miercuri, ianuarie 10, 2007

Europa se va uni cu Africa si cu America!


Peste 250 milioane de ani, California se va lipi de Alaska, iar Africa de Canada.


In urmatorii 50 de milioane de ani, Marea Mediterana va disparea, la fel ca si Marea Rosie, cu lantul sau de recifuri de corali si fauna marina exotica. Intr-o buna zi, San Francisco va avea la periferie un alt mare oras, Los Angeles, iar sudul Californiei se va alipi de Alaska. Nu sunt elementele fanteziste ale unei povesti SF, ci predictii cat se poate de serioase, realizate de oamenii de stiinta si prezentate ieri pe larg in ziarul „New York Times”.

Geologul Frank Press, profesor universitar in Statele Unite, afirma ca, potrivit calculelor previzionale, continentul african se va deplasa catre nord, „izbindu-se” de Europa si formand un singur continent. Drept consecinta, Marea Mediterana va disparea, iar locul ei va fi luat de „muntii Mediteraneeni”.

Puzzle cu placi tectonice

Stiinta prognozelor asupra viitoarelor deplasari ale continentelor s-a dezvoltat plecand de la teoria placilor tectonice, care a zguduit in anii 1960-1970 vechile dogme despre imobilitatea continentelor.

Teoria sustine ca suprafata pamantului este compusa din peste zece placi uriase ale scoartei terestre, care plutesc pe o mare de roci partial topite. De-a lungul milioanelor de ani, curentii din aceasta mare si fortele gravitationale misca placile, precum si continentele si bazinele oceanice aflate deasupra lor, modificandu-le pozitia si rearanjandu-le ca intr-un urias joc de puzzle.

Pentru a face credibile noile teorii, geologii au depus mari eforturi de a descoperi ce spune miscarea placilor tectonice despre trecutul Pamantului. Rezultatul a fost descoperirea Pangeea (intreg pamantul, lb. greaca), un supercontinent care, in urma cu 200 de milioane de ani, ingloba toate continentele actuale, intr-o forma embrionara.

Teoria, dezvoltata in 1970 de specialistul american Robert S. Dietz, a atras atentia studentului Christopher R. Scotese de la Universitatea din Chicago.

Folosindu-se de programe speciale pe computer, Scotese a continuat munca predecesorului sau, dezvoltand o intreaga teorie despre viitorul continentelor. Pe site-ul sau, www.scotese.com, savantul a publicat Paleomap Project, un proiect stiintific ambitios care, in prezent, acopera prognoze pe o perioada de 250 de milioane de ani in viitor.

Continentul final

Prognoza sa pe termen lung arata ca toate continentele se vor reuni din nou, pentru a forma un nou supercontinent, Pangeea Ultima. O descriere animata a Pangeei Ultima arata cum, in prima faza, Marea Mediterana se restrange.

In urmatorii 25-75 de milioane de ani, Australia va migra catre nord, lovindu-se de Indonezia si Malaysia, pentru a se alatura in cele din urma Asiei. Si Antarctica va migra catre nord. Peste 100 de milioane de ani va ajunge in Oceanul Indian, iar 50 de milioane de ani mai tarziu se va fixa intre Madagascar si Indonezia.

Oceanul Indian va deveni astfel o mare interioara. Totodata, peste 200 de milioane de ani, insula canadiana Newfoundland se va alipi Africii, iar, ceva mai tarziu, Brazilia va avea ca noua vecina Africa de Sud.

Coliziunile succesive vor capata si mai multa forta, astfel ca peste 250 de milioane de ani de-acum incolo, conti-nentele se vor reuni in noul supercon-tinent, Pangeea Ultima

sursa: evz.ro

Niciun comentariu:



Trimiteți un comentariu