ministerului Educatiei subiectele la Istorie din cadrul testelor nationale. Nimeni nu l-a legitimat. De asemenea, si ziaristiii de la Gandul au reusit sa scoata la vedere subiectele de la Bacalaureat. O jurnalista de la cotidianul mai sus mentionat sustinea ca ar fi cumparat subiectele de pe strada.
De asemenea, nota Evenimentul Zilei „Elevii timisoreni au platit bani grei ca sa obtina note mari la Bacalaureat”. Jurnalistii sustineau ca liceenii din Timisoara au cotizat cu aproape doua milioane de lei vechi de persoana, pentru a trece examenul de bacalaureat cu note mari. Intermediari ar fi fost chiar parintii lor, care s-au constituit ad-hoc in grupuri de initiativa.
In urma acestor intamplari, ministrul a decis ca cel mai bun lucru care se poate face pentru a asigura egalitatea de sanse a elevilor, pentru o nota buna, ar fi publicarea subiectelor de examen pe internet.
HotNews.ro, L.A., 15 ian 2007
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu